Βλέμμα… με λάμψη!

Αλήθεια, μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει τα μάτια; Φυσικά και μπορεί. Ανακαλύψτε πως στο άρθρο που ακολουθεί!

Αν πιστεύετε πως οι… εκπλήξεις της ομορφότερης περιόδου της ζωής σας περιορίζονται στα παραπάνω κιλά που φιγουράρουν στην περιοχή της κοιλιάς, στη δυσπεψία και στο λαμπερό δέρμα, κάνετε λάθος! Μεταξύ των αλλαγών που σημειώνονται στον οργανισμό και στο σώμα σας μπορεί να είναι και κάποια αλλαγή στην όραση.

 

Μυωπία που μεταβάλλεται

Ενώ πιστεύατε πως η μυωπία σας έχει σταθεροποιηθεί, τελευταία συνειδητοποιείτε πως δε βλέπετε και τόσο καλά παρόλο που φοράτε τα γυαλιά σας. Μην ανησυχείτε! Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει πως στο διάστημα της εγκυμοσύνης δεν έβλεπαν καθαρά, σημάδι πως η μυωπία τους είχε ανέβει. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να μειωθεί η οπτική σας οξύτητα με αποτέλεσμα να μη βοηθούν αρκετά τα γυαλιά που χρησιμοποιούσατε ή, ενώ ποτέ δεν είχατε πρόβλημα όρασης, να έχετε τώρα ανάγκη από γυαλιά! Έχετε υπόψη σας πως οι μεταβολές της όρασης είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών, οι οποίες βέβαια μετά τον τοκετό επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Αν και ο οφθαλμίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε, θα ήταν καλό να μη βιαστείτε να αντικαταστήσετε τους παλιούς φακούς όρασης με καινούριους, ειδικά αν διανύετε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, δεν έχετε παρά να αγοράσετε τα κατάλληλα γυαλιά για εσάς.

 

Προβλήματα του αμφιβληστροειδούς

Δυο παθήσεις που προκαλούν την ανησυχία κάθε μέλλουσας μαμάς για την εξέλιξη της κύησης είναι η υπέρταση και ο διαβήτης. Ας δούμε αναλυτικά με ποιον τρόπο τα μάτια γίνονται αποδέκτες αυτών των καταστάσεων.

  • Αν έχετε υπέρταση. Στην περίπτωση που δεν ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού είναι δυνατό να προκληθούν προβλήματα (και) στα μάτια. Η υψηλή πίεση μπορεί να οδηγήσει στην υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε βλάβη δηλαδή του βυθού του ματιού, αλλά και σε αιμορραγία του βυθού, οίδημα του οπτικού νεύρου ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς σε πιο προχωρημένο στάδιο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το αν είναι καλύτερα για εσάς να διακοπεί η κύηση αλλά και το αν είναι ανάγκη να κάνετε άμεσα καισαρική αν πλησιάζει η ημέρα που θα γεννήσετε.

 

  • Αν έχετε διαβήτη. Είναι γνωστό πως η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα είναι πιθανό να επιφέρει επιπλοκές στην όραση και πιο συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, με πιο γνωστή τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πρέπει να ξέρετε πως στις γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί πρόβλημα όρασης από εκείνες που πρώτη φορά εμφάνισαν διαβήτη την περίοδο της κύησης. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία και ο βυθός του ματιού σας δεν έχει κάποια αλλοίωση, αρκεί ένας οφθαλμολογικός έλεγχος το 1ο και το 3ο τρίμηνο. Αν όμως ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη έχοντας αλλοιώσεις στο βυθό του ματιού, οι πιθανότητες διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι αρκετά αυξημένες και γι αυτό πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο τακτικά. Πάντως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της κύησης. Ωστόσο η καισαρική θεωρείται μοναδική επιλογή αφού ο κολπικός τοκετός ενδεχομένως προκαλέσει αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού και στο υαλώδες, με σοβαρό κίνδυνο απώλειας της όρασης.

 

Είναι ασφαλές;

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φακούς επαφής ή να αναβάλλουν την επεμβαση laser που ήθελαν να κάνουν, τώρα που διανύουν την γλυκιά περίοδο της προσμονής. Αν αυτές οι απορίες είναι και δικές σας, ενημερωθείτε για το τι είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.

  • Επέμβαση Laser. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας βλάπτει το έμβρυο, οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην πάρουν μια τέτοια απόφαση 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά την κύηση. Οι σταγόνες που προηγούνται της επέμβασης δεν είναι σίγουρο ότι είναι ασφαλείς, καθώς επίσης και η ραδιενέργεια που δέχεστε. Επίσης, η ξηρότητα επίσης που ίσως εμφανιστεί δεν επιτρέπει μια τέτοιου είδους εγχείριση αλλά και η πιθανή μεταβολή της μυωπίας σας δεν εγγυάται την επιτυχία της.

 

  • Φακοί επαφής. Όπως πιθανότατα συνειδητοποιήσετε και εσείς, η χρήση τους δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα (ιδιαίτερα αν προτιμάτε τους σκληρούς φακούς), αφού οι ορμόνες ή τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε, κάνουν τα μάτια σας υπερβολικά στεγνά. Επίσης, επειδή η ευαισθησία του κερατοειδούς είναι τώρα αρκετά μειωμένη, η εφαρμογή τους μπορεί να είναι επικίνδυνη γιατί δε γίνεται εύκολα αντιληπτή πιθανή αλλοίωση της επιφάνειάς τους. Όπως καταλαβαίνετε, μια μόλυνση ή ένας τραυματισμός μπορεί να μην εντοπιστεί εγκαίρως.

 

Υποφέρω από ημικρανίες…

Αν πριν την εγκυμοσύνη σας ταλαιπωρούσαν συχνά πονοκέφαλοι ή ημικρανίες, μπορεί τώρα, τα συμπτώματα αυτά να επιδεινωθούν. Αν πάλι δεν είχατε ποτέ νιώσει οποιαδήποτε ενόχληση στο κεφάλι ή στα μηνίγγια, δεν αποκλείεται στη διάρκεια των 9 μηνών οι καταστάσεις αυτές να… κάνουν την εμφάνισή τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και φυσικά να κάνετε τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει και τη γνωστή βυθοσκόπηση, σε συνεννόηση πάντα με τον οφθαλμίατρο σας.

Leave a Reply