Καλοκαιρινές φιλίες: Γιατί είναι τόσο δυνατές;

Για έναν μήνα ή και παραπάνω είναι αχώριστα! Πως μπορείς να τους εξηγήσεις ότι ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος; Και γιατί οι καλοκαιρινές φιλίες είναι τόσο δυνατές παρόλο που εκ των πραγμάτων τελειώνουν άδοξα;

Ένα από τα καλά των πολυήμερων διακοπών το καλοκαίρι σε ένα και μόνο μέρος, όπως π.χ. στην εξοχική κατοικία ή στο χωριό με τη γιαγιά, είναι ότι εξασφαλίζει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν πολλές και στενές φιλίες. Μερικές μέρες ή εβδομάδες αρκούν για να εξελιχθεί μια γνωριμία σε δυνατή φιλία με ασταμάτητα γέλια και χαχανητά, κρυφτό και κυνηγητό μέχρι το βράδυ, ατελείωτες βόλτες με τα ποδήλατα… Μέχρι που έρχεται η ώρα του αποχαιρετισμού την οποία συνήθως συνοδεύουν δάκρυα στα μάτια. Γιατί είναι όμως οι καλοκαιρινές φιλίες των παιδιών τόσο δυνατές;

Η ανάγκη ανακάλυψης του εαυτού
Τα μικρά παιδιά εύκολα και γρήγορα κάνουν νέους φίλους και «δένονται» με χαρακτηριστική ευκολία. Συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί δεν έχει κριτήριο επιλογής φίλων και γι αυτό κάνει παρέα με τον οποιονδήποτε. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Τα παιδιά 5-9 ετών εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση ανακάλυψης του εαυτού τους και «κοινωνικού πειραματισμού» που περιλαμβάνει ερωτήματα όπως:  Ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές; Τι κάνουμε με τους φίλους;  Πώς διαπραγματευόμαστε; Για να απαντήσουν αυτά και άλλα παρόμοια σημαντικά ερωτήματα, δημιουργούν συχνά δυνατές φιλίες σε σύντομο διάστημα, αλλά με μεγάλη ψυχική ένταση.

Καταλύτης το καλοκαίρι
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά επιθυμούν να συνάψουν φιλίες και μπορούν να δεθούν πιο γρήγορα με καινούριους φίλους απ’ ότι οι μεγάλοι. Τα παιδιά εξάλλου στηρίζονται, όσον αφορά στην επιλογή φίλων, στον αυθορμητισμό. Δεν χρησιμοποιούν τα κριτήρια των μεγάλων για να αξιολογήσουν έναν υποψήφιο φίλο και δεν περιμένουν να αποκτήσουν την αναγκαία εμπιστοσύνη για να δεθούν. Επιπλέον, το καλοκαίρι και οι διακοπές λειτουργούν σαν καταλύτης εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για να ευδοκιμήσει μια φιλία: άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους και παιχνίδι έξω από το σπίτι! Όσο περισσότερο χρόνο είναι μαζί τα παιδιά μακριά από τις έγνοιες των μαθημάτων, παίζοντας και περνώντας καλά, τόσο πιο πολύ δένονται. Είναι αναμενόμενο λοιπόν το παιδί σας να δεθεί γρήγορα με  την παρέα των παιδιών στο εξοχικό ή στο χωριό, με τα παιδιά των οικογενειακών φίλων με τους οποίους πήγατε μαζί διακοπές ή ακόμα και μ’ έναν καινούριο φίλο που γνώρισε στο τόπο που παραθερίζετε. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα του αποχωρισμού;

Δυσκολία στον αποχωρισμό
Μερικά παιδιά κατά φάση του αποχωρισμού από τους φίλους του καλοκαιριού μπορεί να νιώσουν μια πρόσκαιρη θλίψη ή μελαγχολία. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να είναι πιο δύσκολος ο αποχωρισμός αν το παιδί σας:

  • Είναι εσωστρεφής χαρακτήρας. Αν γενικά δυσκολεύεται να κάνει φίλους επειδή είναι ντροπαλό, η απώλεια του καλοκαιρινού φίλου θα του κοστίσει περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα παιδί που κάνει εύκολα και γρήγορα καινούργιους φίλους.
  • Είναι μοναχοπαίδι. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να είναι πιο έντονο για ένα παιδί που δεν έχει αδέρφια να παίξει μαζί τους στο σπίτι.
  • Δεν έχει φίλους κοντά στο σπίτι.  Όσο λιγότερα παιδάκια υπάρχουν για να συναναστραφεί το παιδί μετά την επιστροφή τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η νοσταλγία της καλοκαιρινής φιλίας.

Σταθείτε πλάι του!
Η πιο γρήγορη και ανώδυνη προσαρμογή του παιδιού μετά την επιστροφή στο σπίτι εξαρτάται και από τη στάση των γονιών. Οι γονείς θα πρέπει να το έχουν προετοιμάσει ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή του αποχαιρετισμού με τρόπο γλυκό και καθησυχαστικό, δίνοντας έμφαση σε όλα τα όμορφα που περιμένουν το παιδί μετά την επιστροφή. Η επιστροφή από τον τόπο παραθερισμού, εξάλλου, δεν συνεπάγεται απαραίτητα και το τέλος τον διακοπών. Μην πέφτετε λοιπόν με τα μούτρα στις δουλειές παραμελώντας το παιδί. Επιπλέον φροντίστε να:

  • Να βγαίνετε με το παιδί έξω συχνά. Στον τόπο των διακοπών η επαφή με τα παιδιά μπορεί να είναι πιο εύκολη. Θα πρέπει όμως μετά την επιστροφή σας στην πόλη να φροντίζετε το παιδί να βγαίνει έξω και να πηγαίνει σε μέρη όπως η παιδική χαρά ή το πάρκο όπου μπορεί να απολαύσει ζωηρό παιχνίδι και την παρέα άλλων παιδιών.
  • Επιδιώξτε το παιδί να συναντήσει τους φίλους που έχει στην πόλη. Μερικά τηλέφωνα και κάποια πρόσκληση για επίσκεψη στο σπίτι μπορεί να ανεβάσουν αμέσως τη διάθεσή του.
  • Κρατήστε επαφή με τους φίλους των διακοπών, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ανταλλάσσοντας τηλέφωνα και διευθύνσεις ή ακόμα κι επισκέψεις.
  • Εξασφαλίστε τις απαραίτητες ευκαιρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε  να έχει το παιδί όχι μόνο μία αλλά αρκετές φιλίες με συνομήλικα παιδάκια.

Leave a Reply