Από την κούνια στο κρεβάτι!

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε γι’ αυτή την τόσο σημαντική μετάβαση.

Συνήθως τα περισσότερα παιδάκια υποδέχονται με ενθουσιασμό το καινούργιο τους κρεβάτι και είναι πρόθυμα να αφήσουν την κούνια για να κοιμηθούν σ’ αυτό. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί είτε να το εγκαταλείψουν για να επισκεφτούν το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά είτε να νιώσουν ανασφάλεια ζητώντας κάποιον δίπλα τους μέχρι να αποκοιμηθούν. Τις πιο πολλές φορές οι δυσκολίες προκύπτουν όταν οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουν προετοιμάσει το παιδί γι’ αυτή την αλλαγή ή οι ίδιοι αντιμετωπίζουν αυτό το βήμα με άγχος. Δυσκολίες μπορεί μάλιστα να προκύψουν όταν το παιδί κοιμόταν μέσα στην κούνια στο δωμάτιο των γονιών του για πολύ καιρό πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με τη μετάβαση στο κρεβάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει και δωμάτιο. Γι’ αυτό εφόσον υπάρχει παιδικό δωμάτιο, το μωρό καλό είναι ν’ αρχίσει να κοιμάται σ’ αυτό μετά τους έξι μήνες έτσι ώστε το μετέπειτα πέρασμα στο παιδικό κρεβάτι να γίνει πιο εύκολα. Σε γενικές γραμμές ο κατάλληλος χρόνος για να αποχωριστεί ένα παιδί την κούνια του και ν’ αρχίσει να κοιμάται στο παιδικό κρεβατάκι είναι στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Σ’ αυτή τη ηλικία, εξάλλου, το παιδί περπατάει πλέον πολύ καλά και έχει αναπτύξει όλες του τις κινητικές δυνατότητες πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να σκαρφαλώσει στην κούνια και να βγει απ’ αυτήν με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της πτώσης να αυξάνεται.

Τα τρικ της μετάβασης
• Φροντίστε το κρεβάτι να είναι ασφαλές για το παιδί. Προτιμήστε να είναι χαμηλό και τοποθετημένο με τη μία πλευρά του στον τοίχο ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ενώ στην άλλη πλευρά μπορείτε να προσαρμόσετε ένα προστατευτικό ώστε ν’ αποτρέψετε τον κίνδυνο της πτώσης.
• Παροτρύνετε το παιδί να διαλέξει τα σεντόνια του ή να στολίσει το κρεβάτι του με τ’ αγαπημένα παιχνιδάκια και κουκλάκια έτσι ώστε να το νιώσει πιο οικείο.
• Μην κάνετε τη μετάβαση σπουδαία υπόθεση επαναλαμβάνοντας και τονίζοντας συνεχώς το γεγονός ότι το παιδί μεγάλωσε κι ότι θα πρέπει ν’ αρχίσει να κοιμάται πλέον στο κρεβάτι κι όχι στην κούνια γιατί μπορεί να ν’ αντιδράσει αρνητικά στις απαιτήσεις σας αν το πιέσετε.
• Μπορείτε για λίγες μέρες να το ενθαρρύνετε να ξαπλώνει εκεί στην αρχή κατά τη διάρκεια της μέρας ή για να πάρει τον μεσημεριανό του ύπνο και το βράδυ να το αφήνετε να κοιμάται πάλι στην κούνια. Σιγά σιγά μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες δοκιμάστε να το βάλετε στο κρεβάτι του και την νύχτα.
• Καθιερώστε νέες ρουτίνες πριν το βραδινό ύπνο όπως να διαβάζετε ένα παραμύθι ή να ξαπλώνετε για λίγο δίπλα του και να μιλάτε μαζί του έτσι ώστε να προσμένει την ώρα του ύπνου ευχάριστα.
• Πολύ συχνά η μετάβαση απ’ την κούνια στο κρεβάτι επισπεύδεται με τον ερχομό ενός νέου μωρού. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε προνοήσει ώστε το παιδί να έχει συνηθίσει να κοιμάται στο καινούργιο κρεβάτι αρκετούς μήνες πριν έρθει το μωρό στο σπίτι ειδικά αν αυτό πρόκειται να κοιμηθεί στην κούνια ώστε να μην νιώσει ότι το νέο μέλος παίρνει τη θέση του.

Leave a Reply