Διατροφή με στόχο: Μέσα στη ζωντάνια!

Η κούραση και η ατονία μπορεί να συνδέονται με αναιμία ή διατροφικές ελλείψεις. Γι ‘αυτό, αν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο ο οποίος και θα αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις.

Ανακαλύψτε ποιες τροφές θα πρέπει να επιστρατεύσετε αν το μικρό σας νιώθει συχνά άτονο και κουρασμένο:

  • Κρέμες δημητριακών ή εμπλουτισμένα δημητριακά: Η κρέμα δημητριακών πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε στο μενού των παιδιών δεύτερης βρεφικής ηλικίας, ενώ τα δημητριακά με γάλα αποτελούν το ιδανικό πρωινό γεύμα που εξασφαλίζει την ενέργεια, που χρειάζεται το παιδί για να ξεκινήσει τη μέρα του. Να θυμάστε, όμως, ότι καλό είναι να μην καταφεύγετε σε ακραίες κινήσεις πιέζοντας το μικρό σας να φάει ένα υπερβολικά πλούσιο πρωινό. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φουσκώσει και να νιώθει νωχελικά αφού το στομάχι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αιμάτωση για τη διαδικασία πέψης.
  • Κόκκινο κρέας: Είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου γιατί απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες. Για ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, πάντως, δώστε στο παιδί να πιει ταυτόχρονα κι ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Επίσης, σε κάθε γεύμα να του σερβίρετε σαλάτα, στην οποία θα υπάρχει τουλάχιστον μισό λεμόνι.
  • Ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι: Είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή του παιδιού, γιατί εκτός του ότι εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια, τη σταθεροποιούν κιόλας, διατηρώντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Για να έχετε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, συνδυάστε τα αμυλώδη (ζυμαρικά ή πατάτες) με πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας. Έτσι προστατεύονται οι δομικές πρωτεΐνες του κρέατος, οι οποίες θα στηρίξουν το μυϊκό ιστό του παιδιού. Ένας ακόμα καλός συνδυασμός είναι το ρύζι με διάφορα όσπρια, όπως οι φακές. Στην περίπτωση αυτή, το παιδί λαμβάνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται σωστά οι ομάδες των τροφίμων ώστε να εξασφαλίζονται τα μέγιστα οφέλη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Extra tip: Ένα παιδί πρέπει να τρώει τρία βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με ενδιάμεσα σνακ ενώ είναι σημαντικό να μην παραλείπονται γεύματα. Όσο πιο πολλές ώρες μένει νηστικό, τόσο περισσότερο αυξάνεται το αίσθημα εξάντλησης το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως εκνευρισμό ή ευερεθιστότητα.

 

 

Leave a Reply