Γιατί τα παιδιά παχαίνουν το καλοκαίρι;

Πολλά ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την περίοδο των διακοπών στην παιδική ηλικία με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να ενθαρρύνετε την κίνηση στην καθημερινότητα του παιδιού.

Πράγματι, κατά την περίοδο των διακοπών, η καθημερινότητα των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας αλλάζει σημαντικά, και συχνά επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τόσο την αύξηση κατανάλωσης τροφής, όσο και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

Τι φταίει;
Σχετικά με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, σημαντικό ρόλο παίζει η πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σπίτι, η  διακοπή των δραστηριοτήτων που γίνονται καθημερινά στο σχολείο, δηλαδή στα διαλείμματα και στο μάθημα της γυμναστικής, αλλά και η διακοπή των περισσότερων οργανωμένων δραστηριοτήτων, αθλητικών και μη, με το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα, τα παιδιά μένουν στο σπίτι περισσότερες ώρες, συχνά για πρακτικούς λόγους (πχ. όταν οι γονείς εργάζονται), κατά συνέπεια αυξάνονται και οι ώρες που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Εντάξτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά τους!
Η σωματική δραστηριότητα, εντός ή εκτός σπιτιού, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους και να αντισταθούν στην πιθανή αύξησή του στις διακοπές. Πρωτίστως όμως έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνικότητα, τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
Οι καλοκαιρινές ημέρες αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασκηθούν και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για κίνηση και παιχνίδι, όπου κι αν βρίσκονται: στο σπίτι, στο εξοχικό ή στις διακοπές, μόνα ή με παρέα!
Στις γραμμές που ακολουθούν, θα βρείτε μερικές ιδέες για τέτοιες ευχάριστες δραστηριότητες εντός κι εκτός σπιτιού!

Στο σπίτι

 •  Ενασχόληση με τον κήπο ή το μπαλκόνι
  Η δημιουργία ενός κήπου (εφόσον είναι εφικτό) αποτελεί μια ιδανική καλοκαιρινή δραστηριότητα, η οποία ενισχύει τη σχέση παιδιών και γονέων, βοηθάει τα παιδιά να βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν δραστήρια. Παράλληλα, ενισχύει την υπευθυνότητά τους και τα εκπαιδεύει σχετικά με το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς παράγονται τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Ακόμη όμως και στο μπαλκόνι του σπιτιού μπορεί ένα παιδί να περάσει δημιουργικό χρόνο, αναλαμβάνοντας για παράδειγμα το καθημερινό πότισμα και τη φροντίδα των λουλουδιών. Για να γίνει πιο δελεαστική η δραστηριότητα, πηγαίνετε παρέα σε ένα φυτώριο, αφήστε το να διαλέξει δύο-τρία λουλούδια ή σπόρους της προτίμησής του και να αναλάβει από την αρχή τη φροντίδα τους.
 • Διάφορες εργασίες με ή χωρίς τους γονείς
  Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ, όμως η αλήθεια είναι ότι εργασίες που για εσάς μπορεί να φαίνονται βαρετές ή κουραστικές, για ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές! Για παράδειγμα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου μια πολύ ζεστή μέρα του καλοκαιριού, για τα παιδιά είναι ταυτόχρονα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μπουγέλο! Αντίστοιχα, με λίγη φαντασία, γίνεται ευκαιρία για παιχνίδι ακόμα και το πλύσιμο της βεράντας ή κάποιες απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Φροντίστε λοιπόν να… «προσλάβετε» το παιδί ως προσωπικό σας βοηθό και αφήστε το να το απολαύσει!
 • Καλοκαιρινή συλλογές
  Προτείνετε στα παιδιά να φτιάξουν μια καλοκαιρινή συλλογή με κάτι που θα διαλέξουν τα ίδια και θα τους θυμίζει το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι για παράδειγμα κοχύλια ή χρωματιστά γυαλάκια –ή ακόμα και ξύλα που βρίσκουμε στη θάλασσα– βότσαλα που θα ζωγραφίσουν ή ένα φυτολόγιο με τα όλα τα λουλούδια ή τα φύλλα από φυτά που βρήκαν στις διακοπές τους.

Εκτός σπιτιού

 • Καθημερινό παιχνίδι
  Οι περισσότερες οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν διακοπεί, αλλά παράλληλα ο χρόνος για καθημερινό παιχνίδι περισσεύει. Με λίγη φαντασία, η πιλοτή της πολυκατοικίας γίνεται γήπεδο για βόλεϊ και η διπλανή πλατεία γεμίζει ποδοσφαιριστές! Ακόμα, ποδήλατο, πατίνια, κρυφτό – όλα μπορούν να αντικαταστήσουν και με το παραπάνω τις χειμερινές δραστηριότητες των παιδιών, όταν γίνονται σε καθημερινή βάση.
 • Δραστηριότητες στη φύση
  Οι δραστηριότητες που γίνονται κοντά στη φύση μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλη την οικογένεια και συνήθως ενθουσιάζουν τα παιδιά. Από το πιο απλό, μια βόλτα με τα ποδήλατα, μέχρι πεζοπορία και ορειβασία, οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να έχουν παράλληλα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα μια πεζοπορία σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο ή σε ένα καταπράσινο μονοπάτι του βουνού. Η συμμετοχή των γονέων στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι σημαντική για πρακτικούς λόγους αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει και μια ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο για όλη την οικογένεια.
 • Κολύμπι και παιχνίδια στη θάλασσα ή την παραλία
  Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι το καλοκαιρινό μπάνιο. Συνήθως τα παιδιά παραμένουν σε κίνηση από τη στιγμή που φτάνουν στην παραλία μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν! Κολύμπι, παιχνίδια με μπάλα, ρακέτες, παιχνιδίσματα στη θάλασσα και την παραλία πέρα από διασκέδαση εξασφαλίζουν και σωματική δραστηριότητα.
 • Παιδικές κατασκηνώσεις ή ημερήσια camp
  Οι παιδικές κατασκηνώσεις αποτελούν μια πολύ καλή καλοκαιρινή επιλογή για δραστηριότητες και παρέα. Οι μικροί κατασκηνωτές ασκούνται καθημερινά, αναπτύσσουν νέες ικανότητες σε πολλά επίπεδα και αποκτούν καινούριους φίλους. Eπίσης, τα περισσότερα ημερήσια camp συνήθως έχουν συνήθως ενταγμένες στο πρόγραμμά τους αθλητικές δραστηριότητες.

Leave a Reply