Ασφάλεια σε μπαλκόνι, βεράντα και κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσουμε μακριά τα ατυχήματα και να αφεθούμε στην ξεγνοιασιά της άνοιξης και του καλοκαιριού…

Τοποθετούμε υψηλά προστατευτικά στα κάγκελα. Αυτό είναι το νούμερο ένα πράγμα για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσουμε όσον αφορά το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέγουμε κάγκελα με ύψος τουλάχιστον ενάμιση μέτρο, κατά προτίμηση σκέτα –χωρίς διακοσμητικά- ούτως ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν επάνω τους τα παιδιά.

• Απομακρύνουμε τραπέζια και καρέκλες από τα κάγκελα για να μη μπορούν τα παιδιά να σκαρφαλώσουν και να σκύψουν μπροστά.

• Είμαστε πολύ προσεκτικές με τα νερά όταν π.χ. ποτίζουμε ή καθαρίζουμε το μπαλκόνι γιατί υπάρχει φόβος να γλιστρήσουν τα παιδία (κι εμείς φυσικά…).

• Σε περίπτωση που διαθέτουμε μικρή, φουσκωτή πισινούλα δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μόνο το παιδί μέσα σε αυτή. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση που διαθέτουμε κήπο με πισίνα. Επιτηρούμε ΠΑΝΤΑ το παιδί και ενισχύουμε την πισίνα με ειδικά προστατευτικά.

• Δεν αφήνουμε ποτέ νερό ή άλλα υγρά μέσα σε κουβάδες ή λεκάνες γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού αλλά και δηλητηρίασης.

Επίσης, για έναν ακόμα πιο ασφαλές χώρο…
• Αποφεύγουμε να αφήνουμε μικροπράγματα -όπως τσιγάρα, σπίρτα, αναπτήρες, χρήματα, κλειδιά- εκτεθειμένα πάνω σε τραπεζάκια, καρέκλες κλπ.

• Ασφυξία και πνιγμός είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας από 0 έως 3 ετών. Γι’ αυτό φροντίζουμε τα μικρά μας να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αντικείμενα μικρότερα των έξι εκατοστών.

Leave a Reply