Εκπαίδευση τουαλέτας:

10 δοκιμασμένα tips που θα σας λύσουν τα χέρια…

Τώρα που καλοκαιριάζει, είναι η καλύτερη περίοδος να αποχωριστεί το μικρό σας την πάνα του. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα…

1. Ομαδικό άθλημα
Το να μάθει το παιδάκι να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του είναι ένα παιχνίδι με καθορισμένους ρόλους. Εσείς σε ρόλο προπονητή, ο μπαμπάς σε ρόλο εμψυχωτή μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια (αν υπάρχουν) και το παιδάκι που μαθαίνει τα… μυστικά της τουαλέτας ο απόλυτος πρωταθλητής! Θέλει πολλή δουλειά από όλους για να τα καταφέρει, αλλά μόλις «δέσετε» σαν ομάδα θα τα καταφέρετε!

2. Ώρα για ψώνια!
Πάρτε το μικρό σας από το χεράκι και πηγαίνετε σε ένα κατάστημα βρεφικών ειδών να διαλέξετε μαζί το γιογιό που θα κάνει την ανάγκη του, καθώς και το ειδικό καθισματάκι της τουαλέτας. Πιο εύκολα θα καθίσει σε κάτι που έχει διαλέξει το ίδιο, παρά σε κάτι που έχετε διαλέξει εσείς. Υπάρχουν και ειδικά γιογιό που βγάζουν ήχους επιβράβευσης! Μπορείτε να του τα προτείνετε.

3. Συζήτηση
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία για να βγάλετε την πάνα, πρέπει να του κάνετε μια μεγάλη συζήτηση. Εξηγήστε του γιατί θα πρέπει να βγάλει την πάνα και ότι εσείς θα είστε δίπλα του να το βοηθάτε! Είναι πολύ σημαντικό για εκείνο τόσο να ξέρει τους λόγους που περνάει όλη αυτή τη «δύσκολη» διαδικασία, όσο και να γνωρίζει ότι το στηρίζετε.

4. Η υπομονή είναι αρετή
Στην αρχή μπορεί να σας ζητάει κάθε 5 λεπτά να πάει τουαλέτα. Σιγά σιγά θα συνηθίσει κι εκείνο κι εσείς! Επίσης, πρέπει να καταλάβετε ότι για να φτάσει στο σημείο να βγάλει την πάνα, θα χρειαστούν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Μέχρι τότε… υπομονή!

5. Όλα είναι θέμα timing
Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Έτσι και το μωρό σας, μόλις νιώσει έτοιμο θα αποχωριστεί μια για πάντα την πάνα του. Μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται να πάει στο πανεπιστήμιο με πάνες. Κάποια στιγμή, με ένα «μαγικό» τρόπο θα ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και θα τα καταφέρει!

6. Μικρές δωροδοκίες!
Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του είναι να του δίνετε μικρά δωράκια. Καραμελίτσες, μικρά σοκολατάκια, αυτοκόλλητα ή ένας κουμπαράς στον οποίο θα ρίχνετε ένα συμφωνημένο ποσό κάθε φορά που πηγαίνει τουαλέτα. Μπορείτε να βάλετε κι ένα μπόνους για όταν σκουπίζεται μόνο του… (αυτό θα πάρει λίγο καιρό παραπάνω)

7. Σημάδι!
Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό αντικείμενο μέσα στο γιογιό για να μάθει το αγοράκι σας να… σημαδεύει! Εννοείται πως και εδώ θα έχουμε δωροδοκία… Πρέπει να νιώθει ότι το επιβραβεύετε για να το κάνει κάθε φορά!

8. Βάλτε στο παιχνίδι τη συχνότητα
Είναι πολύ δύσκολο για ένα μικρό παιδάκι που δεν έχει μάθει να πηγαίνει τουαλέτα και να κάνει την ανάγκη του φυσικά χωρίς να το σκέφτεται, ξαφνικά να αρχίσει να πηγαίνει στο μπάνιο όταν νιώσει ότι χρειάζεται. Για να το διευκολύνετε, μπορείτε να του υπενθυμίζετε κάθε μισή ώρα (στην αρχή και μετά θα αραιώνετε τα διαστήματα) ότι πρέπει να επισκεφτεί το μπάνιο. Όπως είπαμε και στο #1, το κλειδί της επιτυχίας είναι η υπομονή. Μια εναλλακτική σε αυτό είναι να του φορέσετε στο χεράκι ένα ειδικό ρολογάκι με χρονόμετρο που θα χτυπάει τις ώρες που θα έχετε ορίσει εσείς, για να του θυμίζει την επίσκεψη στην τουαλέτα.

9. Αντιμετωπίζοντας τους βαθύτερους φόβους του
Κάποια παιδάκια μπορεί να μάθουν πολύ εύκολα να κάνουν τα τσίσα τους, αλλά όχι τα κακά τους γιατί είναι κάτι στερεό και φοβούνται να το… βγάλουν από μέσα τους! Εάν το μικρό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, το μόνο που έχετε να κάνετε (μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό σας) είναι να του διαβάσετε ένα βιβλίο παιδικής ανατομίας και να του εξηγήσετε πώς και γιατί πρέπει να βγάλει από μέσα του το… φόβο!

10. Βγάλτε την πάνα
Δε μπορεί να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα τη στιγμή που φοράει πάνα! Θα πρέπει, λοιπόν, να τη βγάλετε και να προσπαθήσετε παρέα για το καλύτερο… Αυτό απαιτεί από εσάς πολλή υπομονή για να πλένετε συνέχεια τα ρουχαλάκια του, αλλά πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα κουραστεί από την αίσθηση του βρεγμένου και θα πάει μόνο του στην τουαλέτα!

Leave a Reply