Ημέρες ρουτίνας

Μπορεί εσείς να μισείτε όσο τίποτα άλλο τη λέξη “επανάληψη”, το μωρό σας όμως τη λατρεύει! Σεβαστείτε την επιθυμία του και οργανώστε την προσωπική του ρουτίνα.

Από τη στιγμή της γέννησης το μωράκι σας έχει ανάγκη να μπει… σε πρόγραμμα! Όσο βαρετή λοιπόν και αν σας φαίνεται η ιδέα, σαν καλοί γονείς οφείλετε να την κάνετε πράξη. Και αν σας απασχολεί το ερώτημα “ποια είναι η κατάλληλη ρουτίνα για το μωρό μου”, όσα ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στο ιδανικό πρόγραμμα για εκείνο (και για εσάς).

 

Ρουτίνα στα μέτρα σας

Πρόκειται με άλλα λόγια για το “ωράριο” της ημέρας. Η συγκεκριμένη ρουτίνα στηρίζεται στις οργανωτικές σας ικανότητες αφού εσείς είστε εκείνη που θα διαμορφώσετε το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε τις δραστηριότητες που πρέπει να περιλαμβάνει και στη συνέχεια να φτιάξτε ένα πλάνο. Το ρολόι θα γίνει ο αγαπημένος σας φίλος καθώς θα το συμβουλεύεστε συνεχώς προκειμένου να τηρείτε με τυπικότητα το πρόγραμμα του μωρού.
Γιατί να την επιλέξω; Διότι σας λύνει τα χέρια. Αν καθημερινά κάνετε συγκεκριμένα πράγματα την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έχετε άγχος σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη ρουτίνα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ώρα, γεγονός που σας βολεύει αφού δεν χρειάζεται να μαντεύετε κάθε φορά από τι έχει ανάγκη ο άγγελός σας.
Μειονεκτήματα: Το πρόγραμμα και οι αυστηρά καθορισμένες δραστηριότητες μπορεί να μη συνεχίσουν να είναι ιδανικές για το μωρό σας όσο μεγαλώνει. Ένα μικρό 6-7 μηνών θέλει περισσότερο παιχνίδι μαζί σας, ενώ έχει ανάγκη από λιγότερες ώρες ύπνου από αυτές που χρειαζόταν όταν ήρθατε από το μαιευτήριο. Όσο λοιπόν αναπτύσσεται πρέπει να αλλάζετε συνεχώς το “ωράριο” της ημέρας, κάτι για το οποίο σίγουρα δεν θα χαρεί.

 

Όταν αποφασίζει το μωρό

Σε αυτό το είδος ρουτίνας το μωρό σας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το πρόγραμμα της ημέρας του διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ορέξεις του οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν ωράριο! Θα παρατηρήσετε πως ενώ οι ανάγκες του είναι ίδιες καθημερινά, δεν ακολουθούν την ίδια σειρά με την προηγούμενη ημέρα. Οι ημέρες στο σπίτι γίνονται… απρόβλεπτες με το μωράκι σας να αναλαμβάνει τα ηνία και να παίρνει πρωτοβουλίες περιμένοντας από εσάς να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο ρόλο σας.

Γιατί να την επιλέξω; Διότι είναι αρκετά εύκολη και “χαλαρή”. Ξέροντας πως όταν το μωρό πεινάσει ή λερώσει την πάνα του θα σας “ενημερώσει”, δεν χρειάζεται να έχετε συνεχώς στο νου σας αν έφαγε, πριν πόσες ώρες, τι ώρα θα ξαναφάει κ.λπ.
Μειονεκτήματα: Πριν καταλήξετε στην εφαρμογή αυτής της ρουτίνας στην οποία το μικρότερο μέλος της οικογένειας έχει ρόλο ρυθμιστή και αποφασίζει για όλα, λάβετε υπόψη πως δεν δημιουργούν όλα τα μωρά “καλό πρόγραμμα”. Πολλά μωράκια είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και το πρόγραμμα που διαμορφώνουν αναστατώνει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες των γονιών τους, ενώ άλλα χρειάζονται καθοδήγηση προκειμένου να οργανωθεί σωστά η καθημερινότητά τους.

 

Επί ίσοις όροις

Στο τρίτο είδος ρουτίνας έχετε “θέσεις-κλειδιά” τόσο εσείς όσο και το μωρό. Χωρίς να αποφασίζει ο ένας και να εκτελεί ο άλλος, το πρόγραμμα της ημέρας διαμορφώνεται βάσει των απαιτήσεων και των επιλογών και των δύο με αποτέλεσμα να υπάρχει ισορροπία. Εφαρμόζοντας αυτόν τον τύπο ρουτίνας, το πλασματάκι σας προσαρμόζεται σε ένα πρόγραμμα αρκετά ευέλικτο και δεν του “κακοφαίνεται” αν δεν πιει το γάλα του στις 9 αλλά στις 10 το βράδυ επειδή είστε εκτός σπιτιού! Πρέπει βέβαια να σέβεστε και εσείς τις ανάγκες του: αν δείτε πως τρεμοπαίζουν τα ματάκια του βάλτε το για ύπνο αναβάλλοντας για αύριο την επίσκεψη στον παππού και τη γιαγιά. Μην ξεχνάτε… οι ρόλοι σας είναι ίσοι.

Γιατί να την επιλέξω; Διότι δεν πρόκειται για αυστηρό πρόγραμμα που θα κουράσει εσάς και θα “κακομάθει” το μωρό, δεδομένου πως τίποτα δεν είναι απολύτως προβλέψιμο. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που εστιάζει κυρίως στις ανάγκες σας καθώς “επιτρέπει” να συνεχίσετε τα χόμπι ή τις δραστηριότητές σας όπως ακριβώς πριν γεννηθεί το παιδί. Βρείτε λοιπόν τη χρυσή τομή και οργανώστε την καθημερινότητά σας με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μένουν ικανοποιημένα.
Μειονεκτήματα: Τα περισσότερα μωράκια λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα που έχετε ήδη ορίσει εσείς και τηρείτε πιστά χωρίς… απρόβλεπτα ή εκπλήξεις. Επίσης είναι πολύ πιθανό να πειραματίζεστε αρκετό καιρό προκειμένου να καταλήξετε στο ιδανικό πρόγραμμα για όλους.

 

Υπάρχει “ιδανική” ρουτίνα;

Ιδανική ρουτίνα είναι αυτή που σέβεται τις ανάγκες και τις προτιμήσεις όχι μόνο του μωρού αλλά και των γονιών. Στην περίπτωση λοιπόν που πιστεύετε πως κανείς από τους τρεις παραπάνω τύπους δεν μπορεί να λειτουργήσει, δημιουργήστε το προσωπικό σας πρόγραμμα σύμφωνα με τις προτεραιότητές σας, και τους κανόνες που ισχύουν στην οικογένειά σας. Πριν καταλήξετε σε ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη:

  • Την ηλικία του παιδιού σας. Οι ώρες του ύπνου και του φαγητού ενός νεογέννητου είναι σχεδόν απίθανο να είναι οι ίδιες κάθε μέρα για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν γίνεται, γιατί το βιολογικό του ρολόι δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σιγουρεύεστε πως ικανοποιείτε τις βασικές ανάγκες του μωρού σας και θα δείτε πως μετά από λίγες εβδομάδες θα έχετε εφαρμόσει ένα χαλαρό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα: ξύπνημα, φαγητό, παιχνίδι, μπανάκι, ύπνο. Σταδιακά μπορείτε να εμπλουτίζετε την καθημερινότητα του μωρού με νέες συνήθειες, όπως π.χ. μια βόλτα μετά το μεσημεριανό του ύπνο.
  • Την προσωπικότητά του. Παρατηρήστε το, δώστε προσοχή στις αντιδράσεις του, τις κινήσεις του, τις γκριμάτσες του και θα γνωρίσετε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του (π.χ. αν διασκεδάζει και εκείνο με τους φίλους σας που μιλούν δυνατά ή αν τρομάζει). Αν διαπιστώσετε πως το μικρό σας δεν ανέχεται το άστατο πρόγραμμα (θα είναι ανήσυχο ή θα κλαίει), οργανώστε καλύτερα την ημέρα του επιδιώκοντας μια σταθερή σειρά δραστηριοτήτων χωρίς απότομες αλλαγές.
  • Τους ρυθμούς της δικής σας ζωής. Η ρουτίνα που θα δημιουργήσετε σχετίζεται άμεσα με τη δική σας προσωπικότητα και με τον τρόπο ζωής που έχετε συνηθίσει. Αν π.χ. σας αρέσει να βγαίνετε και να διασκεδάζετε μέχρι το πρώτο φως του ηλίου ή έχετε φορτωμένο πρόγραμμα εξαιτίας της εργασίας σας, είναι δύσκολο να ικανοποιείτε ταυτόχρονα και τις ανάγκες του μωρού σας. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειές σας και την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζεται το μικρότερο μέλος της οικογένειας, ρυθμίστε το κοινό σας πρόγραμμα με τρόπο ώστε και οι δυο πλευρές να είναι ευχαριστημένες. Οι δραστηριότητές σας με το παιδί πρέπει να γίνονται ευχάριστα, γι αυτό στην περίπτωση που σας κουράζουν ή σας αγχώνουν, προβείτε σε μικρές αλλαγές.

Leave a Reply