Είμαι και εγώ εδώ!

Στην αρχή με φτερουγίσματα και αργότερα με γλυκές κλοτσιές, το μωρό σας, σας υπενθυμίζει πως τώρα πια δεν είστε μόνη.

Στην αρχή με φτερουγίσματα και αργότερα με γλυκές κλοτσιές, το μωρό σας, σας υπενθυμίζει πως τώρα πια δεν είστε μόνη.

 

Όλες του κόσμου οι μέλλουσες μανούλες περιμένουν γεμάτες αγωνία να έρθει η στιγμή που θα “νιώσουν” το μωρό τους. Ανάμεσά τους και εσείς να ανυπομονείτε γι’ αυτή τη “μεγάλη” στιγμή που το αγγελούδι σας θα κάνει την πρώτη του κίνηση. Μια κίνηση που πρώτον, θα επιβεβαιώσει και επίσημα πως μια ζωή μεγαλώνει μέσα σας και δεύτερον, θα ανοίξει διάπλατα τις λεωφόρους της επικοινωνίας μεταξύ σας. Όσο το μωρό σας αναπτύσσεται, θα σας στέλνει όλο και πιο πολλά “μηνύματα” για να σας καθησυχάσει πως είναι καλά.

Πρώτα φτερουγίσματα
Από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από την 7η κιόλας εβδομάδα της ενδομήτριας ζωής του, το έμβρυο κινείται! Είναι όμως τόσο δα μικρούλι και έτσι, οι κινήσεις του δε μπορούν να φτάσουν τα τοιχώματα της μήτρας ώστε να τις νιώσετε. Λίγες όμως εβδομάδες αργότερα -συνήθως το διάστημα μεταξύ 16ης -18ης εβδομάδας- σας περιμένει μια πρωτόγνωρη εμπειρία: Θα αισθανθείτε την πρώτη κίνησης της νέας ζωής! Πολλές μέλλουσες μαμάδες περιγράφουν τις πρώτες εμβρυικές κινήσεις σαν φτερουγίσματα πεταλούδας, άλλες σαν μπουρμπουλήθρες που σκάνε ενώ σε άλλες αυτή η αίσθηση, φέρνει στο μυαλό το σπαρτάρισμα ενός ψαριού στη χούφτα τους.
Όπως όμως και να τις παρομοιάσετε, σημασία έχει πως το μωρό σας είναι καλά, μεγαλώνει και σας στέλνει τον πιο γλυκό του χαιρετισμό. Ωστόσο, δε χρειάζεται να αγχωθείτε αν δεν αντιληφθείτε καμιά κινητικότητα το διάστημα που αναφέραμε. Μπορεί η έντονη δραστηριότητά σας να μη σας επιτρέπει να νιώσετε την στιγμιαία συνήθως, πρώτη του κίνηση. Μην αγχωθείτε: Το πιθανότερο είναι μόλις ξαπλώσετε και χαλαρώσετε, να την αισθανθείτε.

Τούμπα ή κατακόρυφο;
Όσο το πλασματάκι σας μεγαλώνει, αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη και έτσι, πολλές από τις κινήσεις του γίνονται αντιληπτές από εσάς. Συγκεκριμένα, το διάστημα από την 25η μέχρι την 30η εβδομάδα, θα σας ξαφνιάζει ευχάριστα πολύ συχνά, αφού τώρα διανύει την πιο δραστήρια φάση του… Δεν χορταίνει να κάνει τούμπες, να αναποδογυρίζει το σώμα του, να κάνει στροφές, να τεντώνει τα άκρα του, να απολαμβάνει με λίγα λόγια το πρώτο του σπίτι!
Πολλές φορές μάλιστα, όπως θα δείτε, η κοιλιά σας δεν θα είναι ολοστρόγγυλη αλλά μπορεί να εμφανίζει εξογκώματα ή βουναλάκια, σύμφωνα πάντα με την κίνηση ή τη στάση που βολεύει τον άγγελό σας. Και αν αναρωτιέστε γιατί τώρα το μωρό σας είναι τόσο ζωηρό, σας ενημερώνουμε πως όσο βρίσκεται στη μήτρα είναι το ίδιο ζωηρό, απλώς εσείς τώρα αντιλαμβάνεστε πιο έντονα το… πρόγραμμα δράσης του γιατί έχει μεγαλώσει αρκετά και οι κινήσεις των χεριών, των ποδιών αλλά και του κεφαλιού του “βρίσκουν” στα τοιχώματα της μήτρας.

Κλοτσιές με αιτία
Αλλες μέρες το αγγελούδι σας θα είναι ήρεμο και χαλαρό και άλλες δεν θα σταματά να κλοτσά δηλώνοντας το παρόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έμβρυο κάνει δυο ειδών κινήσεις: Τις αντανακλαστικές και εκείνες που λειτουργούν σαν αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα. Ενώ λοιπόν οι αντανακλαστικές ή αυτόματες κινήσεις -συνήθως το απότομο τέντωμα και λύγισμα χεριών και ποδιών-, έχουν στόχο την καλή ανάπτυξη των μυών του, η δεύτερη κατηγορία κινήσεων μας δείχνει ότι το μωρό επηρεάζεται από εσάς και το περιβάλλον σας.
Έτσι λοιπόν, μην απορήσετε αν ενώ τσακώνεστε με κάποιον, είστε στεναχωρημένη ή αγχωμένη, αισθανθείτε μια έντονη κινητικότητα μέσα σας. Πρέπει να ξέρετε πως η κακή ψυχολογία σας προκαλεί αναστάτωση στη μήτρα αφού οι μυς της συσπώνται ενώ ταυτόχρονα, αυξάνει τον καρδιακός σας παλμό. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν το έμβρυο το οποίο αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά και αντιδρά: Αποκτά και εκείνο ταχυκαρδία και γίνεται υπερδραστήριο.
Αλλά και όταν τρομάζετε από έναν δυνατό θόρυβο όπως για παράδειγμα το σπάσιμο ενός ποτηριού ή το χτύπημα μιας πόρτας, τρομάζει και το μωρό σας που ανήσυχο, κινείται γρήγορα και απότομα. Αν εξαιρέσουμε τέτοιου είδους απρόοπτα που δεν μπορείτε να τα προβλέψετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να αποφεύγετε καταστάσεις και ανθρώπους που σας αγχώνουν ή σας φέρνουν ένταση.

Μια κίνηση, χίλιες λέξεις
Εκτός όμως από το άγχος, το φόβο ή την έντασή σας που όπως είπαμε “φτάνουν” στο μωρό και αυξάνουν την κινητικότητά του, έχετε υπόψη σας πως την ίδια επίδραση έχουν και τα χάδια σας. Γι’ αυτό λοιπόν με κάθε ευκαιρία, κάθεστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι σας και τοποθετείτε τις παλάμες στην κοιλιά ή τη λεκάνη σας, πότε χαϊδεύοντάς την γλυκά και πότε αγγίζοντας απαλά το σημείο που αισθανθήκατε κάποιο φτερούγισμα. Το μωρό αισθάνεται τη θερμότητα των χεριών σας και σας “απαντά” με γλυκές κινήσεις που αποκαλύπτουν πως εισπράττει την αγάπη και την τρυφερότητά σας.
Κάτι άλλο που μπορεί να δραστηριοποιήσει το μωρό σας είναι η φωνή σας, η οποία φτάνει σε εκείνο πεντακάθαρη και σχεδόν στη διαπασών. Εκτός από το ότι το “ξυπνάει”, είναι ένα απόλυτα οικείο και αγαπημένο άκουσμα στο οποίο δεν μπορεί παρά να σας “απαντήσει” με μια κίνηση. Μιλήστε του λοιπόν για οτιδήποτε, εμπιστευτείτε του τα όνειρά σας, πόσο το αγαπάτε ακόμα και για ένα περιστατικό που σας συνέβη, όπως ακριβώς θα κάνατε σε μια φίλη σας ενώ μπορείτε επίσης, να του διαβάζετε παραμύθια ή να του σιγοψιθυρίζετε τραγούδια. Μαζί με τον μπαμπά, αφιερώνετε καθημερινά χρόνο στο μωρό για χαδάκια και κουβεντούλες. Αυτός άλλωστε, είναι ο πρώτος και ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε και να χτίσετε από τώρα μια υπέροχη σχέση.

Ηρεμία που (σας) αγχώνει
Για να σας καθησυχάσουμε όμως, σας λέμε πως τρεις είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της προκλητικής ομολογουμένως, ακινησίας:

  • Το μωρό κοιμάται! Ποιος σας είπε ότι τα μωράκια όσο είναι στη μήτρα δεν ξεκουράζονται;
  • Είναι ελαφρώς στριμωγμένο γιατί έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν έχει πλέον άπλετο χώρο για ζωηρά ενδομήτρια παιχνίδια.
  • Η θέση του είναι τέτοια που δε σας επιτρέπει να νιώσετε τις κινήσεις του – π.χ. “κοιτά” προς τη σπονδυλική σας στήλη και να κουνάει τα ποδαράκια του.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας: Αν παρατηρήσετε πως μια ώρα μετά το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό σας δεν αισθάνεστε κάποια κίνηση του μωρού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενημερώστε άμεσα το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί. Πιθανότατα σας προτείνει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για να βεβαιωθείτε πως όλα πάνε καλά.

 

Leave a Reply