Αυτοάμυνα: Μάθε να σώζεις τον εαυτό σου

H εγκληματικότητα που δυστυχώς φαίνεται να αυξάνεται ολοένα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο ενώ κάνει επιτακτική την ανάγκη για αυτοπροστασία. Γι’ αυτό και οι πολεμικές τέχνες αναδεικνύονται σε πολύτιμο εφόδιο ειδικά για τις γυναίκες.

Καράτε
Κατάγεται από την Ιαπωνία και το όνομά του σημαίνει “άδειο χέρι” που σημαίνει ότι κατά την εξάσκησή του δεν χρησιμοποιούνται όπλα. Χρησιμοποιούνται όμως τα χέρια και τα πόδια.

Η φιλοσοφία πίσω από το άθλημα: Το καράτε χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα και ποτέ για επίθεση. Βασικές αρχές του είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον αντίπαλο ενώ στοχεύει στην τελειοποίηση του χαρακτήρα του αθλούμενου. Εξάλλου το καράτε δε μας διδάσκει μόνο λαβές και ρίψεις που μπορεί να μας χρησιμεύσουν σε περίπτωση κινδύνου αλλά μας μαθαίνει να αντιδράσουμε και με ψυχραιμία την κρίσιμη στιγμή.

Τι πρέπει να ξέρετε: Εκτός από μία εξαιρετική τεχνική αυτοάμυνας είναι και μία εξίσου καλή άσκηση για όλο το σώμα ενώ συμβάλλει ιδιαίτερα στην απόκτηση ελαστικότητας. Επίσης στη φάση της εκπαίδευσης δεν υπάρχει σωματικός πόνος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Δηλαδή η εκμάθησή του δεν είναι επίπονη ούτε το ότι μαθαίνετε καράτε προϋποθέτει και ότι θα “τις φάτε” στην προπόνηση.

Extra info: είναι κατάλληλο για όλους ακόμα και για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα και διδάσκεται από την ηλικία των 5 ετών.

Ταεκβοντό
Έρχεται από τη Νότια Κορέα και πρόκειται για μία από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως. Τάε σημαίνει “χρησιμοποιώ τα πόδια μου”, Κβο σημαίνει “χρησιμοποιώ τα χέρια μου και το Ντο αποδίδει την πεμπτουσία του αθλήματος που είναι η καλή χρήση του μυαλού. Τάεκβοντο δηλαδή σημαίνει άσκηση με τα πόδια, τα χέρια και το μυαλό.

Η φιλοσοφία πίσω από το άθλημα:
 Βασικές αρχές και του ταεκβοντό είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο και η πειθαρχία που πρέπει να δείχνει γενικότερα όποιος ασχολείται με αυτό ενώ σκοπός του είναι πάντα η αυτοάμυνα και όχι η επίθεση. Σημαντικό ρόλο στην εξάσκησή του παίζει η αυτοσυγκέντρωση, που είναι απαραίτητη προκειμένου το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι αυτό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το ταεκβοντό μπορεί να διδαχτεί σε παιδιά από την ηλικία των 3-4 ετών ενώ ενδείκνυται για όλους αφού ακόμα και αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας η προπόνηση μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας. Τα δύο κυριότερα είδη Taekwondo είναι το παραδοσιακό και αυτό που έχει καθιερωθεί ως Ολυμπιακό αγώνισμα, το οποίο δίνει βάση στην αθλητική πλευρά του. Στις περισσότερες σχολές διδάσκονται και τα δύο.

Extra info
Τάεκβοντο μπορούν να κάνουν ακόμα και άτομα με αναπηρίες καθώς έχει αναπτυχθεί μία ειδική μορφή του που ονομάζεται para taekwondo.

Τζούντο
Σημαίνει ο δρόμος της ευγένειας και γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο εξ Ασίας άθλημα που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (το 1964 στο Τόκιο).

Η φιλοσοφία πίσω από το άθλημα: Ο Τζίγκορο Κάνο, “πατέρας” του Τζούντο είχε πει το 1947: “Αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη απλά θα νικηθώ. Αν, αντίθετα, οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά, στην κατεύθυνση προς την οποία σπρώχνει. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ώθησής του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική είναι αρκετά πιθανό να τον ανατρέψω. Να ένα παράδειγμα, πολύ απλό, για το πώς κάποιος μπορεί να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται και η αρχή της ευγένειας”.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το Judo συνιστάται στις γυναίκες παγκοσμίως, καθώς φημίζεται για την αποτελεσματικότητα του ως μέθοδος αυτοάμυνας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα άθλημα άμεσης επαφής, που μπορεί να εκπαιδεύσει έναν αδύναμο άνθρωπο έτσι ώστε να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις ανάγκης. Το Judo σε μαθαίνει να ακινητοποιείς και να βγάζεις τον επιτιθέμενο εκτός “μάχης” ανεξάρτητα της σωματικής διαφοράς, αφού βασίζεται στα μηχανικά πλεονεκτήματα του ανθρώπινου σώματος σε συνάρτηση με την κίνηση, εκτελώντας ανατροπές-ρίψεις, εξαρθρώσεις και πνιγμούς.

Extra info
Το αθλητικό κομμάτι του τζούντο προσφέρει άρτια φυσική κατάσταση, ευεξία, εκτόνωση, ισορροπία και αυτοπεποίθηση.

Άλλες επιλογές

Αϊκίντο: Κατάγεται από την Ιαπωνία και επιτρέπει στον αμυνόμενο να προφυλάξει τον εαυτό του χωρίς να τραυματίσει τον αντίπαλο. Βασίζεται περισσότερο στην εκμετάλλευση της αίσθησης ισορροπίας και της τεχνικής παρά στη μυϊκή δύναμη ενώ αποτελεί σωματική και πνευματική άσκηση. Συνδυάζει χτυπήματα, λαβές, και εξάσκηση με όπλα.

Kickboxing: Συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Είναι επηρεασμένο από την ταυλανδέζικη πυγμαχία ενώ έχει στοιχεία και από το καράτε και το ταεκβοντό.

Muay Thai: Είναι μια σκληρή πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Ταϊλάνδη. Περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα αγκωνιές και γονατιές.
Τάι Τσι Τσουάν: Θεωρείται μία ιδιαίτερα “ευγενική” πολεμική τέχνη. Η δύναμη στο Τάι Τσι Τσουάν παράγεται βασικά (αλλά όχι αποκλειστικά) από τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, τη λεκάνη, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις.

Τάε μπο: είναι ένα είδος αεροβικής άσκησης που περιλαμβάνει κινήσεις από πολεμικές τέχνες ενώ αποτελεί “έμπνευση” του αθλητή ταε κβο ντο Billy Blanks.

Η καλύτερη αυτοάμυνα…

…είναι η αποφυγή της εμπλοκής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα για να μη βρεθείτε σε κίνδυνο. Π.χ. το βράδυ επιστρέψτε στο σπίτι με ταξί και ζητήστε από τον οδηγό να σας περιμένει μέχρι να μπείτε μέσα, κλείστε καλά πόρτες και παράθυρα πριν κοιμηθείτε κ.ο.κ. Αν ωστόσο βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αμυνθείτε το βασικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αυτό βέβαια είναι και θέμα χαρακτήρα ωστόσο η εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης μπορεί να μας βοηθήσει να την καλλιεργήσουμε. Όσο πιο προετοιμασμένος είναι κανείς τόσο πιο σίγουρα μπορεί να επιστρατεύσει τις γνώσεις του. Και πάντα -πρέπει να θυμάστε- ότι εφόσον αμυνθείτε δεν πρέπει να μείνετε και να συνεχίσετε τη σύγκρουση αλλά να φύγετε αμέσως. Προτεραιότητά σας είναι η ζωή σας και όχι η τιμωρία του ανθρώπου που σας επιτέθηκε.

 

Leave a Reply