Διατροφή για… όνειρα γλυκά!

Η διατροφή του παιδιού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ποιότητα του ύπνου του.

Η καφεϊνη, για παράδειγμα, η οποία εμπεριέχεται σε κάποιες τροφές όπως σοκολάτα και αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωσή αυτών των τροφίμων, ιδίως μετά τις οκτώ το βράδυ. Απ’ την άλλη, η κατανάλωση πολλών υγρών κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διακόψει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι το παιδί αναγκάζεται να σηκωθεί για να πάει τουαλέτα. Να, λοιπόν, τι θα πρέπει να βάλετε στο πιάτο του για να πηγαίνει στην ώρα του στο κρεβατάκι του:

  • Κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, μπανάνα: Είναι τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος ουσία για τη σύνθεση της σεροτονίνης η οποία θεωρείται σημαντική στην έλευση του ύπνου.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες συμπλέγματος Β: Όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βρώμη, κρέας, γάλα, αβγά, πατάτες, ρύζι. Συνεισφέρουν στην απορρόφηση και στο μεταβολισμό της μελατονίνης και της τρυπτοφάνης, ορμονών που διευκολύνουν την έλευση του ύπνου.
  • Γάλα με μέλι: Το γάλα περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ενώ η προσθήκη μελιού είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό για τον εγκέφαλο. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να δίνετε στο παιδί σας πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, γιατί έχει αρκετές θερμίδες. Μην ξεχνάτε τέλος το πλύσιμο των δοντιών.

 

Extra tip: Καλό είναι το βράδυ να αποφεύγονται τα μεγάλα και βαριά γεύματα, τα οποία δυσκολεύεται να χωνέψει το στομάχι του παιδιού – πράγμα που μπορεί αναστατώσει τον ύπνο του. Αντίθετα, ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, όταν καταναλωθεί μία δύο ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να αποκοιμηθεί γλυκά-γλυκά…

Leave a Reply