Κάτω από τον ήλιο…

Καπέλο με γείσο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτοί είναι δύο από τους τρεις σωματοφύλακες του καλοκαιριού! Ο τρίτος, είναι το «paidimag.gr» το οποίο –με τη βοήθεια των ειδικών– μας δείχνει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα…

Καπέλο με γείσο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτοί είναι δύο από τους τρεις σωματοφύλακες του καλοκαιριού! Ο τρίτος, είναι το «paidimag.gr» το οποίο –με τη βοήθεια των ειδικών– μας δείχνει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα του καλοκαιριού αν ω μη γένοιτο εμφανιστούν μπροστά μας.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο σημαντικά και συνηθισμένα προβλήματα με τα οποία μπορεί να έρθουμε αντιμέτωπες, όσο ο ήλιος… χαϊδεύει με τις καυτές ακτίνες του το μικρό μας;

…το έγκαυμα από τον ήλιο: Η καλύτερη αντιμετώπιση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι  όντως η πρόληψη! Φροντίζουμε, λοιπόν, να επισκεπτόμαστε τη θάλασσα πριν τις 11.00 και μετά τις 16.00. Επιλέγουμε ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας το οποίο εφαρμόζουμε 20 λεπτά πριν την έκθεση των παιδιών στον ήλιο και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, αλλά και κάθε φορά που το μικρό μας βγαίνει από τη θάλασσα ή ιδρώνει. Τέλος, φροντίζουμε να φοράει ένα βαμβακερό ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι όταν βρίσκεται έξω από το νερό. Αν παρόλα αυτά το μικρό μας καεί από τον ήλιο, το ανακουφίζουμε βάζοντας κρύες κομπρέσες και την κατάλληλη αλοιφή για εγκαύματα. Σε περίπτωση που το δερματάκι του είναι πρησμένο κι έχει φουσκάλες, απευθυνόμαστε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

…η θερμοπληξία: Πυρετός, πονοκέφαλος και δυνατοί παλμοί είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Αν δυστυχώς «μας χτυπήσει την πόρτα», φροντίζουμε να μεταφέρουμε άμεσα το παιδί σε ένα σκιερό μέρος. Βγάζουμε τα ρουχαλάκια του, του κάνουμε αέρα και με κρύες κομπρέσες προσπαθούμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής προκειμένου να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και να βεβαιωθούμε πως όλα πηγαίνουν καλά.

…η αφυδάτωση: Δίψα, ξηροστομία, μειωμένη ποσότητα ούρων, πονοκέφαλος και ζαλάδα, δυσκοιλιότητα, κόπωση, έλλειψη δακρύων καθώς και η μειωμένη δραστηριότητα είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα τα οποία μας δείχνουν πως ο οργανισμός του παιδιού μας έχει αφυδατωθεί. Ένα δροσερό και σκιερό μέρος, αλλά και άφθονα υγρά είναι αυτό που χρειάζεται για αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όμως, είναι να την προλάβουμε ελαχιστοποιώντας την άμεση έκθεση του παιδιού στον ήλιο, παροτρύνοντας το μικρό μας να πίνει συχνά νερό (ακόμα κι όταν δεν μας το ζητάει) και επιστρατεύοντας μπόλικα φρούτα και λαχανικά τα οποία κάλλιστα μπορούμε να μεταφέρουμε σε μία ισοθερμική τσάντα στην παραλία.

…η φωτοδερματίτιδα: Ο μόνος σωστός και σίγουρος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη φωτοδερματίτιδα είναι να αναζητήσουμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας. Εκείνος θα μας δώσει την κατάλληλη αλοιφή για να καταπραΰνουμε το δέρμα του μικρού μας, συστήνοντας μας ταυτόχρονα να μείνουμε μακριά από τον ήλιο για όσες μέρες θεωρήσει απαραίτητο.

…η ηλίαση: Η ηλίαση κάνει αισθητή την παρουσία της με ζαλάδες, εμετούς, πονοκεφάλους ή ακόμα και με πυρετό. Η σκιά και τα άφθονα υγρά είναι τα βασικά μέσα αντιμετώπισης που διαθέτουμε και τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρατεύσουμε. Αν δούμε πως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας.

Leave a Reply