Καινούρια ξεκινήματα…

Εκτός από το σχολείο, το φθινόπωρο ξεκινάνε και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Αυτός ο μήνας είναι ο ιδανικός για να βοηθήσουμε το μικρό μας να διαλέξει ένα χόμπι ή μια εκτός σχολείου δραστηριότητα.

Οι ιδέες; Πολλές! Θα πρέπει όμως να κινούνται σε έναν βασικό άξονα: Εμείς συμβουλεύουμε και το παιδί αποφασίζει. Ξεκινάμε λοιπόν κάνοντας κάποιες απλές ερωτήσεις, των οποίων οι απαντήσεις θα μας βοηθήσουν να καθοδηγήσουμε σχετικά το παιδί μας. «Τι τύπος είναι το μικρό μας;», «Του αρέσει να μένει σπίτι ή προτιμά να είναι έξω;», «Είναι δραστήριο ή πιο ήρεμο;», «Του αρέσουν τα αθλήματα ή έχει καλλιτεχνική φλέβα;». Μιλάμε ανοιχτά με το μικρό μας σχετικά με το τι του αρέσει να κάνει. Στην ανάγκη, κάνουμε μια μικρή λίστα με τις 4-5 πιο αγαπημένες του ασχολίες. Αν θέλουμε, μπορούμε μάλιστα να γράψουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας παρέα, βοηθώντας το έτσι να δει τι πρόκειται να κερδίσει επιλέγοντάς τη.

Στη συνέχεια κάνουμε μια μικρή έρευνα για να δούμε τι υπάρχει στην περιοχή μας. Πολλοί Δήμοι οργανώνουν κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουν αθλητικούς συλλόγους, κ.λπ. – θα μπορούσαν κάλλιστα να ικανοποιήσουν όχι μόνο τα μικρά μας, αλλά και εμάς και μάλιστα με πολύ μικρό κόστος. Επίσης, αρκετοί χώροι διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και διάφορες άλλες οικογενειακές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά. Από τη στιγμή που θα δούμε ότι το παιδί μας θέλει κάποιο από αυτά πάρα πολύ, τότε, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή του όσο πιο πολύ μπορούμε.

Και να θυμάστε…
Είναι σημαντικό να επιλέξει το μικρό μας το χόμπι του και όχι να το επιλέξουμε εμείς για εκείνο.

Extra tip: Σημαντικό είναι, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας τον ελεύθερο χρόνο του μικρού μας. Γράφοντάς το σε 4-5 εξωσχολικές δραστηριότητες και κάνοντάς το να τρέχει με την ψυχή στο στόμα από τη μία στην άλλη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα χόμπι θα καταλήξουν σε αγγαρεία. Ζυγίζουμε λοιπόν το πρόγραμμά του και φροντίζουμε να του αφήσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο στον οποίο θα έχει την ευκαιρία να κάνει… απολύτως τίποτα!

Leave a Reply