Ανησυχώ…

Μάθετε ποιες είναι οι συνηθέστερες καταστάσεις που προβληματίζουν ή τρομάζουν τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες και λάβετε τα μέτρα σας.

Μάθετε ποιες είναι οι συνηθέστερες καταστάσεις που προβληματίζουν ή τρομάζουν τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες και λάβετε τα μέτρα σας.

 

Ξέρετε καλά πως οι εκπλήξεις της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο ευχάριστες… Δεν αποκλείεται λοιπόν, συζητώντας με μια φίλη σας, διαβάζοντας κάτι σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου, είτε συνειδητοποιώντας πως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο σώμα σας, να κάνετε σκέψεις που πιθανότατα θα σας αγχώσουν ή θα φοβίσουν.

Κι αν πάθω κολπίτιδα;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η αύξηση των κολπικών, ελαφρώς παχύρρευστων, υγρών λευκού ή ανοιχτού κίτρινου χρώματος, είναι απολύτως φυσιολογική κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν όμως παρατηρήσετε πως αυτές οι εκκρίσεις πάρουν ένα πρασινωπό ή σκούρο κίτρινο χρώμα, μυρίζουν άσχημα, προκαλούν έντονη φαγούρα γύρω ή και μέσα στον κόλπο, και αισθάνεστε τσούξιμο κατά την ούρηση, είναι πιθανό να έχετε προσβληθεί από κολπίτιδα. Και ενώ οι κολπίτιδες διακρίνονται σε αρκετούς τύπους ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που τις προκαλούν όπως τα βακτήρια, οι ιοί κ.λπ., η μυκητιασική (αιτία οι μύκητες) είναι η συνηθέστερη μορφή, στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Αφού ο γυναικολόγος σάς εξετάσει και κάνει το τεστ ευαισθησίας για να εντοπίσει την αιτία, θα σας προτείνει την ειδική θεραπεία, συνήθως τοπικά αντιβιοτικά, κολπικά υπόθετα ή κάποια κρέμα. Αν αντιληφθείτε εγκαίρως την κολπίτιδα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επειδή όμως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αποφεύγετε τα αφρόλουτρα ή αποσμητικά στην περιοχή, τα στενά ρούχα και σιδερώνετε οπωσδήποτε τα εσώρουχα σας.

Τελικά επιτρέπεται το σεξ;
Πολλές μέλλουσες μαμάδες φοβούνται να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ερωτικές στιγμές με το σύντροφό τους πιστεύοντας πως έτσι θα οδηγηθούν στο μαιευτήριο νωρίτερα από το αναμενόμενο ή πως τραυματίζουν το έμβρυο. Αν όμως η εγκυμοσύνη σας κυλά φυσιολογικά και οι σεξουαλικές επαφές γίνονται με προσοχή, δεν υπάρχει λόγος να τις στερήστε. Ο πλέον αρμόδιος βέβαια για να σας “απαγορέψει” ή όχι το σεξ είναι ο γυναικολόγος ο οποίος θα αξιολογήσει την περίπτωση σας. Αν για παράδειγμα έχετε ιστορικό αποβολής ή πρόωρου τοκετού, αιμορραγία, πόνους, ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή τον καλύπτει (πρόδρομος πλακούντας) κ.λπ., μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε το αγαπημένο σας σπορ! Φροντίστε πάντως να αποφύγετε τις “ολοκληρωμένες” επαφές (εκσπερμάτιση στον κόλπο) μετά την 37η εβδομάδα, αφού η προσταγλανδίνη που περιέχει το σπέρμα, συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων.

Έχω αναιμία. Και τώρα;
Σε κάθε εγκυμοσύνη παρατηρείται μια σχετική μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του γυναικείου οργανισμού αφού το έμβρυο λαμβάνει από εκείνον ότι χρειάζεται για την ανάπτυξή του, ειδικά από τον 5ο-6ο μήνα και μετά. Μπορείτε εύκολα να υποψιαστείτε πως έχετε αναιμία από μερικά σημάδια όπως για παράδειγμα η συνεχής κούραση, η ταχυκαρδία, η χλωμή όψη ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να σας ταλαιπωρούν ζαλάδες και πονοκέφαλοι. Επειδή όμως δε χρειάζεται να αποκτήσετε αναιμία για να κόψετε τις κακές συνήθειες ή να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με τροφές που περιέχουν σίδηρο, προνοήστε! Αφού λοιπόν πείτε “αντίο” στο τσιγάρο και στο αλκοόλ, ξεκινήστε να τρώτε περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας, αυγά, φασολάκια, σπανάκι, γάλα, φρούτα δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Έχετε τέλος κατά νουν πως οι παράγοντες που οδηγούν στην αναιμία είναι η έλλειψη σιδήρου, η έλλειψη φυλλικού οξέος, η αύξηση του βάρους σας (που οφείλεται σε κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να αραιώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια) και φυσικά το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας.

Αίμα στο εσώρουχο!
Στην αρχή της εγκυμοσύνης το αίμα προειδοποιεί για μια εξωμήτρια κύηση ή πιθανή αποβολή την οποία ενδεχομένως να προλάβετε με σωστή αγωγή. Επίσης, οι κόκκινες κηλίδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσκόλλησης του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας ή σημάδι κολπικής μόλυνσης. Αν όμως είστε στις τελευταίες εβδομάδες, οι σταγόνες αίματος σε συνδυασμό με δυνατό πόνο στην κοιλιά που αντανακλά χαμηλά στη μέση, μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής, σημάδι έναρξης πρόωρου τοκετού ή ότι ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα, φράζοντας τον τράχηλο (πρόδρομος πλακούντας). Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον γιατρό σας.

Η ουρολοίμωξη επηρεάζει το έμβρυο;
Ένας από τους λόγους που ελέγχονται τακτικά τα ούρα σας στο διάστημα των 9 μηνών είναι για να εντοπιστεί εγκαίρως πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πολύ συχνά στις μέλλουσες μαμάδες εξαιτίας της προγεστερόνης που επιβραδύνει την κίνηση των μυών που μεταφέρουν τα ούρα μέσα στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα να παραμένουν στάσιμα και τα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται ευκολότερα. Θα καταλάβετε πως έχετε προσβληθεί από τέτοιου είδους λοίμωξη από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και φυσικά από το κάψιμο ή τσούξιμο που θα νιώθετε. Μην καθυστερήσετε να μιλήσετε στο γυναικολόγο σας για τις ύποπτες ενοχλήσεις γιατί αν δεν λάβετε τα προτεινόμενα αντιβιοτικά, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί λοίμωξη στα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πρόωρο τοκετό ή σε χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Μια καλή ιδέα λοιπόν για να… προλάβετε μια πιθανή ουρολοίμωξη, είναι να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις αισθανθείτε την ανάγκη και να ενυδατώνετε καλά τον οργανισμό σας.

Γιατί να μην τρώω γλυκά;
Ο περιορισμός των λιπαρών απολαύσεων είναι ίσως ένας από τους πρώτους… κανόνες που επιβάλλει ο γνωστός σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαταραγμένη ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη που διαπιστώνεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη και εμφανίζεται στις μέλλουσες μαμάδες σε ποσοστό περίπου 2%. Παρόλο που σήμερα σε όλες τις γυναίκες που διανύουν την 24η- 28η εβδομάδα, γίνεται η εξέταση που δείχνει την τιμή της γλυκόζης στο αίμα, αναφέρετε αμέσως στον γυναικολόγο αν έχετε την ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, έντονη δίψα και κούραση, τα επικίνδυνα δηλαδή συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε νωρίτερα την καμπύλη γλυκόζης και αν σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εξέτασης ούρων διαγνώσει διαβήτη, θα σας προτείνει ένα υγιεινό διαιτολόγιο και ήπιες ασκήσεις. Στόχος είναι να κατέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αν όμως ο διαβήτης δε ρυθμιστεί καλά, οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών στο έμβρυο είναι πολλές όπως για παράδειγμα διαπλαστικές ανωμαλίες, αυξημένο βάρος γέννησης κ.λπ.

Αν αποκτήσω πίεση;
Μέρος της προγραμματισμένης επίσκεψης στο γυναικολόγο είναι και η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η εξέταση γίνεται προληπτικά και σκοπό έχει να αποκαλύψει την πιθανή αύξησή της, σημάδι της γνωστής προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία (διαφορετικά προ-εκλαμψιακή τοξιναιμία) είναι μια πάθηση που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης και κατά συνέπεια στην υγεία του μωρού. Ο γιατρός αφού αξιολογήσει την κατάσταση σας θα σας προτείνει ανάλογη θεραπεία που μπορεί να είναι από παραμονή και ξεκούραση στο σπίτι μέχρι και λήψη κάποιων φαρμάκων. Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος της κύησης σε γυναίκες που είχαν αυξημένη πίεση ή υπέρταση πριν την εγκυμοσύνη, υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας στη μητέρα τους, εμφάνισαν υψηλή πίεση σε προηγούμενη κύηση ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Ύποπτα δείγματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, οι ενοχλήσεις στα μάτια και ο πόνος στην κοιλιά.

Leave a Reply