Γιατί τσακωνόμαστε με το παραμικρό;

Παρότι δεν υπάρχει ζευγάρι που να μη μαλώνει ποτέ, οι συχνοί και έντονοι καβγάδες αποτελούν σημάδι βαθύτερων προβλημάτων στη σχέση. Μάθετε πώς θα τους αντιμετωπίσετε.

Τα ζευγάρια δεν καβγαδίζουν μόνο επειδή οι δύο σύντροφοι συμβαίνει να έχουν διαφορετικές απόψεις ή προτιμήσεις. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο έρωτας προκύπτει ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους με εντελώς αντίθετους χαρακτήρες. Γιατί μαλώνουμε λοιπόν και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτοί οι καβγάδες να μη στοιχίσουν στη σχέση μας;

 

Τι φταίει;

Καβγάδες για ασήμαντες αιτίες μπορεί να προκύψουν όταν βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η πικρία, όταν δεν έχουν καλυφθεί συγκεκριμένες ανάγκες μέσα στη σχέση ή όταν υπάρχουν προβλήματα τα οποία τα δύο μέλη αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν ή έστω απλώς να μιλήσουν για αυτά. Γι αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε ν αναγνωρίζουμε την πραγματική αιτία που πυροδοτεί τον εκνευρισμό και την επιθετικότητά μας και να επιδιώκουμε την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας πριν φτάσουμε στο σημείο να μαλώσουμε με τον σύντροφό μας. Σε κάθε περίπτωση έχετε υπ όψιν σας ότι ένας καβγάς δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο για να εκτονώσετε τη συσσωρευμένη ένταση αλλά και έναν τρόπο για να επικοινωνήσετε μεταξύ σας έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι δηλαδή η έσχατη λύση στην προσπάθεια για επικοινωνία.

 

Πάρτε τα μέτρα σας

Για τη διασφάλιση της όσο το δυνατό καλύτερης επικοινωνίας με το σύντροφό σας καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω…

 • Αποφύγετε τον καβγά την ώρα που είστε πολύ θυμωμένοι. Είναι καλύτερα να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει ώστε να καταφέρετε να συζητήσετε ψύχραιμα αργότερα.
 • Ακούστε προσεχτικά τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας πριν αρχίσετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Δώστε σημασία στα επιχειρήματά του και ανταπαντήστε ήρεμα και εμπεριστατωμένα σε ό,τι σας πει.
 • Αν θέλετε οπωσδήποτε να ασκήσετε κριτική κάντε το με τρυφερότητα ή χιούμορ αποφεύγοντας να είστε σκληροί ή ειρωνικοί απέναντι στον σύντροφό σας. Αυτή η στάση μπορεί μόνο να εντείνει την κατάσταση μεταξύ σας.
 • Βρείτε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί και επιχειρήστε να μιλήσετε γι αυτό χωρίς να καλύπτεστε πίσω από δευτερεύοντα ζητήματα που δεν αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.
 • Εστιάστε στο βασικό πρόβλημα και στους τρόπους επίλυσης κι όχι στο ποιος από τους δύο φταίει.
 • Αν έχετε κάνει κάποιο λάθος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το παραδεχτείτε και να ζητήσετε συγνώμη.

Μην τσακωθείτε   …  πριν διαβάσετε αυτό!

Αν τελικά δεν αποφύγετε τον καβγά τουλάχιστον φροντίστε να το κάνετε σωστά.

 1. Σε καμία περίπτωση μην ανακατεύετε τρίτους στις διενέξεις σας.
 2. Προσπαθήστε να μη φωνάζετε ο ένας στον άλλον.
 3. Μην πηγαίνετε από το ένα θέμα στο άλλο.
 4. Μη βλέπετε τα πράγματα μόνο από τη δική σας πλευρά αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε πώς μπορεί να τα βλέπει και ο σύντροφός σας
 5. Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Συγκρατήστε τα νεύρα σας και περιμένετε να δείτε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας πριν καταλήξετε κάπου.
 6. Μην ψάχνετε οπωσδήποτε για φταίχτες.
 7. Μην επικρίνετε ή ειρωνεύεστε ο ένας τον άλλον.
 8. Μην υποθέτετε πράγματα. Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι ακριβώς εννοεί αν νομίζετε ότι σας μιλάει με ασάφειες για να λύσετε τις όποιες απορίες σας.
 9. Ποτέ μην επανέρχεστε σε λάθη του παρελθόντος. Εστιάστε στο πρόβλημα που σας απασχολεί κάθε φορά και όχι σε παλιότερες καταστάσεις.
 10. Μην πέσετε ποτέ για ύπνο χωρίς να έχετε λύσει τις διαφορές σας γιατί εκτός του ότι πιθανότατα δε θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά το πρωινό ξύπνημα δε θα είναι ευχάριστο για κανέναν από τους δυο σας ενώ το πρόβλημα θα μεγαλώνει.

Leave a Reply