Αίμα που σας ανησυχεί

H αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να οφείλεται σε απλές ή σοβαρότερες αιτίες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να αγνοείται.

Μητρορραγία είναι η αιμορραγία από τη μήτρα, οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ δύο φυσιολογικών εμμήνων ρύσεων ενώ η ποσότητα του αίματος και η διάρκεια της μπορεί να ποικίλει. Συχνότερα οφείλεται σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, σε αρκετές περιπτώσεις όμως ευθύνονται άλλοι παράγοντες.

 

Μη γυναικολογικές αιτίες

  • Ορισμένες παθήσεις του ήπατος μπορεί να προκαλέσουν δυσκρασίες στο αίμα (π.χ. μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων κ.ά) καθώς και διαταραχές πήξεως, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να αιμορραγούν.
  • Λήψη αντιπηκτικής αγωγής για καρδιαγγειακές παθήσεις, βαλβιδοπάθειες κ.ά.
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς και γενικότερα των ενδοκρινών αδένων, οι οποίες πολύ συχνά προκαλούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

 

Γυναικολογικές αιτίες

  • Οργανικές: Ενδομητρικοί ή τραχηλικοί πολύποδες, ινομυώματα, αδενομύωση, ενδομήτρια υπερπλασία, επιπλοκές κύησης.
  • Εξωγενείς παράγοντες: Εξωγενής λήψη ορμονών, χρήση ενδομητρικών σπειραμάτων (ιδιαίτερα τους 2-3 πρώτους μήνες της εισαγωγής).
  • Ορμονικές: Είναι οι πιο συχνές αιτίες μητρορραγίας στις έφηβες και στις γυναίκες άνω των 40 ετών. Πρόκειται για διαταραχή του άξονα (υποθάλαμος, υπόφυση, ωοθήκες, ενδομήτριο) που ρυθμίζει τη λειτουργία των ορμονών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, ακόμη και σε στρες και εξαντλητικές δίαιτες.
  • Κακοήθειες: Κακοήθεις όγκοι του ενδομητρίου, καρκίνος του τραχήλου, ακόμη και κάποιοι όγκοι των ωοθηκών και σπανιότερα των σαλπίγγων μπορεί να προκαλέσουν μητρορραγία.

 

Μήπως είναι απλώς αιμορραγία;

Σε κάποιες περιπτώσεις το αίμα που εμφανίζεται μεταξύ δύο περιόδων δεν προέρχεται από τη μήτρα, επομένως δεν πρόκειται για μητρορραγία. Πιθανές αιτίες είναι:

  • Η ατροφία του κόλπου (ατροφική κολπίτιδα), λόγω έλλειψης ορμονών (σε εμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή σε γυναίκες μετά από χημειοθεραπεία)μπορεί να προκαλέσει εκροή αίματος και να εκληφθεί ως μητρορραγία.
  • Ορισμένες κολπίτιδες, όπως οι οφειλόμενες σε τριχομονάδες καθώς και άλλους μικροοργανισμούς, που επηρεάζουν και τον τράχηλο, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ακόμα και μετά από σεξουαλική επαφή.
  • Τραυματισμοί του κόλπου από ξένα αντικείμενα.

 

Tip.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε αιμορραγία μεταξύ δύο φυσιολογικών περιόδων ενημερώστε τον γυναικολόγο σας. Ειδικά σε γυναίκες άνω των 40 ετών η ιατρική διερεύνηση είναι άκρως απαραίτητη.

Leave a Reply