Είναι… σνομπ!

Τι κάνετε όταν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, τα θέλει όλα εδώ και τώρα, ενώ κοιτάει τους πάντες αφ’ υψηλού πιστεύοντας πως τους κάνει χάρη ακόμα κι όταν τους απευθύνει το λόγο;

Τα σνομπ παιδιά απομονώνονται από τις παρέες!
Στην περίπτωση που άθελα σας καταφέρατε το παιδί σας να είναι μινιόν αντίγραφο της Πάρις Χίλτον, αντί να χαίρεστε και να το βρίσκετε διασκεδαστικό, σκεφθείτε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι υγιές για ένα παιδάκι να είναι σνόμπ. Άλλο να μιλάμε για ένα καλόγουστο παιδί που έχει άποψη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα κι αν πρόκειται για το ντύσιμο του, κι άλλο για ένα παιδί που μεγαλώνει με αυτοσκοπό το «φαίνεσθαι» και που πιστεύει πως στη ζωή όλα του ανήκουν και έχει μόνο δικαιώματα. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά ζώντας συνήθως σε ένα περιβάλλον προστασίας πιστεύουν πως ό, τι κι αν πάθουν πάντα κάποιος θα βρίσκεται δίπλα τους για να τα βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Έτσι, δεν αποκτούν ποτέ την ευθύνη των πράξεων τους, ούτε γνωρίζουν πώς να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για εκείνα να έχουν μια ισορροπημένη ζωή. Την ίδια ώρα τα σνομπ παιδιά με την ακατάδεκτη στάση και το μπλαζέ ύφος δεν είναι δημοφιλή στις συναναστροφές τους. Ποιος μπορεί να περάσει όμορφα μαζί τους όταν φέρονται λες και σου κάνουν χάρη που είναι στην παρέα σου φωνάζοντας όταν δεν γίνεται το δικό τους! Δεν είναι τυχαίο που τις περισσότερες φορές τα σνομπ παιδιά απομονώνονται, για αυτό και τα βλέπουμε συχνά να κάθονται μόνα στο θρανίο.

Βάλτε φρένο στον σνομπισμό!
Αν πιστεύετε πως στην οικογενειακή σας ζωή ο κίνδυνος να μεγαλώνετε ένα σνομπ παιδί καιροφυλακτεί προλάβετε τη δυσάρεστη εξέλιξη και βάλτε φρένο στον εγωκεντρισμό και το σνομπισμό υιοθετώντας τους ακόλουθους κανόνες στην διαπαιδαγώγηση του:
• Μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται πράγματα δίνοντας πρώτη εσείς το καλό παράδειγμα.

• Φροντίστε να έχει φιλίες και κοινωνικές επαφές με παιδιά από όλες τις κοινωνικές τάξεις που ξεχωρίζουν για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία τους.

• Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με ομαδικές δραστηριότητες σύμφωνα πάντα με τα ενδιαφέροντα του.

• Παρατηρήστε τις εκφράσεις του σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και επιβραβεύστε το όταν φέρεται καλά εκεί που κάποτε δημιουργούσε ιστορίες.

• Σκεφθείτε πως η συμπεριφορά του μπορεί να πηγάζει και από την ανάγκη να τραβήξει την προσοχή, οπότε προσπαθήστε να βρείτε το χρόνο για να ασχοληθείτε μαζί του ουσιαστικά.

• Μην του προσφέρετε τα πάντα.

• Βάλτε όριο στα χρήματα που του δίνετε για χαρτζιλίκι και προσπαθήστε να του δείξετε πώς να τα διαχειρίζεται.

• Δώστε του καθήκοντα, υποχρεώσεις και ευθύνες.

• Κουβεντιάστε μαζί του για όσα γίνονται στον κόσμο, για την αξία της εργασίας, για απλά περιστατικά από τη δουλειά σας. Επίσης, προτρέψτε το να μιλήσει κι εκείνο για όσα γίνονται στο σχολείο του, για τους συμμαθητές του, αλλά και για τις απορίες του.

• Να είστε πάντα πρόθυμοι να αναγνωρίζετε και να ενισχύετε ακόμα και τα μικρότερα σημάδια προόδου.

• Αποφύγετε τις υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, όπως και το να υπερτονίζετε τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Άλλο αυτοεκτίμηση κι άλλο το υπερτονισμένο «εγώ».

• Μην καλλιεργείτε την υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό του δημιουργώντας του υπερβολικό ναρκισσισμό.

Leave a Reply