Διαβήτη κύησης: είσαι σίγουρη ότι ξέρεις όσα πρέπει;

18% των εγκύων παγκοσμίως θα παρουσιάσει διαβήτη κύησης ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη αύξηση! Μάθε λοιπόν όσα πρέπει να ξέρεις για μια ασφαλή εγκυμοσύνη.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα αν δεν αντιμετωπιστεί. Ο διαβήτης κύησης θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε έγκυο.
Παρά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, προληπτικά, όλες οι γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες.

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο διαβήτης κύησης με την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια απειλεί το σύνολο των εγκύων. Υπάρχει όμως μια κατηγορία γυναικών που έχει αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:
• Οι άνω των 25 και ιδιαίτερα των 35 χρόνων
• Οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης (έχουν 4πλάσιο κίνδυνο)
• Αυτές που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη
• Με ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη (στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση)
• Με έχουν ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
• Με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• Με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ;
Στην περίπτωση που η έγκυος διαπιστώσει ότι έχει διαβήτη κύησης θα πρέπει να:
• Ακολουθήσει διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων
• Ασκείται καθημερινά, ( 20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα)
• Ελέγχει το σάκχαρο τέσσερις φορές την ημέρα και να κάνει εξέταση ούρων τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα
• Βλέπει τον γιατρό της τακτικά για να παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου
• Πάρει φαρμακευτική αγωγή η ινσουλίνη αν η διατροφή και η άσκηση δεν αποδίδει.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό αλλά και την μητέρα. Συγκεκριμένα στο έμβρυο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση του βάρους του, υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, ίκτερο και αναπνευστική δυσκολία, καρδιομυοπάθεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο A. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο ζωή. Στην μητέρα από την άλλη μπορεί να προκαλέσει δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης, αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
Ο διαβήτης κύησης συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Το 30 με 50% των γυναικών όμως που εμφάνισαν διαβήτη κύησης μπορεί να εμφανίσει και διαβήτη τύπου 2 πέντε χρόνια μετά τον τοκετό. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά την διάρκεια της κύησης ή διαγνώσθηκαν με διαβήτη κύησης πριν τις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή είχαν διαβήτη κύησης και σε δεύτερη κύηση έχουν μέχρι και 50% πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Τέλος η αύξηση βάρους κατά πέντε κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

  • Γι’ αυτό όσες γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κύησης αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να συνεχίσουν να: Eλέγχουν το σάκχαρο τις πρώτες 2-3 ημέρες με ελεύθερη δίαιτα. Αν είναι φυσιολογικά, σταματά ο καθημερινός έλεγχος και η διαβητική διατροφή.
  • Επαναλάβουν (6 με 8 εβδομάδες) την καμπύλη σακχάρου για να επιβεβαιώσουν ότι δεν παραμένει κάποια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αν το τεστ είναι φυσιολογικό τότε πρέπει να γίνεται έλεγχος του σακχάρου νηστείας (ή/και καμπύλη σακχάρου σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο) στους 6 μήνες και κάθε χρόνο μετά, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply