Εγκυμοσύνη: ώρα γυναίκας

Από τη στιγμή που μάθατε το χαρμόσυνο γεγονός δεν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε. Καλωσορίσατε στην πιο… «γυναικεία» περίοδος της ζωής σας!

Από τη στιγμή που μάθατε το χαρμόσυνο γεγονός δεν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε. Καλωσορίσατε στην πιο… “γυναικεία” περίοδος της ζωής σας!

 

Πολλοί υποστηρίζουν πως η εγκυμοσύνη είναι ευεργετική για την υγεία μιας γυναίκας. Γνωρίστε τα “προνόμια” της γλυκιάς αυτής περιόδου και απολαύστε το ταξίδι που έχει προορισμό τη μητρότητα.

Εγκυμοσύνη, το προνόμιο της γυναικείας φύσης…

Από τη στιγμή της γέννησής της κάθε γυναίκα προετοιμάζεται βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά για το μελλοντικό ρόλο της μητρότητας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει το οικογενειακό της περιβάλλον, αφού της εξασφαλίζει παιχνίδια που τη βοηθούν να εξοικειωθεί με το σπουδαίο ρόλο που θα ενσαρκώσει αργότερα, αυτόν της μητέρας. Από μικρή λοιπόν μαθαίνει πώς να κρατά την κούκλα (σαν μωρό), πώς να της αλλάζει ρουχαλάκια, με ποιον τρόπο να την ταΐζει. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως τα περισσότερα κορίτσια τείνουν να προσέχουν τα μικρότερα αδέρφια τους, γεγονός που επιβεβαιώνει τη γνώμη όσων υποστηρίζουν πως η φύση έχει προικίσει τη γυναίκα με τρυφερότητα, έντονο αίσθημα ευθύνης και όρεξη (καλύτερα ανάγκη) να προσφέρει από μικρή την αγάπη της.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και φυσικά με την επίδραση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, πλήθος αλλαγών συμβαίνουν στο σώμα μιας κοπέλας: τελειοποιούνται τα εσωτερικά και εξωτερικά της γενετικά όργανα, το στήθος της μεγαλώνει, αρχίζει η έμμηνος ρύση. Επιπλέον, το σώμα της είναι σκελετικά διαφορετικό από αυτό των συνομηλίκων αγοριών, αφού η λεκάνη της είναι συνήθως πιο ανοιχτή και χαμηλή ώστε αργότερα να μπορέσει το σώμα της να γίνει ο φορέας δημιουργίας ενός ανθρώπου. Κάθε γυναίκα γεννιέται με το “χάρισμα” να μπορεί να κυοφορεί και έχει την τιμή να αισθανθεί το πρώτο σκίρτημα, την πρώτη κίνηση της νέας ζωής. Μην ξεχνάτε λοιπόν πως ο ρόλος που καλείστε κι εσείς με τη σειρά σας να διαδραματίσετε είναι πολύ σπουδαίος!

Μείνετε έγκυος… Κάνει καλό!

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και στη συνέχεια ο θηλασμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της γυναίκας. Μια ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων επικίνδυνων ασθενειών και παράλληλα αποτελεί μια αφορμή για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυμοσύνη και η περίοδος του θηλασμού λειτουργούν σαν προστατευτική ασπίδα για τη γυναίκα αφού μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Έχει παρατηρηθεί πως όσο περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα και όσο μεγαλύτερο διάστημα τα θήλαζε, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσει καρκίνο του στήθους. Εκτός όμως από την “πρόληψη” της συγκεκριμένης πάθησης, οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης και ο τοκετός έχουν συνδεθεί και με τον καρκίνο των ωοθηκών. Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ παιδιά κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν φέρει ένα παιδί στον κόσμο, αφού έχουν λιγότερες πιθανότητες στατιστικά να προσβληθούν από την επικίνδυνη νόσο.
  • Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Οι γυναίκες που συνδυάζουν το γάμο, τη μητρότητα και την εργασία έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας στη μέση ηλικία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως περισσότερα προβλήματα υγείας παρουσιάζουν οι γυναίκες που δεν εργάζονται και δεν έχουν παιδιά, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας στη συγκεκριμένη ομάδα ανέρχεται σε 38%. Όσο για τις γυναίκες που συνδυάζουν το ρόλο της μαμάς με αυτόν της εργαζόμενης, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία είναι 23%.
  • Καλύτερη διατροφή. Η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη αφορμή που είχατε ποτέ για να σκεφτείτε περισσότερο τη διατροφή σας βάζοντας κατά μέρος τις συνήθειες που βλάπτουν. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις τροφές που προσφέρουν μόνο “άδειες” θερμίδες όπως τα γλυκά, οι τηγανητές πατάτες, τα αναψυκτικά κ.λπ. εμπλουτίζοντας τα καθημερινά σας γεύματα με φρούτα, λαχανικά και υγιεινά σνακ. Το γεγονός πως τώρα πρέπει να τρέφεστε πιο σωστά επιλέγοντας τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, σας “καλωσορίζει” σε έναν τρόπο ζωής που μόνο ωφέλιμος μπορεί να αποδειχτεί όχι μόνο τους 9 μήνες αλλά και στο μέλλον.
  • Τσιγάρα, ποτά: Τέλος! Ξέρετε καλά πως κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να απέχετε εντελώς από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος αλλά και να περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωση του αλκοόλ, αφού και οι δύο παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Εκτός λοιπόν από τις όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες, μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν και οι κακές συνήθειες του τσιγάρου και του ποτού. Το διάστημα της εγκυμοσύνης είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε (και να διατηρήσετε) έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σκεφτείτε το…

Αλλαγές που (σας) γοητεύουν!

Η αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιφυλάσσει αλλαγές στην εμφάνιση κάνοντάς σας πιο όμορφες και εντυπωσιακές.

  • Πρόσωπο που λάμπει. Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες συνειδητοποιούν πως το δέρμα τους είναι πιο φωτεινό και καθαρό από ποτέ και τα χαρακτηριστικά τους γλυκαίνουν. Η παραγωγή μεγάλης ποσότητας ορμονών είναι υπεύθυνη για τις ευχάριστες αλλαγές στο πρόσωπό σας: αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, επανέρχεται στο φυσιολογικό επίπεδο έκκρισης σμήγματος, ενώ αν έχετε ξηρή, ενυδατώνεται χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Αν ανήκετε στις (λίγες) εγκυμονούσες που παρουσιάζουν ακμή, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε τον καθημερινό καθαρισμό και την ενυδατική (ή αντηλιακή) σας κρέμα, αποφεύγοντας το μέικ απ και το έντονο βάψιμο.
  • Υγιή μαλλιά. Η εγκυμοσύνη είναι η αιτία για τα όμορφα και γερά μαλλιά σας, ενώ λόγω της σμηγματώδους έκκρισης γίνονται πιο λαμπερά. Θα παρατηρήσετε πως μακραίνουν πολύ γρήγορα και έτσι μπορείτε να αποκτήσετε τα μακριά μαλλιά που ονειρεύεστε. Δώστε την ευκαιρία στα μαλλιά σας να “ανασάνουν”: μη χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling και μη βάφετε τα μαλλιά σας (οι βαφές περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χημικών). Αν όμως διαπιστώσετε παραπάνω τρίχες στη βούρτσα, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
  • Γερά νύχια. Εκτός από τα μαλλιά, θα παρατηρήσετε πως τα νύχια σας μεγαλώνουν γρηγορότερα και είναι πιο ανθεκτικά. Μην ξεχνάτε να περιποιείστε τα άκρα σας, διότι εκτός από θέμα υγιεινής είναι και θέμα καλαισθησίας. Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ επιλέγοντας τα αγαπημένα χρώματα και σχέδια.
  • Μεγαλύτερο στήθος. Η καλύτερη αλλαγή που παρατηρείται στο σώμα σας δεν είναι άλλη από την διόγκωση του στήθους. Ωστόσο το πλούσιο ντεκολτέ σας αλλά και ολόκληρο το σώμα σας χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, αφού είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους ενοχλητικές ραγάδες που “χτυπούν” συνήθως την περιοχή του στήθους, της κοιλιάς και των μηρών. Φροντίστε λοιπόν μετά το καθημερινό ντους να απλώνετε μια ενυδατική κρέμα σώματος με καταπραϋντικά συστατικά όπως πανθενόλη, καλέντουλα και φυσικά βιταμίνη Ε. Έτσι θα αντιμετωπίσετε και την αφυδάτωση που συνοδεύεται συνήθως από έντονη φαγούρα.

Leave a Reply