Είναι ωραίο να είσαι «μαμά»!

Μπορεί η μητρότητα να κρύβει πολλά άγχη, κρύβει όμως κι αμέτρητες χαρές!

Μικρές, απλές, καθημερινές χαρές που διώχνουν τα σύννεφα μακριά και κάνουν την καρδιά μας να ανθίζει σαν τα φρεσκοανθισμένα μπουμπουκάκια της άνοιξης (ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα). Ποιές είναι, όμως, κάποιες από αυτές;

Ένας χείμαρρος συναισθημάτων…
Από τη στιγμή που το μικρό μας εισβάλει στην αγκαλιά και τον κόσμο μας, όλα αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από εκείνο. Το άγχος μας εκτοξεύεται στα ύψη. Τα νεύρα μας δοκιμάζονται και το πείσμα μας να καταφέρουμε τα πάντα μεγαλώνει. Τέλος, η χαρά μας πολλαπλασιάζεται, ενώ, η αγάπη μας εκτοξεύεται στα ουράνια. Γενικά, από τη στιγμή που γινόμαστε μανούλες, ο τρόπος που νιώθουμε ή που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας αλλάζει άρδην. Τη μια στιγμή μπορεί να νιώθουμε κυρίαρχοι του κόσμου και την άλλη ανήμπορες να αντιδράσουμε. Βασικό σημείο αναφοράς; Το μικρό μας, αφού, η δική μας καλή ή… κακή διάθεση εξαρτάται απόλυτα από τη δική του!

Η επιστροφή στην παιδική ηλικία
Είναι απίστευτο πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ένα τόσο δα πλασματάκι μέσα του! Για να καταλάβουμε το μέγεθος, αρκεί να σκεφτούμε πόσο μπορεί να μας αλλάξει το μικρό μας! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι δίπλα στα παιδιά μας γινόμαστε κι εμείς παιδιά! Αφήνουμε στην άκρη (συχνά-πυκνά) τη μάσκα του ενήλικα και φοράμε ένα μαγικό, αόρατο προσωπείο το οποίο μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους! Απλά, μικρά και πολλές φορές χαζά πραγματάκια μας φαίνονται αστεία. Ξεκαρδιζόμαστε με μία γκάφα, μια περίεργη λέξη που για άλλο προορίζεται και άλλο σημαίνει, μια γκριμάτσα, ακόμα και μια τούμπα! Τα παιδιά μας, μας δίνουν την δυνατότητα να καταπιαστούμε ξανά με τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδικών μας χρόνων χωρίς να μας παρεξηγήσει κανείς… Το χτίσιμο ενός αμμόκαστρου, το πέταγμα του χαρταετού, το πικ-νικ στο πάρκο, τα κινούμενα σχέδια, ή… το κρυφτό, όλα αποκτούν νόημα και πάλι!

Πειραματιζόμαστε ξανά!
Καλό –και… απαραίτητο– το πρόγραμμα, αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος αν ξεφύγουμε λιγάκι από αυτό! Ευτυχώς, τα παιδιά μας, μας δίνουν δεκάδες αφορμές για να αφήσουμε στην άκρη τη μπουγάδα, το σίδερο, τους οικονομικούς υπολογισμούς και να καταπιαστούμε με εντελώς διαφορετικά πράγματα. Π.χ. να… πειραματιστούμε! Να ψάξουμε για συννεφάκια με σχήματα στον καταγάλανο ουρανό. Να ακολουθήσουμε τα μυρμήγκια μέχρι την μυρμηγκοφωλιά τους. Να μαζέψουμε φύλλα με διάφορα σχήματα και χρώματα κι άλλα τόσα πετραδάκια. Να ψάξουμε για… νερό σκάβοντας λάκκους στο χώμα και να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε (ύστερα από πολλά χρόνια) λαχταριστά, χειροποίητα λασποκεφτεδάκια και πεντανόστιμες λασποσουπίτσες. Με λίγα λόγια να ανακαλύψουμε και πάλι τον κόσμο – αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια των μικρών μας.

Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι
Θέλοντας να βλέπουμε τα παιδιά και την οικογένειά μας ευτυχισμένη, βάζουμε τα δυνατά μας προκειμένου να το πετύχουμε. Γινόμαστε πιο υπομονετικές (εντάξει, μπορεί να χάνουμε πού και πού την υπομονή μας, κατά τ’ άλλα όμως το παλεύουμε!), πιο στοργικές και πιο γλυκές. Προσπαθούμε να είμαστε πιο οργανωτικές και περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Προσέχουμε τον τρόπο που εκφραζόμαστε και τα μηνύματα που «στέλνουμε» στα παιδιά μας. Δεν παρεκκλίνουμε από κάποιες καθημερινές συνήθειες π.χ. πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν το φαγητό, βουρτσίζουμε πάντα τα δόντια μας το βράδυ, συγυρίζουμε τον χώρο μας, επιλέγουμε υγιεινά σνακ (τα ανθυγιεινά εμφανίζονται μόλις πάει το μικρό μας για ύπνο!), κ.λπ. Τέλος, υιοθετούμε μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής κι αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα προβλήματα – τουλάχιστον μπροστά στα μικρά μας.

Αναθεωρούμε τα πράγματα…
Μπορεί ο κόσμος μας να περιστρέφεται γύρω από το μικρό μας, στη ζωή μας, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα τα οποία χρειάζονται την προσοχή και την φροντίδα μας. Η μητρότητα, μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε να οργανώνουμε καλύτερα τον χρόνο και τις δουλειές μας, να καταπιανόμαστε με περισσότερα πράγματα την ίδια στιγμή, να γινόμαστε πιο γρήγορες αλλά ταυτόχρονα πιο προσεκτικές. Το μυαλό μας και… τα χέρια μας καλούνται να πάρουν πιο γρήγορες στροφές προκειμένου να προλάβουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε. Οι αντοχές μας αυξάνονται, το ίδιο και τα όριά μας. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πράγματα μέσα σε μία μέρα.

Leave a Reply