Ήρθε η… «ώρα η καλή;»

Περιμένετε το πρώτο σας μωράκι κι όσο περνούν οι εβδομάδες, ανυπομονείτε (ίσως και να αγχώνεστε) όλο και περισσότερο για τη στιγμή του τοκετού και νιώθετε κάπως έτσι: “πώς θα καταλάβω ότι γεννάω προτού φτάσω στο σημείο να γεννήσω στο αυτοκίνητο”;

Αν ρωτήσετε τις γυναίκες γύρω σας θα ακούσετε αμέτρητες ιστορίες για το πότε, πού και πώς αντιλήφθηκαν τους πρώτους πόνους του τοκετού τους. Νομίζω πως όλες οι μέλλουσες μαμάδες είχαν το ίδιο άγχος! Όμως, δεν γνωρίζω καμία γυναίκα στο περιβάλλον μου που να γέννησε στο δρόμο. Εσείς ξέρετε κάποια γυναίκα που να μην πρόλαβε να φτάσει στο μαιευτήριο; Κι επειδή είμαι σίγουρη πως η απάντησή σας είναι αρνητική, χαμογελάστε, χαϊδέψτε την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει κι απολαύστε τις τελευταίες εβδομάδες της πιο γλυκιάς αναμονής. Όσο ακούτε τις οδηγίες του γιατρού σας και είστε ενημερωμένη, όλα θα πάνε τέλεια όταν έρθει… η ώρα η καλή. Και μια και αναφέραμε την ενημέρωση, ξεκινήστε από τώρα!

 

Τα σημάδια του τοκετού

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια. Τα δυο τελευταία διαδραματίζονται στο μαιευτήριο, αλλά το πρώτο, το αρχικό, συνήθως το περνάμε στο σπίτι και είναι ακριβώς αυτή η φάση όπου αναρωτιόμαστε: “τώρα, άραγε, γεννάω ή όχι;”, “να τηλεφωνήσω στο γιατρό ή θα τον ξυπνήσω άδικα στις 3 τα ξημερώματα”! Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας στη διάρκεια του πρώτου σταδίου είναι πως η μήτρα συστέλλεται επαναλαμβανόμενα, προκαλώντας λέπτυνση, σβήσιμο και, τέλος, εξάλειψη του τραχήλου.

Το κεφάλι του μωρού περνά από το γεννητικό κανάλι (τον τράχηλο και τον κόλπο) και είναι έτοιμο να γεννηθεί μόνο αφού έχει διασταλεί πλήρως ο τράχηλός σας. Όπως λένε οι γιατροί και οι μαίες που έχουν δει πολλές περιπτώσεις, η αρχή του πρώτου σταδίου μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μια εβδομάδα, γι αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτή τη φάση. Απλά κάνετε ένα ντουζάκι, βεβαιωθείτε πως έχετε έτοιμη την τσάντα σας για το μαιευτήριο και… περιμένετε.

 

Τα συμπτώματα της πραγματικής έναρξης του πρώτου σταδίου:

Τα σημάδια πως πλησιάζει ο τοκετός συχνά ξεκινούν αρκετές ημέρες πριν την πραγματική μέρα που θα φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο.

 • Για τις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες η εμπέδωση του κεφαλιού του μωρού είναι ένα από τα σημάδια ότι ο τοκετός δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης ο γυναικολόγος σας εκτιμά τη θέση και την κάθοδο του κεφαλιού του μωρού μέσα στην λεκάνη σας. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι το πρώτο σας μωρό, η εμπέδωση του κεφαλιού μπορεί να γίνει ακριβώς πριν ή και κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 • Ένα άλλο αξιόπιστο σημάδι πως ο τοκετός είναι κοντά και γίνεται αντιληπτό από την έγκυο, είναι η αποβολή του “πώματος” από βλέννες που κάλυπτε το άνοιγμα του τραχήλου για να εμποδίζει διάφορα μικρόβια να περάσουν από τον κόλπο προς τη μήτρα. Όταν ο τράχηλος μαλακώνει κι αρχίσει να συσπάται, η βλέννα αυτή ξεκολλάει και μπορεί να παρατηρήσετε αιματηρές και βλεννώδεις εκκρίσεις στο εσώρουχό σας. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνείτε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας.
 • Ένα σημάδι πως έχει ξεκινήσει ο τοκετός είναι το “σπάσιμο” των νερών. Μερικές φορές όμως σχίζονται ελαφρά οι μεμβράνες που κρατούν το μωρό ασφαλές μέσα στη μήτρα σας και μπορεί να έχετε μια ελαφριά απώλεια υγρών, τα οποία μπορεί να περάσετε για ούρα. Αν δεν είστε σίγουρη, βάλτε μια σερβιέτα και πηγαίνετε στο γιατρό σας, ο οποίος θα καταλάβει από την εξέταση αν είναι ούρα ή αμνιακό υγρό.
 • Οι “πόνοι” ή “ωδίνες” του τοκετού είναι οι ρυθμικές συστολές που κάνει η μήτρα στην προσπάθειά της να σπρώξει το μωρό στο γεννητικό κανάλι. Στις περισσότερες γυναίκες ο τοκετός ξεκινά με τους πόνους, ελαφριούς και αραιούς στην αρχή, πιο πυκνούς και έντονους όσο περνά η ώρα. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού σας μπορεί να νοιώθετε μερικά πονάκια, που σταματάνε μετά από λίγο, η έντασή τους δεν σας αναγκάζει να σταματήσετε τη δραστηριότητά σας και δεν έχουν ρυθμικότητα. Αυτοί δεν είναι οι αληθινοί πόνοι! Ένας πιο πρακτικός τρόπος να ξεχωρίσετε τα προπαρασκευαστικά πονάκια από τους πόνους του τοκετού είναι να κάνετε ένα χλιαρό ντους. Αν οι πόνοι σταματήσουν, ξεχάστε τους προς το παρόν. Αν γίνουν πιο έντονοι και ρυθμικοί, μάλλον πρέπει να βάλετε και τα τελευταία πράγματα στη βαλίτσα σας. Μην ανησυχείτε, όταν ξεκινήσουν οι πραγματικοί πόνοι του τοκετού, δεν σταματάνε! Στις τελευταίες σας συναντήσεις, ο γυναικολόγος σας θα σας έχει μιλήσει για τις συστολές και θα σας έχει πει σε ποια φάση να του τηλεφωνήσετε (συνήθως όταν οι πόνοι απέχουν μεταξύ τους 10 για τον πρώτο τοκετό και 15 για τους επόμενους). Γενικά, θα αναγνωρίσετε τους πραγματικούς πόνους του τοκετού από την τάση τους να γίνονται προοδευτικά πιο έντονες οι συστολές της μήτρας και να πονάτε κάθε φορά περισσότερο, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως αυτή η αλλαγή στην ένταση θα είναι σταθερή. Όταν πια γίνουν σταθεροί, με τη συχνότητα και την ένταση που σας έχει πει ο γιατρός σας, μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.
 • Όση ώρα (ή ώρες) θα περιμένετε για να βεβαιωθείτε πως πράγματι ξεκίνησε ο τοκετός, προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Ξεκινά ένα υπέροχο και μοναδικό κεφάλαιο στη ζωή σας και πρέπει να είστε προετοιμασμένη να απολαύσετε κάθε στιγμή του. Για να περάσει η ώρα σας ρίξτε μια τελευταία ματιά στην τσάντα που θα πάρετε στο μαιευτήριο, ξεβάψτε τα νύχια σας (για ιατρικούς λόγους θα χρειαστεί να σας τα ξεβάψουν στο χειρουργείο), λούστε τα μαλλιά σας, βγάλτε μια φωτογραφία την… κοιλιά σας για να την κολλήσετε μετά στο άλμπουμ του μωρού σας δίπλα στην πρώτη του φωτογραφία σαν “πριν” και “μετά”, γράψτε μερικές σειρές στο ημερολόγιο του μωρού σας για τα συναισθήματά σας αυτή τη στιγμή…

 

Αν “σπάσουν τα νερά”…

Αν φοβάστε πως τα νερά σας θα σπάσουν και θα πλημμυρίσουν τον τόπο όταν θα είστε μέσα στο λεωφορείο ή σε πολυκατάστημα σε περίοδο εκπτώσεων, μάλλον βλέπετε… εφιάλτη! Στην πραγματικότητα είναι λίγες οι πιθανότητες να σπάσουν οι μεμβράνες του αμνιακού σάκου (γύρω στο 15%) και ακόμη λιγότερες να βγει με ορμή το αμνιακό υγρό! Ακόμη όμως κι αν συμβούν όλα αυτά, ακόμη και στο πιο απίθανο μέρος, να είστε σίγουροι πως όλοι θα τρέξουν να σας βοηθήσουν και το μόνο που δεν σκεφτούν είναι να σας κακολογήσουν!

Στο πρακτικό μέρος, τώρα. Σε κάθε περίπτωση που καταλάβετε ή πιστεύετε πως έσπασαν τα νερά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό. Όταν σπάσει η προστατευτική αμνιακή μεμβράνη γύρω από το μωρό δεν θα πρέπει να κάνετε μπάνιο (μπορείτε όμως να κάνετε ένα γρήγορο ντους) και αν ενεργηθείτε φροντίστε προσεκτικά την ατομική σας καθαριότητα για να αποφύγετε την πιθανότητα μόλυνσης. Αν τα νερά σπάσουν πριν από την 37η εβδομάδα ή το χρώμα τους δεν είναι διαφανές αλλά έχει πρασινωπή ή μαύρη απόχρωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το μαιευτήριο. Αυτό το σημάδι σημαίνει πως το μωρό σας απέκκρινε το μηκώνιο μέσα στο αμνιακό υγρό και πως ο τοκετός πρέπει να γίνει το συντομότερο. Το μηκώνιο είναι μια παχύρευστη κολλώδης ουσία που υπάρχει μέσα στο πεπτικό σύστημα του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν το μωρό δυσφορήσει η αντίδραση του νευρικού του συστήματος επηρεάζει το πεπτικό, με αποτέλεσμα την αποβολή του μηκωνίου από το έντερο μέσα στο αμνιακό υγρό.

 

Δείγματα “αληθινού” τοκετού:

 • Οι συστολές έρχονται τακτικά περίπου κάθε 10-15 λεπτά (χρονομετρήστε τις).
 • Οι συστολές σας διαρκούν περισσότερο, είναι πιο δυνατές και σε συντομότερα διαστήματα.
 • Η συστολή δεν σταματά αν αλλάξετε θέση ή περπατήσετε στο δωμάτιο.
 • Πονάτε στη μέση και χαμηλά στην κοιλιά.
 • Νοιώθετε την ανάγκη να αδειάσετε το έντερό σας.
 • Νοιώθετε ότι σας φεύγουν υγρά που πιστεύετε πως δεν είναι ούρα (σπάσανε τα νερά).

Leave a Reply