Γιατί τα νεογέννητα φαίνονται τόσο αστεία;

Γιατί τα νεογέννητα φαίνονται τόσο αστεία;

Ελάχιστα νεογέννητα είναι σα να έχουν κερδίσει διαγωνισμό ομορφιάς. Σκεφτείτε όμως τι πέρασαν για να γεννηθούν… Αλλά είναι φυσιολογικό που τα κεφαλάκια τους είναι μυτερά και τα γεννητικά τους όργανα πρησμένα; Έφτασε η στιγμή να μάθουμε γιατί φαίνονται τόσο… περίεργα!

 

 • Παράξενο κεφαλάκι…
  Εάν γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό δεν υπάρχει περίπτωση να μην σκεφτείτε για το κεφαλάκι του ότι φαίνεται τεράστιο σε σχέση με το σώμα του ή να μη σας φανεί περίεργα «μυτερό»! Αυτό συμβαίνει γιατί το μωράκι πιέστηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μην ανησυχείτε όμως, το τελικό σχήμα του κεφαλιού θα επανέλθει σε μία με δύο εβδομάδες. Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική πάντως, έχουν πιο στρογγυλά κεφαλάκια.
 • Χέρια και πόδια
  Μετά από 9 μήνες διπλωμένα σε μια «άβολη» κοιλίτσα, χεράκια και ποδαράκια χρειάζονται το χώρο και το χρόνο τους για να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα και ελευθερία και να τεντωθούν! Σε μία με δύο εβδομάδες θα είναι στο φυσιολογικό τους σχήμα. Τα ποδαράκια μέχρι και να περπατήσουν ωστόσο, θα μοιάζουν με… «παρένθεση», γεγονός καθόλου ανησυχητικό.
 • Τι γίνεται με την κοιλίτσα;
  Το μωράκι σας μάλλον θα χάσει λίγο βάρος την πρώτη εβδομάδα, αλλά αμέσως μετά θα αρχίσει να παίρνει συνεχώς τους επόμενους μήνες και θα δείτε την κοιλίτσα του να γεμίζει πολύ γρήγορα. Μετά από 10-21 μέρες θα πέσει ο ομφάλιος λώρος, αφήνοντας μια υπέροχη στρογγυλή κοιλίτσα για φίλημα!
 • Γεννητικά όργανα και στήθος
  Τα γεννητικά όργανα και το στήθος του μικρού σας θα είναι ελαφρώς πρησμένα όταν γεννηθεί ή μπορεί να δείτε μια λευκή ουσία να βγαίνει από το στήθος του. Μην ανησυχήσετε! Αυτό συμβαίνει γιατί πήρε επιπλέον ορμόνες λίγο πριν γεννηθεί. Τις πρώτες εβδομάδες θα έχουν υποχωρήσει όλα! Επίσης, τα νεογέννητα κοριτσάκια μπορεί να εμφανίσουν λίγο αίμα από τον κόλπο τους (ψευδοπερίοδος των νεογνών) από την επίδραση των ορμονών της μανούλας τους, για μια-δυο μέρες, στην ηλικία των 10 ημερών περίπου. Ούτε γι’ αυτό να ανησυχήσετε, θα υποχωρήσει μόνο του!
 • Το δερματάκι του…
  Όλα τα μωράκια, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας, γεννιούνται με ένα κόκκινο-μωβ χρώμα που σε μία με δύο ημέρες παίρνει μια φούξια απόχρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το δερματάκι τους είναι ακόμα πολύ λεπτό και φαίνονται οι φλεβίτσες τους. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες το μωράκι σας θα αποκτήσει το «μόνιμο» χρωματάκι του.
 • Τα μαλλάκια του…
  Εδώ να είστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις. Τα μαλλιά με τα οποία γεννιέται ένα μωρό δεν είναι και τα τελικά του. Υπάρχουν μωρά που γεννιούνται με κατάξανθα μαλλιά (ή και καθόλου) και γίνονται μελαχρινά ή και το αντίθετο. Επίσης, λόγω του ότι είναι συνέχεια ξαπλωμένα ίσως χάσουν λίγα μαλλάκια, τα οποία ξαναβγαίνουν. Μετά τους έξι με εννέα μήνες τα μαλλάκια αρχίζουν να παίρνουν την τελική τους μορφή.
 • Πανέμορφα ματάκια…
  Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με σκούρα γκρι-μπλε μάτια. Στους πέντε με έξι μήνες το χρώμα των ματιών ξεκαθαρίζει!
 • Τα αυτάκια του…
  Τα αυτάκια των μωρών είναι μαλακά και εύκαμπτα και μπορεί να είναι ελαφρώς στραβά από την πίεση του τοκετού. Όσο οι χόνδροι στα αυτάκια του μωρού σκληραίνουν, το τελικό σχήμα των αυτιών του θα καθοριστεί.
 • Μια γλυκιά μυτούλα…
  Η μυτούλα του μωρού σας μπορεί να είναι λίγο πρησμένη από την πίεση του τοκετού. Μην ανησυχήσετε όμως. Μέσα στον πρώτο χρόνο θα έχει καθοριστεί το σχήμα της.

Leave a Reply