Αυτοεξέταση μαστού: Μπορείς και μόνη σου!

Μάθε πώς με ένα «κλικ»!

Αφιερώνοντας μια φορά το μήνα λίγο χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός σου, αρχίζεις να «γνωρίζεις» το στήθος σου και να μπορείς να εντοπίσεις πιο εύκολα τυχόν αλλαγές. Βέβαια, να έχεις πάντοτε στο νου σου πως η εξέταση αυτή δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο σου αλλά ούτε τον μαστογραφικό και υπερηχογραφικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάν΄ το μόνη σου:
• Στάσου μπροστά στον καθρέφτη και με τα χέρια στη μέση παρατήρησε αν υπάρχουν αλλαγές στο μέγεθος, σχήμα και χρώμα των μαστών σου. Ψάξε για τυχόν βαθουλώματα, εξογκώματα, ζάρες, σημεία ερυθρότητας ή φαγούρας. Επίσης, παρατήρησε αν το δέρμα είναι πιο σκληρό, αν σε τραβάει ή αν έχει αλλάξει η όψη της θηλής.
• Κατόπιν επανέλαβε με τα χέρια σε ανάταση.
• Στη συνέχεια, ξάπλωσε ανάσκελα στο κρεβάτι. Τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή σου ωμοπλάτη και βάλε το αριστερό σου χέρι κάτω από το κεφάλι σου.
• Ένωσε τα δάχτυλα του δεξιού σου χεριού και άρχισε να ψηλαφείς τον αριστερό σου μαστό. Με απαλές αλλά σταθερές κυκλικές κινήσεις κάλυψε όλη την επιφάνεια ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα (δηλαδή προς τη θηλή). Πίεσε λίγο τη θηλή να δεις αν θα βγάλει κάποιο υγρό. Αφού τελειώσεις με τον αριστερό μαστό, επανέλαβε την παραπάνω διαδικασία και για τον δεξιό.
• Τέλος, σήκωσε το αριστερό χέρι ψηλά και με το δεξί έλεγξε τον αριστερό μαστό επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της ψηλάφησης όπως αναφέραμε παραπάνω. Βλέπεις, εκτός από ξαπλωμένη, θα πρέπει να το κάνεις καθιστή ή όρθια. Κάνε το ίδιο και για τον δεξιό μαστό.

Απευθύνσου στον ειδικό…
…αν εντοπίσεις κάποια αλλαγή σε σχέση με την τελευταία φορά που πραγματοποίησες την εξέταση. Σε περίπτωση που ψηλαφίσεις κάτι, μην πανικοβληθείς. Απλά ζήτησε τη γνώμη του γιατρού σου. Έχε πάντοτε στο νου σου πως δεν είναι όλα τα εξογκώματα όγκοι, αλλά ούτε όλοι οι όγκοι κακοήθεις.

Leave a Reply