Βάφουμε το σπίτι!

Το βάψιμο είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ανανεώσετε το σπίτι σας. Τι χρειάζεστε, όμως, για να το πετύχετε; Σωστά υλικά και εργαλεία, και βασικές γνώσεις των χρωμάτων – όλες οι πληροφορίες βρίσκονται μόνο ένα «κλικ» μακριά!

Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε να βάφετε το σπίτι σας είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, αφού οι θερμοκρασίες και οι ώρες ηλιοφάνειας θεωρούνται ιδανικές για να στεγνώσει ταχύτερα το χρώμα. Ένα καλό βάψιμο, ωστόσο, σημαίνει και καλή προετοιμασία της επιφάνειας –είτε μιλαμε για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους– και χρήση χρωμάτων υψηλής ποιότητας. Αυτές είναι κάποιες βασικές προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν το χρώμα να αντέξει για πολύ πολύ καιρό.

Δημιουργώντας ατμόσφαιρα…

Τα χρώματα που θα επιλέξετε για το σπίτι σας πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τα έπιπλα, τα υφάσματα (χαλιά και κουρτίνες) καθώς και τα διακοσμητικά αντικείμενα του χώρου. Αρχικά, καταγράψτε τις διαφορετικές λειτουργίες κάθε δωματίου και δημιουργήστε μία χρωματική παλέτα σύμφωνα με αυτές. Καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι αποχρώσεις κατάλληλες για όλα τα σημεία του σπιτιού.

 • Κουζίνα: Επιλέξτε τόνους του κόκκινου, του πορτοκαλί, ενίοτε και του κίτρινου, που ανοίγουν την όρεξη, αλλά μην το παρακάνετε γιατί οι έντονοι τόνοι μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στη διάθεσή σας.
 • Γραφείο: Το κίτρινο βοηθά στην πνευματική εργασία και τονώνει τη θετική ενέργεια. Συνδέεται στενά με την αντιληπτική ικανότητα και τη μνήμη.
 • Καθιστικό: Επιλέξτε πράσινο που δημιουργεί ευχάριστη, φιλική και ξεκούραστη ατμόσφαιρα. Εναλλακτικά, οι γήινες αποχρώσεις δημιουργούν συναισθήματα ασφάλειας και ηρεμίας, ενώ το λευκό ξεκουράζει και βοηθά να φαίνονται πιο ανάλαφροι και μεγάλοι οι χώροι.
 • Υπνοδωμάτιο: Το ανοιχτό γαλάζιο, το βιολετί και οι γήινοι τόνοι είναι ιδανικοί για χαλάρωση και αποσυμπίεση από το στρες της ημέρας.
 • Χώροι υποδοχής: Το πορτοκαλί έχει την ικανότητα να «καλωσορίζει» και να δημιουργεί φιλική ατμόσφαιρα, οπότε κρίνεται ως η τέλεια επιλογή.
 • Μπάνιο: Το πράσινο, το λευκό ή το μπλε αποτελούν καλές επιλογές. Προτιμήστε χρώματα που θα αντέξουν στην υγρασία.

Η σωστή προετοιμασία

 • Αν φρεσκάρετε ή θέλετε να ανανεώσετε το σπίτι, απομακρύνετε όσο περισσότερα έπιπλα και αντικείμενα μπορείτε από τον κάθε χώρο. Προμηθευτείτε χαρτί, νάιλον, παλιά σεντόνια και χαρτοταινίες για να καλύψετε τα δάπεδα και όσα έπιπλα τελικά παραμείνουν.
 • Πριν το βάψιμο, βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειές σας είναι καθαρές, λείες και στεγνές. Αν χρειαστεί, ξύστε και στοκάρετε (με ακριλικό στόκο) προσεκτικά κάποια σημεία που έχουν σκάσει ή μικρές ατέλειες στους τοίχους (σημάδια από καρφιά κ.λπ.) που δεν θέλετε να φαίνονται και μετά το βάψιμο.
 • Καλύψτε με χαρτοταινίες τις πρίζες, τις κάσες στις πόρτες και τα παράθυρα και γενικά ό,τι δεν θέλετε να βάψετε.
 • Αν βάφετε τους τοίχους για πρώτη φορά, ακολουθήστε την εξής διαδικασία: τρίψιμο του σοβά με χοντρό γυαλόχαρτο, σπατουλάρισμα, δεύτερο τρίψιμο με γυαλόχαρτο, αστάρωμα και, τέλος, βάψιμο.
 • Για να αποφύγετε τις… δυσάρεστες εκπλήξεις δοκιμάστε τα χρώματα που έχετε επιλέξει σε ένα σημείο του τοίχου. Προτιμήστε να αγοράσετε δύο ή τρεις αποχρώσεις σε κοντινούς τόνους για να δείτε ποιο ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας.
 • Ξεκινήστε με τα «κοψίματα» στις ενώσεις των τοίχων και τις γωνίες και φροντίστε ώστε το πρώτο χέρι να είναι πιο αραιό, ενώ το δεύτερο –αν χρειάζεται– πιο παχύρρευστο.

5+1 χρήσιμες συμβουλές

 1. Ξεκινήστε να βάφετε από επάνω προς τα κάτω, και αρχίστε πρώτα από το ταβάνι και μετά προχωρήστε στους τοίχους.
 2. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας και αραιώστε το χρώμα σταδιακά. Αποφύγετε να αραιώσετε πολύ το βερνίκι γιατί μειώνεται η καλυπτικότητά του και θα χρειαστεί να το περάσετε περισσότερα χέρια προκειμένου να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
 3. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ στο τελικό βάψιμο μιας επιφάνειας μπογιά από διαφορετικά δοχεία, εκτός αν αυτά ανήκουν στην ίδια παρτίδα (θα το εξακριβώσετε από τον κωδικό τους).
 4. Σε ένα παραλληλόγραμμο δωμάτιο βάψτε πρώτα τους δύο απέναντι τοίχους και αφού στεγνώσουν προχωρήστε στους διπλανούς ώστε να μην πασαλείψετε τις φρεσκοβαμένες γωνίες.
 5. Μη χρησιμοποιείτε παλιές μπογιές γιατί μπορεί να έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους και να βρεθείτε προ εκπλήξεων.
 6. Φροντίστε κατά τη διάρκεια του βαψίματος να αερίζετε καλά το χώρο προκειμένου να μην εισπνέετε χημικά και να αποφύγετε τους πονοκεφάλους.

Με τα κουφώματα, τι κάνουμε;
Αν πιάνουν τα χέρια σας και θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας και στο βάψιμο της εξώπορτας ή των παραθύρων σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Αν η εξωτερική πόρτα ή τα παράθυρα είναι ξύλινα, καλό θα ήταν για την μέγιστη προστασία τους να χρησιμοποιηθεί βερνίκι θαλάσσης, που είναι υψηλής αντοχής και προορίζεται ειδικά για εξωτερικά κουφώματα.
 • Αν επιμένετε να βάλετε χρώμα στις πόρτες σας, επιλέξτε μια έντονη απόχρωση για την εξώπορτα, η οποία θα πρέπει να ταιριάζει με τα παντζούρια του σπιτιού, ενώ στις εσωτερικές πόρτες είναι προτιμότεροι οι παστέλ τόνοι, αφού οι σκούροι περιορίζουν οπτικά το χώρο.
 • Φροντίστε ώστε τα πόμολα να ταιριάζουν με το υπόλοιπο σπίτι και τα υπόλοιπα πόμολα (ντουλάπς, συρτάρια κ.λπ.) που έχετε χρησιμοποιήσει σε αυτό.
 • Τέλος, θυμηθείτε ότι τα ξύλινα κουφώματα θέλουν συχνή φροντίδα και συντήρηση για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα όπως το σαράκι.

Έξυπνες ιδέες

 1. Επιλέξτε σκούρους τόνους σε ένα ψηλό ταβάνι και ανοιχτούς ή λευκό σε ένα χαμηλό για να παίξετε με τις διαστάσεις του χώρου.
 2. Προτιμήστε ανάγλυφα χρώματα ή διάφορες ενδιαφέρουσες τεχνικές που δίνουν ιδιαίτερες υφές και θα καλύψουν τα όποια ελλατώματα στους τοίχους σας.
 3. Αν φοβάστε τα έντονα χρώματα, βάψτε ένα παραλληλόγραμμο πάνελ από κόντρα πλακέ θαλάσσης ή μία γυψοσανίδα, που θα στηρίξετε στον τοίχο σαν πίνακα. Μπορείτε εύκολα να το ξαναβάψετε, να το μετακινήσετε ή να το βάλετε στην αποθήκη αν τελικά δεν σας αρέσει.
 4. Αποφασίστε ποιο χρώμα θέλετε να υπερισχύσει σε έναν χώρο και καλύψτε με αυτό τις περισσότερες επιφάνειες. Αποφύγετε το συνδυασμό πολλών χρωμάτων γιατί κουράζουν και προκαλούν εκνευρισμό.

Λεξιλόγιο των χρωμάτων
Πλαστικό χρώμα: Υδατοδιαλυτό χρώμα που χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο ποσοστό των εσωτερικών χώρων. Έχει εύκολη εφαρμογή αρκεί οι επιφάνειες να έχουν υποστεί σωστή προετοιμασία.
Ακριλικό χρώμα: Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία και τις μεταβολές της θερμοκρασίας και γι’ αυτό το προτιμούν για εξωτερικές επιφάνειες.
Ριπολίνα: Έχει ως βάση το νερό ή το λάδι και τη χρησιμοποιούμε σε τοίχους αλλά και σε άλλες επιφάνειες όπως όπως τα ξύλα, τα μέταλλα, οι γυψοσανίδες και διάφορα άλλα υλικά. Χαρίζει μια ρουστίκ όψη και είναι ιδανική για εξοχικά σπίτια και παραδοσιακά κτήρια.
Βελατούρα: Χρησιμοποιείται κυρίως ως υπόστρωμα σε ξέλινες ή μεταλλικές επιφάνειες, οι οποίες έπειτα θα βαφτούν με πλαστικό χρώμα ή ριπολίνη.
Αστάρι: Χρησιμοποιείται σε άβαφους εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους για να μειώσει την απορροφητικότητα της επιφάνειάς τους και να την κάνει πιο κατάλληλη για τη βαφή.

Leave a Reply