Αγοράκι ή κοριτσάκι;

Γερό να’ ναι κι ό,τι να ‘ναι! Συνήθως όμως όταν έχουμε ήδη αποκτήσει ένα αγοράκι ή κοριτσάκι, η κρυφή λαχτάρα για ένα δεύτερο ή τρίτο μωρό του αντίθετου φύλου υπάρχει μέσα μας. Τι λέει όμως η επιστήμη;

Περίπου το 80% εκείνων που περιμένουν παιδί έχουν κάποια κρυφή προτίμηση για το φύλο. Παρόλο όμως που παλιότερα η επιθυμία για αγοράκι ήταν έντονη για κοινωνικούς λόγους, οι προσδοκίες όσον αφορά το φύλο φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τουλάχιστον στις χώρες της δύσης σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα πλέον τα κοριτσάκια κερδίζουν το χαμένο έδαφος αφού είναι πολλοί οι γονείς που εκφράζουν έντονη λαχτάρα για ένα μωράκι ντυμένο στα ροζ!

Αυτό το γνωρίζεις;

  • Θεωρητικά σε κάθε εγκυμοσύνη οι πιθανότητες να αποκτήσετε αγόρι ή κορίτσι είναι 50% – 50%. Η φύση δηλαδή έχει προνοήσει ώστε να γεννιέται περίπου ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών.
  • Δεν εξαρτάται από τη μαμά το φύλο του παιδιού όπως πίστευαν παλιότερα. Το φύλο του παιδιού καθορίζεται από τον μπαμπά και το σπερματοζωάριο καθώς το ωάριο έχει πάντα χρωμόσωμα Χ. Έτσι αν συναντηθεί με ένα σπερματοζωάριο με το χρωμόσωμα Χ θα γεννηθεί κορίτσι, ενώ αν συναντηθεί με ένα σπερματοζωάριο με το χρωμόσωμα Υ θα γεννηθεί αγόρι.
  • Η κληρονομικότητα δεν παίζει ρόλο στον καθορισμό του φύλου. Αν για παράδειγμα ανήκετε σε μια οικογένεια που έχει περισσότερα κορίτσια δεν σημαίνει ότι κι εσείς έχετε πιο αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσετε κορίτσια.

 

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι σύλληψης του επιθυμητού φύλου;

Ορίστε τι λένε οι έρευνες χωρίς όμως τα αποτελέσματά τους να είναι απόλυτα:

  • Το φύλο του παιδιού μπορεί να εξαρτηθεί από τη μέρα της σύλληψης. Τα σπερματοζωάρια Υ (αγόρια) είναι πιο γρήγορα όμως τα σπερματοζωάριο Χ (κορίτσια) είναι πιο ανθεκτικά. Θεωρητικά λοιπόν, αν υπάρξει σεξουαλική επαφή την ακριβή ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να συλλάβετε αγόρι γιατί τα σπερματοζωάρια Υ θα φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Αν όμως η σεξουαλική επαφή γίνει δυο – τρεις μέρες πριν είναι πιο πιθανό να συλλάβετε κορίτσι αφού τα σπερματοζωάρια Χ μπορεί να επιβιώσουν για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Οι γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση που ζουν σε συνθήκες ευμάρειας γεννούν πιο συχνά αγόρια ενώ αντίθετα γυναίκες που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες έχουν την τάση να γεννούν κορίτσια.
  • Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες την εποχή της σύλληψης είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αγόρια σε σχέση με εκείνες που έχουν ένα πιο χαμηλό θερμιδικό προφίλ σύμφωνα με έρευνες των πανεπιστημίων του Έξετερ και της Οξφόρδης.
  • Οι γυναίκες που είναι δυναμικές πιθανόν να έχουν πιο ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης πράγμα που μπορεί να ευνοήσει τη σύλληψη αγοριού σε σχέση με εκείνες με υψηλά οιστρογόνα που είναι συνήθως πιο θηλυκές και μπορεί να έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν κορίτσια.
  • Έρευνα του πανεπιστημίου του Κέντ καταδεικνύει ότι γυναίκες με αισιόδοξη και θετική σκέψη έχουν την τάση να φέρνουν στο κόσμο πιο συχνά αγόρια.
  • Τα θηλυκά έμβρυα είναι λιγότερο ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τα αρσενικά όμως μετά τον τοκετό ισχύει το αντίθετο αφού τα κορίτσια αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά από τα αγόρια.

 

Πότε επεμβαίνει η επιστήμη;
Παρόλο που η επιστήμη δίνει σήμερα τη δυνατότητα επιλογής φύλου, σύμφωνα με το νόμο η επιλογή φύλου επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος.
Οι ειδικοί εξηγούν πως η επιλογή του φύλου δε θα πρέπει να εφαρμόζεται για λόγους που βασίζονται στις προσωπικές προτιμήσεις των γονιών. Λόγω της παραβίασης της φυσικής επιλογής κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις επόμενες γενιές.
Μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει φυλοσύνδετη κληρονομικότητα όπως για παράδειγμα κάποιοι τύποι αιμοροφιλίας επιτρέπεται η επιλογή φύλου.

Η φυλοσύνδετη κληρονομικότητα αφορά ασθένειες όπου οι γυναίκες είναι φορείς και οι άνδρες νοσούν. Φορέας δηλαδή μπορεί να είναι η μητέρα η οποία δεν πάσχει, αλλά μπορεί να πάσχουν κατά 50% τα αγόρια που μπορεί να γεννήσει. Αντίθετα τα κορίτσια που θα φέρει στον κόσμο μπορεί να είναι φορείς αλλά να είναι απόλυτα υγιή. Σε επιλογή φύλου, λοιπόν, μπορούν να καταφύγουν τα ζευγάρια που γνωρίζουν ότι στην οικογένεια του ενός ή και των δύο υπάρχει φυλοσύνδετο νόσημα και μετά από εξέταση επιβεβαιώνεται ότι είναι φορείς ή τα ζευγάρια που έχουν ήδη φέρει στον κόσμο παιδί με φιλοσύνδετο νόσημα και θέλουν να αποκτήσουν κι άλλο.

 

Ποια είναι η διαδικασία;
Σε αυτή την περίπτωση με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και παράλληλα της προεμφυτευτικής διάγνωσης των εμβρύων μπορεί να γίνει προσδιορισμός του φύλου σε περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει διαχωρισμός εμβρύων προκειμένου να γεννηθούν υγιή παιδιά. Η διαδικασία περιλαμβάνει βιοψία του εμβρύου την τρίτη μέρα μετά τη γονιμοποίηση (όταν το έμβρυο είναι δηλαδή στα έξι ή οκτώ κύτταρα) ή την πέμπτη μέρα μετά τη γονιμοποίηση (όταν το έμβρυο είναι στο στάδιο της βλαστοκύστης) κατά την οποία γίνεται έλεγχος με τις καινούργιες τεχνικές και επιλογή του φύλου έτσι ώστε να τοποθετηθούν τη μέρα της εμβυομεταφοράς υγιή έμβρυα μέσα στη μήτρα.

Leave a Reply