Έχει φύλο το παιχνίδι;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα πως τα αυτοκινητάκια είναι για τα αγόρια και οι κούκλες για τα κορίτσια. Μήπως έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να αφήσουμε τα μικρά μας να παίξουν… ελεύθερα;

Αν και υπάρχει μια τάση τα αγόρια να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για οτιδήποτε κινείται, πράγμα που δικαιολογεί την αδυναμία τους στα αυτοκινητάκια, η αλήθεια είναι ότι οι προτιμήσεις των δύο φύλων διαμορφώνονται καθώς μεγαλώνουν από τις κατευθύνσεις που δίνουν οι γονείς. Οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουν αυτοκινητάκια ή στρατιωτάκια στο αγόρι, ενθαρρύνοντάς το να είναι περισσότερο δραστήριο και μαχητικό και κούκλες ή κουζινικά στο κορίτσι, ενθαρρύνοντάς το να είναι στοργικό και τρυφερό.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, είναι σημαντικό για τα δύο φύλα να παίζουν με όλα τα παιχνίδια, πράγμα που εξασφαλίζει ερεθίσματα για την ανάπτυξη διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι κορίτσια που παίζουν με τουβλάκια και παιχνίδια που γενικά προτιμούν τα αγόρια είναι πιο καλά στα μαθηματικά, στις τεχνικές επιστήμες και στη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη, τα αγόρια μπορεί ν’ αφήνουν πολλά από τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα ανεκμετάλλευτα, επειδή δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να τα ανακαλύψουν ή να τα εκφράσουν στο παιχνίδι. Δίνοντας, λοιπόν, στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει στοιχεία από τη καθιερωμένη συμπεριφορά του αντίθετου φύλου μέσα στο παιχνίδι, νιώθει πιο γεμάτο και ολοκληρωμένο!

Γι’ αυτό:

  • Δώστε στο αγόρι σας την ευκαιρία ν’ ασχοληθεί με παιχνίδια που σχετίζονται με την τέχνη, π.χ. ζωγραφική, χειροτεχνία, τραγούδι και στο κορίτσι την ευκαιρία να κάνει κατασκευές με τουβλάκια ή άλλα υλικά.
  • Παίξτε με το αγόρι παιχνίδια που ενθαρρύνουν την έκφραση συναισθημάτων, όπως κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι. Εξασφαλίστε στο κοριτσάκι σας ευκαιρίες για περισσότερη δράση, ενθαρρύνοντάς το να παίξει ομαδικά παιχνίδια ή να συμμετέχει σε σπορ.

Leave a Reply