Η Μπάρμπι πάει στο κομμωτήριο…

Είναι γεγονός… Πολλά οκτάχρονα και δεκάχρονα κορίτσια μπαίνουν (πολύ!) νωρίς στο κυνήγι της ομορφιάς και του καλλωπισμού, χάνοντας την παιδικότητά τους…

Το θέμα μας, φυσικά, δεν είναι η ίδια η Μπάρμπι, αλλά οι ειδήσεις που διαβάζουμε στα περιοδικά και το Internet ή βλέπουμε στην τηλεόραση για οκτάχρονα και δεκάχρονα κορίτσια που μπαίνουν από (τόσο) νωρίς στο κυνήγι της ομορφιάς και του καλλωπισμού, χάνοντας την παιδικότητά τους!

Πάρτι σε σπα για οχτάχρονα κοριτσάκια, υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ που απευθύνονται σε δαχτυλάκια που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν γεμάτα χώματα και άμμο… Συμβαίνει και στα μέρη μας ή μήπως τα φαινόμενα αυτά αφορούν αποκλειστικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, απ όπου ακούμε κάθε τι τραβηγμένο… Αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια πραγματικότητα με κοριτσάκια που προσπερνούν τρέχοντας το στάδιο της προεφηβείας και οδεύουν προς την εφηβεία προτού το αντιληφθούμε.

Κοκεταρία σε νούμερο ΧXS
“Σχεδόν όλα τα κορίτσια περνούν μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση που χαρακτηρίζεται από την τάση να ανακαλύψουν το γυναικείο κομμάτι τους”. “Μπορεί να πάρουν το κραγιόν της μαμάς και να πασαλειφτούν ή να φορέσουν τις γόβες της και τα βραχιόλια της και να προσποιούνται τις κυρίες. Ωστόσο, στις μέρες μας παρατηρούμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Σήμερα πολλά κορίτσια έχουν τα δικά τους καλλυντικά και ψηλά τακούνια και δεν “παίζουν” το ρόλο της κυρίας, αλλά πιστεύουν ότι είναι ενήλικες γυναίκες”.
Είναι λοιπόν η πρόωρη εφηβεία τάση της εποχής μας, μιας εποχής που όλα γίνονται πιο γρήγορα; Και πόσο φυσιολογικό είναι αυτό; “Δυστυχώς, αυτή η τάση των κοριτσιών δεν οφείλεται σε μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση” απαντά η ψυχολόγος. “Η αιτία της βρίσκεται στη μεγάλη πίεση που νιώθουν σήμερα τα νέα κορίτσια να αφήσουν γρήγορα τα στάδια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας και να περάσουν κατευθείαν στο ρόλο της γυναίκας. Στις μέρες μας τα περιοδικά, οι ιστοσελίδες, οι διαφημίσεις αλλά ακόμα και οι κούκλες που κυκλοφορούν, προωθούν το πρότυπο μιας νέας κοπέλας που βάφεται και ντύνεται προκλητικά, προσέχει τη διατροφή της για να διατηρήσει τη σιλουέτα της, έχει σχέσεις με αγόρια και φτάνει ακόμα και στο σημείο να κάνει πλαστικές επεμβάσεις.

Απ’ το παιδί στη γυναίκα… τροχάδην
Με την τάση που υπάρχει σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι να έχουμε νεαρές κοπέλες με την εμφάνιση νέας γυναίκας και τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Φαντάζεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η πίεση που συνειδητά ή ασυνείδητα μπορεί να νιώθει ένα παιδί που καλείται να μεγαλώσει πριν από την ώρα του!”
Δυστυχώς, το άγχος και η πίεση είναι μόνο η αρχή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του παιδιού μπορούν να πάρουν πολύ μεγάλη έκταση. Προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της εποχής, πολλά κορίτσια βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που είναι φυσιολογικό για την ηλικία τους και αυτό που έρχεται ως απαίτηση από το περιβάλλον. “Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη διαδικασία αυτή μπορούμε να τη μεταφέρουμε σε μια εικόνα, όπου θα παρομοιάζαμε τον ψυχισμό αυτών των παιδιών με ένα λάστιχο που το τεντώνουμε” εξηγεί η ψυχολόγος. “Αρχικά το λάστιχο θα παραμορφωθεί, όμως αν συνεχίσουμε να τεντώνουμε, τότε αυτό θα σπάσει.
Κάποιες απ τις πιο συχνές επιπτώσεις είναι πως επηρεάζεται η εικόνα του εαυτού και η αυτοπεποίθηση του, νιώθει συνεχώς το άγχος και την αγωνία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος με πιθανότητα να εμφανιστούν όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα όπως κρίσεις πανικού, φοβίες, διατροφικές διαταραχές”.

Ο σημαντικός ρόλος του γονιού
Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι γονείς χρειάζεται να έχουμε το νου μας για συμπεριφορές της κόρης μας που δείχνουν υπερβολική ενασχόληση με θέματα που αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες.
Αν νιώθετε πως σας αφορά το θέμα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε σχετικά άρθρα και βιβλία και για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα παιδικής ψυχολογίας και ανάπτυξης. Αφού έχετε ενημερωθεί, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να διαμορφώσετε ένα στηρικτικό περιβάλλον για την κόρη σας. Ένας τρόπος για προσφέρετε στήριξη είναι να φανείτε εσείς οι ίδιοι, και ειδικότερα η μητέρα, ένα σωστό πρότυπο προς μίμηση. Χρειάζεται με τη συμπεριφορά σας να δείχνετε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην ακολουθούμε τυφλά τα πρότυπα της εποχής.

Συζητάμε, συζητάμε, συζητάμε…
Είναι πολύ σημαντικό επισημαίνουν οι ειδικοί, είτε διαισθανόμαστε πως το παιδί μας έχει ξεφύγει απ τα όρια είτε απλά θέλουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του, να υπάρχει μέσα στην οικογένεια χώρος για συζήτηση. Μέσα από τη συζήτηση οι γονείς μπορούμε να:

  • Μοιραστούμε παρόμοιες εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά και τους τρόπους που καταφέραμε να τις ξεπεράσετε.
  • Ενθαρρύνουμε την έκφραση συναισθημάτων όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά.
  • Δείξουμε ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε χωρίς να πιέσουμε.
  • Μιλήσουμε για την αξία των ορίων και της κριτικής σκέψης για την προστασία του εαυτού μας.
  • Προωθήσουμε τη σημασία να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.
  • Περάσουμε μηνύματα για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο ρυθμό ανάπτυξης του κάθε ανθρώπου.

Και δεν ξεχνάμε:

  • Δείχνουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη που έχουμε στο παιδί μας ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις ή θα μάθει από τα λάθη του.

Leave a Reply