Ευερέθιστο έντερο

Δημιουργείται λόγω σπασμού του εντέρου και δημιουργία αέρα στην εντερική κοιλότητα και εκδηλώνεται με φούσκωμα, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας και πόνο στην κοιλιά ενώ είναι συχνότερο στις γυναίκες. Πώς αντιμετωπίζεται;

Φαρμακευτικά

Παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, υπάρχουν πολλά φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Αυτά μπορεί να είναι αντιχολινεργικά – σπασμολυτικά για την αντιμετώπιση του πόνου, αντιδιαρροικά (αν υπάρχουν διάρροιες) ή υπακτικά (αν υπάρχει δυσκοιλιότητα). Tις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο ιδιαίτερα αποτελεσματική φαίνεται η χορήγηση διαλυτών ινών. Αυτές κυκλοφορούν σε σκευάσματα που περιέχουν φυτικές ίνες διαλυτές στο νερό. Αν και δεν είναι όλες οι διαλυτές ίνες κατάλληλες για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ, από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένοι εκπρόσωποί τους (π.χ. το μερικώς υδρολυμμένο κόμμι γκουάρ), μπορεί να βοηθήσουν χωρίς να παρεμποδίζουν την απορρόφηση πολύτιμων μετάλλων όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι ακόμα και 5 γραμμ. την ημέρα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα γαστρεντερικά συμπτώματα του ΣΕΕ.

 

 

Διατροφικά

Ιδιαίτερα κατά το διάστημα που εκδηλώνονται τα συμπτώματα καλό είναι το άτομο να προτιμά να τρώει κρέας, πουλερικά και ψάρι (βραστά ή ψητά), ψωμί, ζυμαρικά (με λίγη σάλτσα όμως), βραστά λαχανικά όπως κολοκύθια, καρότα και πατάτες και φρούτα κομπόστα. Από την άλλη πρέπει ν αποφεύγει ή να περιορίσει όσπρια, ξηρούς καρπούς, ωμά λαχανικά (ειδικά κουνουπίδι, αγκινάρα, μπρόκολο και λάχανο), χόρτα, ωμά φρούτα, γάλα και γιαούρτι. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τηγανητά και πικάντικα φαγητά, καρυκεύματα και αεριούχα ποτά. Το ωμό λάδι αντίθετα έχει ευεργετική δράση στο ΣΕΕ. Συστήνονται επίσης τα μικρά και συχνά γεύματα ενώ ο ασθενής δεν πρέπει να περνάει κατευθείαν από το τραπέζι στο κρεβάτι.

 

 

Ψυχολογικά

Το στρες σε όλες του τις εκφάνσεις είναι η συχνότερη αιτία που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο παχύ έντερο. Καθώς, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι τα συμπτώματα του ευερέθιστου έντερου επιδεινώνονται από τις διαταραχές άγχους και την κατάθλιψη, συχνά η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία ή τον καλύτερο έλεγχο της πάθησης. Οι εναλλακτικές θεραπείες που στοχεύουν στην καταπολέμηση του στρες, η ψυχοθεραπεία αλλά και οι φαρμακευτικές αγωγές (αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά) για την θεραπεία του χρόνιου άγχους ή της κατάθλιψης εκτός του ότι μπορεί να βελτιώσουν τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενή, τις κοινωνικές του σχέσεις κ.λπ. είναι δυνατό επίσης να θέσουν υπό έλεγχο και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Leave a Reply