Επιχείρηση εξολόθρευσης ψείρας!

Αν η μικρή ή ο μικρός σας έπιασε ψείρες με το που ανοίξανε τα σχολεία, δεν χρειάζεται να σας πιάσει πανικός! Το φαινόμενο είναι γνωστό και συνηθισμένο. Βάλτε μπρος την επιχείρηση εξολόθρευσης και αποχαιρετίστε τις ψείρες σε 5 βήματα.

Βλέπετε το μικρό σας να ξύνει με μανία το κεφάλι του και σας μπαίνουν οι πρώτες ιδέες. Μετά από έναν σύντομο έλεγχο σε δυνατό φως εντοπίζετε τα αβγά ή ακόμη και τις μικροσκοπικές ψείρες που αποφάσισαν να επισκεφθούν το παιδικό κεφαλάκι. Και τώρα τι κάνουμε;

 • 1ο βήμα
  Στο φαρμακείο θα βρείτε πολλά αντιφθειρικά φάρμακα, τα οποία είναι αποτελεσματικά και η εφαρμογή τους δεν θα ταλαιπωρήσει ούτε εσάς ούτε το μικρό σας. Μαζί με το φάρμακο θα χρειαστείτε κι ένα ψιλό χτενάκι, ειδικό για ψείρες, κατά προτίμηση μεταλλικό.
 • 2ο βήμα
  Ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας εφαρμόζετε το φάρμακο και λούζετε πολύ καλά το παιδί.
 • 3ο βήμα
  Απλώνετε ένα λευκό ή ανοιχτόχρωμο σεντόνι στο κρεβάτι, καθίζετε το παιδί μπροστά σας και με το χτένι περνάτε συστηματικά και πολλές φορές όλο το κεφαλάκι απομακρύνοντας τις ψόφιες (ή και ζωντανές ακόμη) ψείρες. Μετά από κάθε πέρασμα, ελέγχετε καλά το χτένι και το καθαρίζετε πριν το ξαναβάλετε στα μαλλιά.
 • 4ο βήμα
  Πλένετε σε θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς τα σκεπάσματα, μαξιλαροθήκες, καπέλα, πετσέτες και τα ρούχα που φορούσε το παιδί τις τελευταίες μέρες για να διώξετε τυχόν αβγά. Επιπλέον, ψεκάζετε τις βούρτσες, τα κοκαλάκια, καιν τα λαστιχάκια με το αντιφθειρικό φάρμακο και μετά τα πλένετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • 5ο βήμα
  Για καλύτερα αποτελέσματα, τις μέρες που μεσολαβούν μετά την επόμενη εφαρμογή του φαρμάκου, συνήθως μετά από μία εβδομάδα, μετά από κάθε λούσιμο κάνετε απαλό μασάζ στο κεφάλι του παιδιού με ξύδι και περνάτε τα μαλλιά με το χτενάκι.

Η… ανατομία της ψείρας

 • Οι ψείρες του κεφαλιού μεταδίδονται από το ένα παιδί στο άλλο με άμεση επαφή (με τρίχες του κεφαλιού, επαφή με καπέλα ή σκουφιά, χτένες, βούρτσες μαλλιών, κοκαλάκια, σεντόνια, μαξιλάρια κ.λπ.). Η εξάπλωσή τους είναι πολύ γρήγορη γι΄αυτό θα πρέπει με την πρώτη διαμαρτυρία του παιδιού για φαγούρα στο κεφάλι να ψάξουμε πολύ προσεκτικά, κάτω από δυνατό φως, κοντά στις ρίζες των μαλλιών, γύρω από τα αυτιά και στον αυχένα για ψείρες ή κόνιδα (αυγά).
 • Η κόνιδα μοιάζει με πιτυρίδα, έχει υπόλευκο ή γκρίζο χρώμα, είναι κολλημένη στην τρίχα και απομακρύνεται με δυσκολία.
 • Οι ψείρες μπορεί να έχουν μαύρο ή καφέ χρώμα, ανοιχτό ή λίγο πιο σκούρο.

Στο σχολείο…
Όταν παρουσιαστούν κρούσματα φθειρίασης (ψείρας) στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή στην οικογένεια είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν θεραπεία τα παιδιά που έχουν κολλήσει, καθώς και όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους (γονείς, δάσκαλοι, αδέρφια ή συμμαθητές). Ειδικά στο σχολείο και τον παιδικό σταθμό το καλύτερο είναι, έπειτα από ενημέρωση του δασκάλου, να καθοριστεί μια συγκεκριμένη μέρα που όλα τα παιδιά θα εφαρμόσουν τη θεραπεία. Έτσι δεν θα υπάρχει το φαινόμενο να «καθαρίζει» ένα παιδί και να κολλάει ξανά μετά από μερικές μέρες από κάποιο άλλο που δεν ακολούθησε θεραπεία.

Leave a Reply