Η ανάπτυξη της νέας ζωής

Μπορεί το (ενδομήτριο) ταξίδι να αρχίζει πολύ πριν το συνειδητοποιήσετε, μπορείτε όμως να παρακολουθήσετε την υπέροχη πορεία του. Προορισμός δεν είναι άλλος από την αγκαλιά σας!

1ος μήνας

Το έμβρυο έχει μέγεθος όσο μια πολύ μικρή κουκκίδα! Προς το τέλος του μήνα θα μπορείτε να το διακρίνετε μέσω του υπερηχογραφήματος μιας και θα έχει “μεγαλώσει” λίγο: το σωματάκι του θα έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού. Σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του νευρικού, του γενετικού, του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος ενώ παράλληλα θα αρχίσει να σχηματίζεται ο σκελετός, τα αισθητήρια όργανα και τα άκρα του. Όσο για την καρδούλα του, είναι περισσότερο αναπτυγμένη από κάθε άλλο όργανο και πολύ γρήγορα θα αρχίσει να χτυπά.

 

2ος μήνας

Το ύψος του φτάνει τα 3 περίπου εκατοστά ενώ το βάρος του πλησιάζει τα 10 γραμμάρια! Η ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα να μοιάζει περισσότερο σε ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Τώρα αρχίζουν να δημιουργούνται όλα τα όργανα του εμβρύου γι’ αυτό χρειάζεται από την πλευρά σας ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων όσο και στον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε ημερησίως. Αυτόν τον μήνα λοιπόν δημιουργούνται η ουροδόχος κύστη, το παχύ έντερο, οι απολήξεις των δακτύλων ενώ οι χόνδροι σταδιακά αντικαθίστανται από οστά.

3ος μήνας

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των οργάνων του καθώς επίσης και η σπονδυλική του στήλη. Το κεφάλι του είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα χέρια του, αφού μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα πόδια. Τα ματάκια του είναι ακόμα καλυμμένα με δέρμα σε αντίθεση με τα χείλη, τη μύτη και τα αυτάκια του που πλέον διαγράφονται ξεκάθαρα. Τώρα σχηματίζονται και οι φωνητικές του χορδές οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία αμέσως μετά την γέννηση για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το μήκος του πλέον φτάνει τα 7,5 εκατοστά και το βάρος του τα 30 γραμμάρια περίπου.

4ος μήνας

Το θαύμα της ανάπτυξης συνεχίζεται με το μωράκι σας να έχει μέγεθος όσο μια μεγάλη τομάτα (το μήκος του φτάνει τα 13 περίπου εκατοστά και το βάρος του τα 200-300 γραμμάρια). Τα όργανα και οι μύες έχουν σχηματιστεί και αρχίζουν σιγά-σιγά να ωριμάζουν. Το υπερηχογράφημα σας γεμίζει ευτυχία μιας και τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την κινητικότητα του απογόνου σας: καταπίνει και αποβάλει αμνιακό υγρό, πιάνει τον ομφάλιο λώρο, σταυρώνει τα πόδια του, πιπιλά τον αντίχειρα του. Επίσης, θα παρατηρήσετε πως το δέρμα του είναι αρκετά λεπτό και διάφανο ενώ τα φρύδια του μόλις που μπορούν να διακριθούν.

Το θαύμα της ανάπτυξης συνεχίζεται με το μωράκι σας να έχει μέγεθος όσο μια μεγάλη τομάτα (το μήκος του φτάνει τα 13 περίπου εκατοστά και το βάρος του τα 200-300 γραμμάρια). Τα όργανα και οι μύες έχουν σχηματιστεί και αρχίζουν σιγά-σιγά να ωριμάζουν. Το υπερηχογράφημα σας γεμίζει ευτυχία μιας και τώρα μπορείτε να θαυμάσετε την κινητικότητα του απογόνου σας: καταπίνει και αποβάλει αμνιακό υγρό, πιάνει τον ομφάλιο λώρο, σταυρώνει τα πόδια του, πιπιλά τον αντίχειρα του. Επίσης, θα παρατηρήσετε πως το δέρμα του είναι αρκετά λεπτό και διάφανο ενώ τα φρύδια του μόλις που μπορούν να διακριθούν.

 

5ος μήνας

Το μήκος του εμβρύου είναι γύρω στα 25 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια. Το κεφαλάκι του παραμένει δυσανάλογα μεγαλύτερο αφού αποτελεί το 1/3 του σώματος. Στο δέρμα του εμφανίζεται μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα, που λειτουργεί προστατευτικά από το αμνιακό υγρό ενώ το απαλό χνούδι που καλύπτει το σώμα του πέφτει μετά τον τοκετό. Τα πρώτα δοντάκια έχουν ήδη σχηματιστεί μέσα στα ούλα και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε μόλις ανακαλύψετε πως στη φωτογραφία του υπερηχογραφήματος έχουν σχηματιστεί τα δακτυλικά αποτυπώματα του μωρού σας! Η κινητικότητα του δεν έχει προηγούμενο…απλώνει τα πόδια του, κλωτσά, κουνά έντονα τα χέρια υπενθυμίζοντας σας συνεχώς πως μια ζωούλα μεγαλώνει μέσα σας.

 

6ος μήνας

Το μωράκι σας μεγαλώνει όλο και πιο πολύ! Αυτό τον μήνα φτάνει τα 35 εκατοστά ενώ το βάρος του πλησιάζει τα 800 γραμμάρια. Τώρα είναι σε θέση να ανοίξει τα ματάκια του και να επεξεργαστεί το περιβάλλον του πρώτου του σπιτιού, της μήτρας. Ενώ το εσωτερικό αυτί έχει ήδη αναπτυχθεί από τις πρώτες εβδομάδες, τώρα μπορεί να ακούει και να αντιδρά όχι μόνο σε ήχους από το θορυβώδες περιβάλλον της μήτρας αλλά και σε ήχους που προέρχονται από τις δικές σας δραστηριότητες ή μουσικές προτιμήσεις. Σε ότι αφορά την “ωριμότητα” των οργάνων του, οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με αμνιακό υγρό ενώ ο εγκέφαλός του μπαίνει από τώρα σε μια διαδικασία πιο σύνθετης και πολύπλοκης εξέλιξης που ολοκληρώνεται με τον τοκετό. Τώρα ξεκινά η συσσώρευση του υποδόριου λίπους κάτω από το δέρμα του που σταδιακά θα του δώσει τη μορφή ενός νεογέννητου μωρού. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται τον 9ο μήνα.

7ος μήνας

Δεν είναι λίγα τα… ανυπόμονα μωράκια που βιάζονται να γνωρίσουν τον έξω κόσμο. Ωστόσο δεν έχουν αποκτήσει το κατάλληλο βάρος ούτε την ποσότητα του λίπους που θα τους εξασφάλιζε την ιδανική θερμοκρασία σώματος για να διατηρούνται ζεστά. Για τους παραπάνω λόγους και φυσικά για το ότι οι πνεύμονες τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα την αναπνοή, είναι απαραίτητη η εντατική παρακολούθηση της υγείας τους για μερικές εβδομάδες αλλά και η παραμονή τους σε θερμοκοιτίδα. Τα περισσότερα μωράκια τώρα ζυγίζουν περίπου 1,5 κιλό και έχουν μήκος γύρω στα 40 εκατοστά. Σχετικά με το φαγητό, μπορούν πλέον να αντιλαμβάνονται την γλυκιά και την ξινή γεύση των τροφών που καταναλώνετε και, προκειμένου ο οργανισμός τους να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της γρήγορης ανάπτυξης τους, τρώνε περισσότερο.

 

8ος μήνας

Έχοντας φτάσει τα 45 περίπου εκατοστά και τα 2,5 κιλά, το μωράκι σας έχει λιγότερο χώρο για να κινείται και σίγουρα δεν νιώθει τόσο άνετα όσο τους προηγούμενους μήνες. Από τώρα μέχρι την ώρα του τοκετού θα αισθάνεστε πολύ έντονα τις κλωτσιές, τις μπουνιές και γενικότερα τις κινήσεις του. Το δέρμα του δεν έχει τόσες πολλές ρυτίδες διότι μέρα με τη μέρα ο οργανισμός του αποθηκεύει όλο και περισσότερο υποδόριο λίπος ενώ είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους λίγα μαλλάκια. Τα όργανά του έχουν σχεδόν πάρει την τελική τους μορφή και στην περίπτωση που γεννήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, το νεογνό έχει πολλές πιθανότητες να μην μπει σε θερμοκοιτίδα.

9ος μήνας

Περιμένετε εναγωνίως τη στιγμή που θα κλείσετε το αγγελούδι σας στην αγκαλιά σας, ονειρεύεστε πώς να είναι η όψη του, αν όλα θα πάνε καλά… Κατά τη διάρκεια του 9ου μήνα ο τοκετός μπορεί να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή διότι η ανάπτυξη του έχει ολοκληρωθεί. Το ύψος του μωρού είναι σχεδόν 50 εκατοστά και το βάρος του περίπου 3- 3,5 κιλά με αποτέλεσμα η κινητικότητά του να είναι ακόμα πιο περιορισμένη. Οι πνεύμονες είναι έτοιμοι για την αναπνευστική λειτουργία και όσο περνά ο καιρός ο εγκέφαλός του εξελίσσεται όλο και πιο πολύ. Η θέση που λαμβάνει συνήθως είναι με το κεφαλάκι του προς τα κάτω.

Leave a Reply