Εσείς ξέρετε πόσο αλάτι τρώει το παιδί σας;

Η αλατιέρα κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι όλων μας, αφού λίγο αλατάκι προσδίδει γεύση και νοστιμιά στο φαγητό μας. Κι όμως, το αλάτι δεν είναι τόσο αθώο, αφού τα τελευταία χρόνια κατηγορείται για σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας.

Αλάτι ονομάζεται η χημική ένωση που απαρτίζεται από νάτριο και χλώριο, στοιχεία που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μικροποσά. Το νάτριο συμβάλλει στη ρύθμιση της ομοιόστασης των υγρών στο σώμα μας και θεωρείται απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, ιδιαίτερα αυτών του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Το χλώριο πάλι είναι σημαντικό για τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα εμπλέκεται στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας.

 

Πόσο αλάτι χρειάζονται μικροί και μεγάλοι;

Όπως τονίσαμε, το νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένα μικροποσά. Η κατανάλωση όμως μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία. Συστήνεται λοιπόν ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 6 γρ. αλατιού καθημερινά, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,4 γρ. νατρίου περίπου. Τα 6 γρ. αλατιού τα παίρνουμε από 1 κουταλάκι του τσαγιού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι στις χώρες που ακολουθούν δυτικά διατροφικά πρότυπα η ποσότητα κατανάλωσης αλατιού ξεπερνά τα 11 γρ. για τους άντρες (περίπου 2 κουταλάκια τσαγιού) και τα 8 γρ. για τις γυναίκες.

 

Από πού προέρχεται η κατανάλωση αλατιού;

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουν τα παιδιά μας (αλλά κι εμείς…) προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και μάλιστα από τρόφιμα τα οποία μπορεί και να μην έχουν καν αλμυρή γεύση (όπως π.χ. γλυκά μπισκότα)! Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων, είτε ως φυσικό συντηρητικό είτε ως ενισχυτικό γεύσης και χρώματος. Ακόμα χρησιμοποιείται και για να ελέγξει τη διαδικασία ζύμωσης των τυριών ή του ψωμιού. Έτοιμα γεύματα που παρασκευάζονται στα μικροκύματα, τρόφιμα fast food, πίτσες, έτοιμες σάλτσες και ορισμένα δημητριακά προγεύματος μπορεί να αποτελούν πηγές μεγάλων ποσών κρυμμένου αλατιού. Το υπόλοιπο 25% του αλατιού προέρχεται από δύο πηγές:

 • Το προσθέτουμε εμείς κατά τη μαγειρική παρασκευή ή στο τραπέζι.
 • Υπάρχει από τη φύση στις τροφές (π.χ. στο αβγό, στο σπανάκι, στο κρέας κ.ά.).

 

Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες;

 • Σύμφωνα με καλά εμπεριστατωμένες έρευνες, η μεγάλη κατανάλωση αλατιού συσχετίζεται με αύξηση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Μελέτη διάρκειας 11 ετών σε 40.000 Ιάπωνες έδειξε πως το ρίσκο για καρκίνο του στομάχου των ατόμων που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλατιού ήταν διπλάσιο σε σχέση με αυτό των ατόμων που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες. Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στην Ιαπωνία, όπου τα αλατισμένα -παστά και καπνιστά- τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα.
 • Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συσχετίζεται ακόμα με την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, παράγοντα ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό.
 • Τέλος, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

 

Μια διατροφή με λιγότερο αλάτι

 • Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, παρατηρώντας το νάτριο που περιέχουν.
 • Μειώστε το αλάτι που χρησιμοποιείτε καθημερινά στις μαγειρικές σας παρασκευές.
 • Νοστιμίστε τις τροφές με μυρωδικά, σκόρδο, λεμόνι, βότανα αντί για αλάτι.
 • Επιλέξτε ακαβούρδιστους-ανάλατους ξηρούς καρπούς αντί για αλατισμένους.
 • Αποφύγετε το κροκετάρισμα-πανάρισμα των τροφίμων.
 • Επιλέξτε αλλαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Leave a Reply