Επίσκεψη στον γυναικολόγο

Μπορώ να κάνω σεξ πριν το τεστ ΠΑΠ; Πρέπει να έχω κάνει μπάνιο πριν την εξέταση ή όχι; Αυτά και άλλα που μας απασχολούν πριν επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας βρίσκουν απάντηση.

Κάντε τη σωστά!

Κι όμως, οι περισσότερες από μας δεν ξέρουμε ούτε πώς να προετοιμαστούμε για την επίσκεψή μας στον γυναικολόγο ούτε τι περιλαμβάνει αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Μεσσήνη, καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αυτό ισχύει περισσότερο για τις μεγαλύτερες γυναίκες, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι και οι νεότερες είναι πλήρως ενημερωμένες. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν και τι όχι κάθε φορά;

Πρέπει να έχω πλυθεί πριν;
Εννοείται ότι η καθαριότητα της λεγόμενης ευαίσθητης περιοχής είναι απαραίτητη πάντα αλλά έχουμε έναν λόγο παραπάνω να φροντίζουμε γι αυτήν ειδικά όταν επισκεπτόμαστε τον γυναικολόγο. Πολλές γυναίκες ωστόσο δείχνουν υπερβολικό ζήλο. Έτσι συχνά δεν αρκούνται στο πλύσιμο μόνο των εξωτερικών οργάνων αλλά κάνουν και κολπικές πλύσεις θεωρώντας πώς έτσι θα είναι απολύτως καθαρές κατά την εξέταση. Ωστόσο αυτές πρέπει να γίνονται μόνο μετά από προτροπή του γιατρού καθώς μπορούν να αλλοιώσουν τη χλωρίδα του κόλπου. Επομένως το απλό πλύσιμο των εξωτερικών οργάνων με νερό και ένα ήπιο αντισηπτικό αρκεί.

Μπορώ να κάνω σεξ πριν το τεστ ΠΑΠ;
Ιδανικό είναι πριν το τεστ ΠΑΠ να μην έχουμε κάνει σεξ για δύο ημέρες. Κι αυτό επειδή λόγω της τριβής που προκαλείται μπορεί να προκύψουν κυτταρικές αλλοιώσεις επηρεάζοντας το αποτέλεσμα και την εγκυρότητα της εξέτασης. Επίσης δύο μέρες πριν το τεστ δε θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί κολπικά υπόθετα ή αλοιφές ούτε να έχουν γίνει κολπικές πλύσεις.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η γυναικολογική εξέταση;
Μία τυπική γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει αρχικά την επισκόπηση των έξω και έσω γεννητικών οργάνων. Η τελευταία γίνεται με τη χρήση του λεγόμενου κολποδιαστολέα, ο οποίος τοποθετείται στον κόλπο αποκαλύπτοντας το εσωτερικό του και τον τράχηλο. Επιπλέον, ο γιατρός τοποθετεί ένα δάκτυλο στον κόλπο και το άλλο χέρι στο υπογάστριο της γυναίκας προκειμένου να ψηλαφίσει τη μήτρα , τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, ώστε να ελεγχθεί αν υπάρχουν διογκώσεις κ.λπ. Τέλος στην εξέταση πρέπει να περιλαμβάνεται και ψηλάφηση του μαστού.

Info: Η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε τεστ ΠΑΠ είναι μία εβδομάδα μετά την τελευταία μέρα της περιόδου, δηλαδή περίπου στη μέση του κύκλου.

Leave a Reply