Γρίπη ή κρυολόγημα;

Και τα δύο οφείλονται σε ιούς και έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Μπορείτε λοιπόν να αναγνωρίσετε αν το παιδί σας έχει γρίπη ή κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα…
Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος ενήλικας κρυολογεί 2 έως 5 φορές το χρόνο, ενώ οι μαθητές προσβάλλονται από 7 έως 10 κρυολογήματα ετησίως. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι μεταλλάσσονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Από τη στιγμή που ένα παιδί θα μολυνθεί με έναν από τους ιούς του κρυολογήματος έως τη στιγμή που θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα, θα μεσολαβήσουν περίπου 48 ώρες, ενώ η διάρκεια της ασθένειας κυμαίνεται από 3 μέρες έως και 1 εβδομάδα. Πιο αναλυτικά, τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

 1. Αρχίζει βαθμιαία
 2. Ήπιος πυρετός έπειτα από το πρώτο 24ωρο
 3. Φυσιολογική όρεξη
 4. Ελαφρύς πονοκέφαλος
 5. “Μπούκωμα” ή συνάχι με φτάρνισμα
 6. Πονόλαιμος
 7. Αίσθημα κοπώσεως

Η κύρια διαφορά του απλού, κοινού κρυολογήματος από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι η απουσία υψηλού πυρετού.

Η γρίπη…
Η γρίπη είναι μια λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα, των βρόγχων και των πνευμόνων. Και αυτή μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που παράγει ο βήχας και το φτάρνισμα όπως και στο κοινό κρυολόγημα, αλλά τα συμπτώματα στη γρίπη συνήθως είναι πιο έντονα και εμφανίζονται από το 1ο εικοσιτετράωρο. Πιο αναλυτικά, τα συμπτώματα της γρίπης είναι:

 1. Αρχίζει απότομα
 2. Πυρετός μέσα στο πρώτο 24ωρο
 3. Ανορεξία
 4. Έντονος πονοκέφαλος
 5. Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
 6. Ναυτία και εμετός
 7. Εξάντληση

Τι να κάνετε…
Φροντίστε να παρέχετε στο μικρό σας ανάπαυση, άφθονα υγρά, ζεστά ροφήματα και ίσως ένα αναλγητικό και ένα αποσυμφορητικό φάρμακο. Μην δίνετε στο παιδί αντιβιοτικά φάρμακα εκτός και αν σας το συστήσει ο παιδίατρος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της Γρίπης των Χοίρων δεν διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα της κοινής εποχικής γρίπης. Επειδή, λοιπόν, αρχικά δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά από τι έχει προσβληθεί το παιδάκι σας, καλό θα ήταν να είστε λίγο πιο υποψιασμένοι και προσεκτικοί με την έναρξη των συμπτωμάτων και να συμβουλεύεστε εγκαίρως τον παιδίατρό σας, ο οποίος, αφού εξετάσει και αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού, θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Μέτρα Πρόληψης:
Μάθετε στα παιδιά πώς να προστατεύονται από τις ιώσεις, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει…

 • Να καλύπτουν πάντα τη μύτη και το στόμα τους με ένα χαρτομάντιλο, όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
 • Να πετάνε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο.
 • Αμέσως μετά το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και απαραίτητα πριν το φαγητό, να πλένουν πάντα τα χέρια με σαπούνι και νερό, με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αντισηπτικό.
 • Το πλύσιμο να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον και να ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης.
 • Να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
 • Να μην μοιράζονται μολύβια, στιλό, μαρκαδόρους και άλλα προσωπικά αντικείμενα
 • Να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

 

Leave a Reply