Απόκριες με ασφάλεια

12 χρήσιμες συμβουλές για να «τυλίξετε» αυτές τις ημέρες με απόλυτη ασφάλεια για τα μικρά σας!

1. Φροντίστε η στολή του παιδιού να είναι φτιαγμένη από άφλεκτο υλικό, να μην έχει φτερά ή άλλα συνθετικά υλικά στο ύψος του λαιμού ούτε χρυσόσκονη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

2. Αν δεν μπορείτε ν’ αποφύγετε να είναι η στολή από συνθετικό ύφασμα φροντίστε οπωσδήποτε το παιδάκι να φοράει από μέσα βαμβακερά ρούχα ιδιαίτερα αν έχει δερματικές αλλεργίες.

3. Φροντίστε η στολή του παιδιού να μην είναι πολύ μακριά και την πατάει αλλά ούτε να το στενεύει.

4. Ελέγξτε επιμελώς τη στολή που πρόκειται ν’ αγοράσετε αν αποτελείται από υλικά ή από κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν εύκολα γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί.

5. Για το μακιγιάζ του παιδιού φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μη τοξικές μπογιές ειδικές για παιδιά. Δεν χρειάζονται υπερβολές, γιατί συχνά τα παιδιά ζεσταίνονται, ιδρώνουν και δεν ανέχονται στρώματα με μπογιές στο πρόσωπό τους.

6. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ glitter για το μακιγιάζ του παιδιού ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες γιατί το παιδί αν ξεχαστεί και το τρίψει μπορεί να πάει στα μάτια.

7. Έχετε πάντα μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα για ν’ αλλάξει το παιδί σε περίπτωση που υπερθερμανθεί από τη στολή ή ερεθιστεί το δεματάκι του και ειδικό υποαλλεργικό γαλάκτωμα (συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας) για να το ξεβάψετε αν νιώσει ερεθισμό στα μάτια και αμπούλες φυσιολογικού ορό για τα μάτια.

8. Μην αφήνετε το παιδί να φοράει μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι χωρίς να το παρακολουθείτε. Ενθαρρύνεται το παιδί να σηκώσει τη μάσκα σαν καπέλο, έτσι ώστε να μην αναπνέει συνεχώς το πλαστικό υλικό της μάσκας.

9. Οι μάσκες επιτρέπουν στο παιδί να δει σε περιορισμένο πεδίο. Γι’ αυτό ανασηκώστε ή αφαιρέσετε τη μάσκα την ώρα που προχωράτε στο δρόμο ή όταν πρόκειται ν’ ανέβει ή να κατέβει σκάλες. Μπορεί να προκληθούν ατυχήματα τα οποία φέρνουν όλους σε άσχημη θέση και διάθεση.

10. Μπορείτε να επιτρέψετε στα παιδιά να ρίξουν σερπατίνες και χρωματιστές κορδέλες, αρκεί να μαζεύετε το σωρό τους αμέσως από το πάτωμα. Μην επιτρέπετε τη χρήση σπρέι, αφρού και χαρτοπόλεμου.

11. Προσέξτε το παιχνίδι με τα μπαλόνια. Όταν τα μπαλόνια σπάνε τα κομμάτια πρέπει να μαζεύονται αμέσως γιατί αν το παιδί καταπιεί κάποιο κινδυνεύει να πάθει ασφυξία.

12. Παιδιά που παίζουν με πλαστικά σφυριά, ρόπαλα, ξίφη, όπλα και ραβδιά (τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν αξεσουάρ των στολών) πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη και αν χρειάζεται τα παιχνίδια αυτά να αποσύρονται.

Leave a Reply