Η λεκάνη ρουφάει και… παιδάκια;

Όχι, όχι θέλω το γιο-γιο. Μπρρρρ, εδώ είναι τόσο κρύα και ψηλά! Μα πού με βάλατε, τι είναι αυτή η τρύπα; Θεούλη μου, κάνε να μην βγει κανένα χέρι και μ’ αρπάξει!

Όχι, όχι θέλω το γιο-γιο. Μπρρρρ, εδώ είναι τόσο κρύα και ψηλά! Μα πού με βάλατε, τι είναι αυτή η τρύπα; Θεούλη μου, κάνε να μην βγει κανένα χέρι και μ’ αρπάξει!

 

Για τα περισσότερα παιδιά η πρώτη γνωριμία με την τουαλέτα είναι, εάν μη τι άλλο, δραματική. Κι όχι άδικα αφού συμβαίνουν τόσα «περίεργα» πράγματα εκεί, που τους προκαλούν φόβο και άγχος… Η παγωμένη λεκάνη, τα ποδαράκια που είναι στον αέρα, το κουμπί που προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο, η από το πουθενά εμφάνιση νερού που ρουφάει και εξαφανίζει τα πάντα! Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά φοβούνται τα πράγματα που απαιτούν μια απότομη και απροσδόκητη αλλαγή. Η άγνωστη λοιπόν λεκάνη, τους προκαλεί πανικό.

Αλήθεια, τι μπορείτε να κάνετε ούτως ώστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μαζί της και να καταφέρετε να ολοκληρώσετε με απόλυτη επιτυχία την εκπαίδευση της τουαλέτας;

  • Συστήστε του τη λεκάνη και το καζανάκι και δείξτε του πώς τα χρησιμοποιούμε. Πείτε του πως στη λεκάνη κάνουμε την ανάγκη μας και το νερό που βγαίνει πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί τη διατηρεί καθαρή. Αν σας ρωτήσει «πού πηγαίνουν», πείτε του καλύτερα «σε μια μεγάλη θάλασσα που βρίσκεται πολύ μακριά μας». Ξεκαθαρίστε του πως δεν υπάρχει περίπτωση το νερό αυτό να παρασύρει και εκείνο.
  • Τραβάτε το καζανάκι αφού βγει το παιδί από το μπάνιο και σταδιακά βοηθήστε το να συνηθίσει τον ήχο, αφήνοντάς το να τον ακούει από απόσταση. Θα δείτε πως γρήγορα θα νιώσει έτοιμο όχι μόνο να τραβά το ίδιο το καζανάκι, αλλά και να κοιτά μέσα στη λεκάνη κατά τη διάρκεια της… εξαφάνισης!
  • Αγοράστε ένα καθισματάκι που προσαρμόζεται στη λεκάνη –μια καλή ιδέα είναι να το διαλέξει το ίδιο– για να μην παγώνει και ένα σκαμνάκι για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μόνο του.

Leave a Reply