Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε…

Ανησυχείτε επειδή το μωρό σας δεν κοιμάται όλο το βράδυ ή επειδή δεν μπορεί να κάνει ούτε λεπτό χωρίς εσάς στο πλευρό του; Ρίξτε μια ματιά στις γραμμές που ακολουθούν και διώξτε τις έγνοιες μακριά…

Δεν κοιμάται όλο το βράδυ…
Στην αρχή της ζωής του το μωρό ξυπνάει κάθε 2-3 ώρες, μεταξύ 3-6 μηνών τα περισσότερα αρχίζουν να κοιμούνται 5-6  συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ χωρίς να ξυπνούν και όσο μεγαλώνουν, οι ώρες συνεχόμενου νυχτερινού ύπνου αυξάνονται. Υπάρχουν ωστόσο παιδιά που από τη φύση τους χρειάζονται λιγότερο ύπνο ενώ οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία και κατά κανόνα υποχωρούν μετά τα 5 με 6 χρόνια.
Τι μπορεί να βοηθήσει: Βοηθήστε το μωρό να κατανοήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα τη διαφορά μέρας και νύχτας φροντίζοντας ο νυχτερινός ύπνος να συνδεθεί με το σκοτάδι και την ησυχία εν αντιθέσει με τους ημερήσιους ύπνους. Καθώς το παιδί μεγαλώνει κρατήστε όσο το δυνατόν πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου, βάζοντάς το για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος.
Πότε ανησυχούμε: Ένα παιδί, που ως τα 6-7 χρόνια δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα ύπνου, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από διαταραχές του ύπνου στην υπόλοιπη ζωή του. Γι’ αυτό καλό είναι να απευθυνθούμε εγκαίρως στον ειδικό.

Είναι συνεχώς κολλημένο πάνω σας…
Το στάδιο της προσκόλλησης, κατά κανόνα στη μητέρα, είναι μια προσωρινή κατάσταση, που συνήθως διαρκεί από τον 7ο ώς τον 18ο μήνα και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται. Δείχνει ότι το παιδί έχει αναγνωρίσει πόσο σημαντική είναι η μητέρα για την ασφάλειά του και έχει αναπτύξει μαζί της ένα ιδιαίτερο δεσμό προσκόλλησης που θεωρείται όμως φυσιολογικός. Καθώς το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί το λόγο, να εξοικειώνεται με καινούρια πράγματα και άλλα πρόσωπα, μαθαίνει να αποχωρίζεται όλο και πιο εύκολα τη μητέρα του.
Τι μπορεί να βοηθήσει: Ποτέ μην το «σκάτε» στα κρυφά. Να προειδοποιείτε το παιδί όταν είναι να φύγετε και να του λέτε πότε θα γυρίσετε (ακόμα κι αν είναι μωρό).
Πότε ανησυχούμε: Αν το παιδί είναι γενικά πίσω στα αναπτυξιακά του στάδια. Επίσης, αν ενώ έχει περάσει το πρώτο τρίμηνο στον παιδικό σταθμό εξακολουθεί να δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ειδικό.

Leave a Reply