Θέλω να μείνω έγκυος!

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που κατακλύζουν το ζευγάρι και ακόμη περισσότερο τη γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να μείνει έγκυος…

Για τα περισσότερα ζευγάρια η απόκτηση ενός μωρού είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία της οικογένειας. Η περίοδος της εγκυμοσύνης, ο ερχομός του μωρού και η συμμετοχή των δυο συντρόφων στην ανατροφή του είναι γεμάτη μοναδικές και αξέχαστες στιγμές…

Πολλά όμως είναι τα ερωτηματικά που κατακλύζουν το ζευγάρι και ακόμη περισσότερο τη γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να μείνει έγκυος. Ο καλύτερος τρόπος για να ακούσουμε γρηγορότερα τα καλά νέα από το γυναικολόγο μας είναι η ενημέρωση και οι απαντήσεις που μπορούν να μας δώσουν έγκυρα οι ειδικοί.

Προγεννητικός έλεγχος

Η καλή υγεία των μελλοντικών γονιών και ορισμένες απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις είναι απαραίτητα “συστατικά” για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Όταν λοιπόν αποφασίσετε πως ήρθε η στιγμή να γίνετε μητέρα είναι καλό να επισκεφθείτε, κατά προτίμηση μαζί με το σύντροφό σας, το γυναικολόγο σας. Αφού ο γιατρός πάρει το οικογενειακό ιστορικό και των δυο, θα σας συστήσει μια σειρά απαραίτητων εξετάσεων. Στη συζήτηση γύρω από το ιστορικό των οικογενειών σας θα ρωτήσει καταρχήν για κληρονομικά νοσήματα και εάν πάσχει ένας από τους δυο σας από κάποια πάθηση (διαβήτη, καρδιά κ.λπ.).

Στη συνέχεια θα σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων για να ελέγξετε εάν κάποιος από τους δυο πάσχει από μεσογειακή αναιμία, στίγμα ή από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Στην επίσκεψη αυτή ο γιατρός θα σας εξετάσει κολπικά -ενδεχομένως θα σας κάνει και υπερηχογράφημα, θα πάρει επίχρισμα για τεστ Παπανικολάου και θα ψηλαφίσει το στήθος σας. Έτσι θα είναι βέβαιος ότι οργανικά βρίσκεστε σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχουν κολπικές μολύνσεις, κάποιος άλλος παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψη ή να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, και ειδικά αν έρχεστε συχνά σε επαφή με παιδιά, ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει έλεγχο αντισωμάτων ερυθράς. Εάν είναι αρνητικά θα πρέπει να εμβολιαστείτε, αφού η ερυθρά στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβρυο. Εάν γίνει το εμβόλιο δεν θα πρέπει να μείνετε έγκυος για τους επόμενους 4 – 6 μήνες.

Εκτός όμως από τις προγεννητικές εξετάσεις την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε είναι σημαντικό να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολικές δίαιτες. Καλό θα ήταν επίσης να μετριάσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να περιορίσετε το κάπνισμα.

Αυξάνοντας τις πιθανότητες

Αν δεν έχετε την υπομονή να αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της -ή διαπιστώσετε ότι η πολυπόθητη εγκυμοσύνη καθυστερεί- η επιστήμη σας δίνει για άλλη μια φορά λύσεις. Αυτό που χρειάζεται να γίνει για να επισπευσθεί η σύλληψη είναι να εντοπίσετε την ημέρα της ωορρηξίας σας.

  • Αν έχετε τακτικό κύκλο η ωορρηξία σας γίνεται περίπου 14 – 15 μέρες πριν την εμφάνιση της περιόδου σας. Κάνοντας λοιπόν έρωτα με το σύντροφό σας 4 – 5 φορές λίγο πριν και λίγο μετά από την “επίμαχη” ημερομηνία, έχετε μια στις τέσσερις πιθανότητες να συλλάβετε.
  • Ένας άλλος απλός τρόπος για να εντοπίσετε την ωορρηξία σας είναι η καθημερινή θερμομέτρηση. Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι παίρνετε τη θερμοκρασία σας από το έντερο ή το στόμα και τη σημειώνετε σ ένα ημερήσιο διάγραμμα με τις ημέρες του κύκλου σας. Στην πλειοψηφία των γυναικών η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία -φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο. Οι 1 – 2 ημέρες γύρω από την αύξηση της θερμοκρασίας και κυρίως η παραμονή της ανόδου είναι οι πιο γόνιμες για τη γυναίκα. Εάν μια γυναίκα παρακολουθεί αυτό το διάγραμμα μερικούς μήνες θα μπορεί ευκολότερα να υπολογίσει την πιθανή ημέρα της ωορρηξίας της.
  • Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος (αλλά κάπως δαπανηρή) είναι η χρήση των ειδικών στικ που μετράνε την άνοδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία. Τα στικ αυτά μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης. Ξεκινήστε τη χρήση τους κοντά στις ημέρες που υπολογίζετε πως θα έχετε ωορρηξία. Όταν δείτε το χρώμα να αλλάζει σημαίνει ότι το ωοθυλάκιο -η “μεμβράνη” όπου βρίσκεται το ώριμο ωάριο- είναι έτοιμο να σπάσει ελευθερώνοντας το ωάριο. Μερικές γυναίκες προειδοποιούνται την μέρα της ωορρηξίας τους από ελάχιστο ροζ αίμα ενώ άλλες νιώθουν ελαφρούς πόνους αριστερά ή δεξιά χαμηλά στην κοιλιά τους, ανάλογα με το αν είναι η αριστερή ή η δεξιά ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο. Η ωορρηξία σηματοδοτείται επίσης από την αλλαγή της υφής της τραχηλικής βλέννας. Αρκετές μέρες πριν από την ωορρηξία η βλέννα είναι κολλώδης, θολή και λιγοστή. Περίπου τρεις μέρες πριν την ωορρηξία η ποσότητα της βλέννας αυξάνεται, γίνεται διαυγής, γλιστερή και επιμηκύνεται (δείχνει πιο “ελαστική”). Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας για να διευκολύνει τη δίοδο των σπερματοζωαρίων και τα βοηθά να φτάσουν ευκολότερα προς το ωάριο. Αφού εντοπίσετε την ωορρηξία τα πράγματα είναι πλέον απλά. Κάτι ακόμη που συνιστούν οι γυναικολόγοι στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν είναι να μην έχουν καθημερινές επαφές, αλλά μέρα παρά μέρα. Ο χρόνος ζωής του ωαρίου μετά την ωορρηξία είναι περιορισμένος στις 24 ώρες ενώ τα υγιή σπερματοζωάρια -εφόσον η ποιότητα της τραχηλικής βλέννας τους το επιτρέπει- επιζούν περίπου 3 ημέρες. Έτσι έχετε κάθε μήνα περίπου 3 – 4 ημέρες εξαιρετικά γόνιμες. Ακόμη όμως και οι 1 – 2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι γόνιμες επίσης.

Πότε χρειάζεται βοήθεια…

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους αρκετά συχνό πρόβλημα υπογονιμότητας στα νέα ζευγάρια χωρίς παθολογικό ιστορικό που δυσκολεύει τη σύλληψη είναι οι αραιές ερωτικές επαφές. Οι γυναικολόγοι επισημαίνουν πως ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή κάθε δυο μέρες, τουλάχιστον κατά το μεσαίο δεκαήμερο του έμμηνου κύκλου. Στον ένα χρόνο “προσπάθειας” κατορθώνεται εγκυμοσύνη στο 80% των ζευγαριών. Το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να συνεχίσει με εξετάσεις για να εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα.

Μόνο λοιπόν εάν έχει περάσει ένας χρόνος συχνών επαφών -ή έξι μήνες αν είστε μεγαλύτερη από 35 ετών- και δεν έχετε μείνει έγκυος πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας και να συζητήσετε μαζί του. Κυρίως όμως μη σας πιάνει το άγχος γιατί πολλές φορές η έντονη επιθυμία και ο φόβος μήπως τα πράγματα δεν πάνε καλά επηρεάζουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Όπως και να ‘χει, σ’ ένα ζευγάρι με αποδεδειγμένη γονιμότητα σε κάθε κύκλο υπάρχουν περίπου 25% πιθανότητες εγκυμοσύνης.

 

Leave a Reply