Είμαι ή δεν είμαι;

Διαβάστε τα 6 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης για να ξέρετε τι να περιμένετε αλλά και να βεβαιωθείτε πως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό ή μήπως ακόμη δεν είστε σίγουρη αν πρέπει να το αγοράσετε; Διαβάστε τα 6 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης για να ξέρετε τι να περιμένετε αλλά και να βεβαιωθείτε πως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Από τη στιγμή της γονιμοποίησης του ωαρίου και της εμφύτευσής του στο εσωτερικό της μήτρας το σώμα μας αρχίζει να αλλάζει, ακόμη κι αν οι αλλαγές δεν είναι εμφανείς. Άλλωστε τις πρώτες 12 εβδομάδες, όταν ακόμη κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως περιμένουμε μωρό, συντελείται το θαύμα της δημιουργίας του εμβρύου στον οργανισμό μας. Οι ορμόνες, ο όγκος του αίματος, η λειτουργία των εσωτερικών οργάνων αυξάνονται και δραστηριοποιούνται. Σε όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές οφείλονται τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

1. Καθυστέρηση περιόδου

Σε έναν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα. Αν έχετε έρθει σε επαφή με το σύντροφό σας, έχετε μια στις 4 πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Η γονιμοποίηση του ωαρίου είναι πιθανό να έχει συμβεί μέσα στις επόμενες 2 μέρες από την ωορρηξία, οπότε κάθε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 2 – 3 μέρες είναι πιθανό να σας προειδοποιεί πως είστε έγκυος. Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι αξιόπιστο. Για να είστε όμως 100% σίγουρη πως είστε έγκυος θα πρέπει να κάνετε αιματολογική εξέταση για ανίχνευση της Β χοριακής γοναδοτροπίνης, μια ορμόνης που αυξάνεται ραγδαία στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες, όπως μια σοβαρή ασθένεια, έντονο άγχος, ένα ταξίδι, η αλλαγή κλίματος ακόμη και οι διακοπές.

2. Πρωινές (μεσημεριανές και βραδινές) αδιαθεσίες

Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν πως περιμένουν μωρό από την ναυτία και την τάση για εμετό που παρουσιάζουν μερικές μέρες μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Αυτή η αδιαθεσία οφείλεται στην αύξηση των ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα. Συνήθως η ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από εμετό εμφανίζεται στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αραιώνει μετά τη 12η ή 14η εβδομάδα. Πολύ συχνά η ναυτία περιορίζεται το πρωί, γι αυτό και έχει επικρατήσει να την ονομάζουμε “πρωινή αδιαθεσία”, είναι όμως πολλές οι γυναίκες που την έχουν όλη τη μέρα, μόνο το μεσημέρι ή μόνο το βράδυ. Τρεις στις 4 μέλλουσες μαμάδες έχουν ναυτία κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά ευτυχώς στις μισές περνά τελείως γύρω στις 14 εβδομάδες.

3. Έντονη κούραση

Ξαφνικά νιώθετε τρομερά κουρασμένη; Η διαρκής κόπωση και η υπνηλία είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται στις περισσότερες γυναίκες, λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Και πάλι υπεύθυνες γι’ αυτή την αλλαγή είναι οι ορμόνες και κυρίως η προγεστερόνη, η οποία έχει χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό και φτάνει σε υψηλά επίπεδα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αλλά και το στρες που αισθάνεται το σώμα σας προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κύησης σας κάνει να νιώθετε σαν να τρέξατε μόλις στο μαραθώνιο ενώ το μόνο που κάνατε ήταν να ψωνίσετε στο σούπερ – μάρκετ. Αυτή η έντονη εξάντληση των πρώτων ημερών θα περιοριστεί -κατά πάσα πιθανότητα- όταν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο οπότε και θα νιώσετε μεγαλύτερη ενέργεια. Μπορεί όμως να επιστρέψει στο τρίτο τρίμηνο.

4. Συχνοουρία

Αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα για να επισκεφθείτε την τουαλέτα, ενώ ποτέ δεν σας συνέβαινε, και έχετε καθυστέρηση είναι πολύ πιθανό να είστε έγκυος! Η μήτρα σας έχει αρχίσει να διογκώνεται και πιέζει την κύστη που βρίσκεται δίπλα, έτσι χρειάζεται να αδειάζει συχνότερα. Αν είστε πράγματι έγκυος, προσπαθήστε να το συνηθίσετε! Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να πρωτοξεκινήσει από την έκτη εβδομάδα της κύησης και να συνεχιστεί -συνήθως να χειροτερέψει- όσο η εγκυμοσύνη προχωρά και το μωράκι μεγαλώνει και πιέζει ακόμα περισσότερο τη μήτρα. Η συχνοουρία θα σας συντροφεύει μέχρι να γεννήσετε οπότε απλά… προσπεράστε την!

5. Πρήξιμο στο στήθος

Το στήθος στην εγκυμοσύνη γίνεται μεγαλύτερο και πολύ πιο ευαίσθητο. Στην αρχή τα συμπτώματα είναι περίπου σαν αυτά μιας έντονης περιόδου, με τη διαφορά ότι το στήθος δεν ξεπρήζεται μετά από μερικές μέρες αλλά μεγαλώνει περισσότερο και το αισθάνεστε βαρύ. Στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης γίνονται επίσης πιο εμφανείς οι φλέβες του στήθους και διογκώνονται ελαφρώς τα μικρά σχεδόν λευκά “εξογκώματα” που υπάρχουν γύρω από τη θηλή. Το πρήξιμο στο στήθος αποτελεί κάτι σαν “σήμα κατατεθέν” της εγκυμοσύνης και οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα των ορμονών σας. Αυτή η ταλαιπωρία που νιώθετε θα περιοριστεί σημαντικά μετά το πρώτο τρίμηνο όταν το σώμα σας προσαρμοστεί στις ορμονικές αλλαγές.

6. Επιθυμία για τροφές και αλλαγές στην όσφρηση

Στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξουν οι γευστικές σας προτιμήσεις, να θέλετε πολύ κάποιες τροφές και να σας έρχεται αηδία με κάποιες άλλες. Μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψετε ότι κάποιες τροφές που κατά το παρελθόν βρίσκατε εξαιρετικά νόστιμες είναι αηδιαστικές – ένα αίσθημα που θα πηγαινοέρχεται σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να μην θέλετε να πιείτε καφέ, αλκοόλ και να καπνίσετε. Πολλές γυναίκες μιλούν για μια παράξενη μεταλλική γεύση στο στόμα, η οποία επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες. Εκτός από τις τροφές λόγω της εγκυμοσύνης μπορεί να οξυνθεί η όσφρησή σας, να σας ενοχλούν τα αρώματα, η μυρωδιά του μαγειρεμένου φαγητού, τα απορρυπαντικά του σπιτιού ή να μην μπορείτε καν να μπείτε στην κουζίνα σας. Αν και κανείς δεν ξέρει την αιτία ίσως αυτό να οφείλεται στην γοργά αυξανόμενη ποσότητα οιστρογόνων στον οργανισμό σας.

 

Leave a Reply