Η εμφάνιση «μετράει» από (πολύ) μικρή ηλικία

Ακόμα και στη σημερινή «προοδευτική» δυτική κοινωνία, η εμφάνιση είναι αυτό που μετράει σε μια γυναίκα – και μάλιστα από την τρυφερή ηλικία των… 7 ετών!

Αυτό το γεγονός απεικονίζει η έρευνα που αποκάλυψε ότι το 1/5 των κοριτσιών που πηγαίνουν δημοτικό στην Βρετανία, έχουν ήδη κάνει δίαιτα στη ζωή τους. Αυτό κι αν δεν είναι η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο! Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες κρίνονται με βάση περισσότερο την εμφάνιση παρά τις δεξιότητές τους, ένα συντριπτικό 87% γυναικών από 11 μέχρι 21 ετών απάντησε «ναι». Και αυτή είναι η αλήθεια: η μη ελκυστική εμφάνιση περιορίζει τις επαγγελματικές ευκαιρίες μιας γυναίκας.

Παρατηρείται επίσης το εξής φαινόμενο: πολλά κορίτσια δεν θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο όταν βλέπουν κάποιου είδους «ελάττωμα» στην εμφάνισή τους. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με μέτρια εμφάνιση έχουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης και συχνά εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Σε πολλές περιπτώσεις, για να βελτιώσουν την εικόνα τους, τα κορίτσια καταφεύγουν σε επικίνδυνες λύσεις: δίαιτες εξπρές που υπόσχονται τα απίστευτα, παράλειψη γευμάτων, πρόκληση εμετού αμέσως μετά το γεύμα, κάπνισμα, κ.λπ. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση όσον αφορά την εμφάνιση συνδέεται και με μια απροθυμία σε ό,τι έχει να κάνει με αθλητικές δραστηριότητες. Η έρευνα έδειξε ότι 23% των κοριτσιών 7-21 ετών δεν αθλούνται επειδή δεν τους αρέσει το σώμα τους. Σχεδόν το 50% μάλιστα θεωρεί ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να μετέχουν σε δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση. Η διαφήμιση και τα ΜΜΕ καθιερώνουν τα πρότυπα της ομορφιάς και σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η έμφαση δίνεται ξεκάθαρα στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους και όχι στις δεξιότητές τους. Πολλά κορίτσια που συνειδητοποιούν ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ τον «ιδανικό» σωματότυπο και τις αναλογίες της Ζιζέλ, αναπτύσσουν μια απέχθεια για το σώμα τους, το οποίο κατά συνέπεια παραμελούν. Έτσι προκύπτει το μάλλον 25% των κοριτσιών που έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας στη σημερινή Βρετανία.

Leave a Reply