«Ασφαλίστε» το μωρό σας!

Τα τρία πρώτα χρόνια ζωής είναι πιο αυξημένο το ρίσκο ατυχημάτων. Το 90% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε ένα παιδί όμως, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τους γονείς…

Γι’ αυτό απ’ τις πρώτες μέρες ζωής του παιδιού σας είναι σημαντικό να έχετε προνοήσει ώστε το περιβάλλον όπου θα μεγαλώνει το βλαστάρι σας θα είναι πάνω απ’ όλα ασφαλές.

Εντοπίστε τις… παγίδες
• Αποσύρετε τα κλειδιά από την πόρτα του παιδικού δωματίου καθώς και από τα φύλλα στις ντουλάπες γιατί τα παιδιά μπορεί να κλειδωθούν μέσα.
• Όλες οι πρίζες θα πρέπει να είναι σκεπασμένες με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.
• Οι αποθηκευτικοί χώροι όπου μαζεύετε τα παιχνίδια θα πρέπει να αποκλείουν το στοιχείο του εγκλωβισμού και να μην έχουν βαριά καπάκια που μπορεί να πιάσουν τα χέρια του παιδιού (π.χ. ξύλινο μπαούλο). Προτιμήστε κουτιά από ύφασμα ή πλαστικό χωρίς καπάκι.
• Χρησιμοποιείστε ασφάλεια τζαμιών (όχι μόνο για το παράθυρο στο παιδικό δωμάτιο αλλά για όλα α παράθυρα του σπιτιού). Πρόκειται για ένα ειδικό πλαστικό φιλμ, τελείως διαφανές που σε περίπτωση που σπάσει το τζάμι διατηρεί τα κομμάτια του κολλημένο.
• Απαραίτητο επίσης είναι το ειδικό αυτοκόλλητο που υποδεικνύει εάν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αφού το παιδί μπορεί να μην προσέξει ότι η πόρτα είναι κλειστεί και να προσπαθήσει να περάσει μέσα από αυτή με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.
• Διάφορα προϊόντα του μωρού όπως σκόνες και κρέμες θα πρέπει να φυλάγονται μακριά από το παιδί και φυσικά να μην του δίνετε να παίζει με αυτά ακόμα κι όταν οι συσκευασίες έχουν αδειάσει. Γενικά οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο στα χέρια του παιδιού καλό είναι να φυλάσσεται σε άλλο δωμάτιο και σε σημεία απρόσιτα για το παιδί.
• Τα αντικείμενα που τοποθετούνται πάνω στα ράφια στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι προσεχτικά επιλεγμένα, να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και να ελέγχονται συχνά από τους γονείς. Μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδι ακόμα και γόμες θα πρέπει να είναι βάση προδιαγραφών και κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

Safe tip: Στην περίπτωση κατοικιών με δύο ορόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα καλό είναι τα παιδικά υπνοδωμάτια να βρίσκονται στο ισόγειο. Αν είναι στον πάνω όροφο τοποθετείστε προστατευτικές μπάρες στην αρχή και στο τέλος της σκάλας. Τα παιδιά έχουν επίσης την τάση να χρησιμοποιούν την σκάλα ως τσουλήθρα. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχουν διάφορα πόμολα κατά μήκος της σκάλας και να είναι βαμμένη με ματ, αντιολισθητικό υλικό.

Leave a Reply