Δυο μωράκια στην κοιλιά!

Μπορεί μια δίδυμη κύηση να θεωρείται πιο αντίξοη ή απρόβλεπτη, πρόκειται όμως για μία εμπειρία μοναδική αφού, στο τέλος του δρόμου, σας περιμένει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο: μια ολόκληρη οικογένεια!

Μπορεί μια δίδυμη κύηση να θεωρείται πιο αντίξοη ή απρόβλεπτη, πρόκειται όμως για μία εμπειρία μοναδική αφού, στο τέλος του δρόμου, σας περιμένει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο: μια ολόκληρη οικογένεια!

 

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα;
Τα δίδυμα μωράκια που κάποτε αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο -μια στις 80 περιπτώσεις περίπου- σήμερα είναι περισσότερο συχνά από ποτέ. Οι πιθανότητες να συλλάβετε κι εσείς δίδυμα είναι περισσότερες αν:

  • Είστε άνω των 35. Ένας λόγος για την αύξηση των δίδυμων κυήσεων στις χώρες της δύσης είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά. Η αναπαραγωγική ικανότητα πέφτει με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει και είναι άνω των 35 πιθανόν μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια θεραπεία γονιμότητας που με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης διδύμων.
  • Κάνατε θεραπεία υπογονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν ναι, τότε η πιθανότατα πολύδυμης κύησης αυξάνει κατά 20%. Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες δίδυμης κύησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση από την άλλη, συνήθως εμφυτεύονται περισσότερα του ενός έμβρυα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
  • Τα δίδυμα είναι συχνά στην οικογένειά σας. Αν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας έκανε δίδυμα είναι πιθανόν να συμβεί και σε σας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αν μια γυναίκα έχει γεννήσει δίδυμα έχει μεγάλη πιθανότητα να ξανασυλλάβει δίδυμα.

Από την υποψία στην επιβεβαίωση
Αν και πρέπει να περιμένετε μέχρι το δεύτερο μήνα για να βεβαιωθείτε ότι περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά, η ραγδαία αύξηση της BHCG (Β Χοριακή Γοναδοτροπίνη) στις πρώτες εξετάσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη δίδυμης κύησης. Όταν υπάρχει ένα έμβρυο η τιμή αυξάνει ανά δύο με τρεις μέρες. Στα δίδυμα, όμως, η αύξηση είναι υψηλότερη.
Από εκεί και πέρα τις υποψίες επιβεβαιώνει ο υπέρηχος που γίνεται την 6η με 7η εβδομάδα που μπορεί να εντοπίσει δυο καρδιακούς παλμούς αλλά και δύο αμνιακούς σάκους.
Μεταξύ 11-14ης εβδομάδας γίνεται Έλεγχος Χοριονικότητας όπου όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι έχετε δίδυμα αλλά κι αν πρόκειται για διχοριακή ή μονοχοριακή κύηση (αν δηλαδή τα μωρά είναι μέσα σε κοινό σάκο ή όχι με ή χωρίς μεμβράνη να τα χωρίζει).

Ίδια ή διαφορετικά;
Αν, κατά τη διάρκεια της κύησης το κάθε έμβρυο είναι στον δικό του αμνιακό σάκο κι έχει τον δικό του πλακούντα λέμε ότι τα δίδυμα είναι διωογενή. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που έχουμε γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δυο διαφορετικά σπερματοζωάρια (κάθε μήνα ελευθερώνεται ένα ωάριο από την ωοθήκη, μερικές φορές όμως μπορεί να ελευθερωθούν δύο ωάρια) Αποτελούν περίπου το 70% των διδύμων κυήσεων και δεν μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από όσο δύο αδέρφια αφού γενετικά δεν είναι όμοια. Μπορεί μάλιστα να είναι του ιδίου ή διαφορετικού φύλου.
Υπάρχουν όμως κι αυτά που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Είναι τα μονοωογενή δίδυμα τα οποία προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο που κάποια στιγμή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης χωρίζεται στα δύο παράγοντας ένα δεύτερο αντίγραφο. Είναι πιο σπάνια και η πιθανότητα να γεννηθούν μονοωγενή δίδυμα εξαρτάται κυρίως από την κληρονομικότητα. Τα έμβρυα μπορεί να είναι σε δυο ξεχωριστούς σάκους αλλά καμιά φορά και σ έναν κοινό. Οι ομφάλιοι λώροι είναι ανεξάρτητοι, αλλά οι πλακούντες μπορεί να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Leave a Reply