Καριέρα & Μητρότητα: Συνδυάζονται;

Πριν γίνουμε μανούλες λέγαμε: «Όχι, δεν θα εγκαταλείψω την καριέρα μου μετά τον ερχομό του μωρού. Θα βρω τρόπο να τα συνδυάσω και τα δύο!». Αλήθεια, πόσο εφικτό είναι αυτό;

Τα νέα δεδομένα…
Τα νέα μας καθήκοντα στο σπίτι θα είναι πολύ απαιτητικά… Ίσως πιο απαιτητικά κι από αυτά του γραφείου. Το ίδιο και το νέο μας… αφεντικό! Μη σας ξεγελάει το μέγεθος… Αυτό το τόσο δα πλασματάκι ήρθε για να μείνει και δεν μπορούμε ούτε άδεια να του ζητήσουμε, αλλά ούτε και να παραιτηθούμε από αυτό! Από εκεί λοιπόν που ήμασταν τρελές και παλαβές με την καριέρα μας, μπορεί να νιώσουμε ότι θέλουμε να αφήσουμε τα πάντα πίσω και να επικεντρωθούμε στο μωρό μας!

Η πραγματικότητα…
Κακά τα ψέματα όμως… Η δουλειά μας είναι κομμάτι της ζωής μας, ειδικά την εποχή που ζούμε. Εκτός αυτού, όμως, η καριέρα είναι για πολλούς από εμάς κομμάτι του εαυτού μας. Κάποιοι αγαπάμε τη δουλειά μας, για άλλους είναι αγγαρεία. Κάποιοι την επιλέγουμε, άλλους μας επιλέγει… Κάποιοι έχουμε την εναλλακτική να αποσυρθούμε, άλλοι όχι. Όπως και να έχουν τα πράγματα ο συνδυασμός εργασία-μωρό θα μας δυσκολέψει αρκετά. Όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά – ειδικά την πρώτη μέρα που θα κληθούμε να «αφήσουμε» το μωρό μας για να επιστρέψουμε στο γραφείο. Χρειάζεται να ζυγίσουμε τα πράγματα και να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτό, θα είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι της προσαρμογής μας από την προηγούμενη πραγματικότητα, σε αυτή που ζούμε σήμερα μαζί με το μωρό μας.

Το μυστικό προσαρμογής στα νέα δεδομένα…
Για να ανταπεξέλθουμε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα πράγμα: Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού! Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμασταν. Ίσως αποφασίσουμε να πάρουμε ένα κομμάτι της δουλειάς στο σπίτι για να είμαστε λίγο περισσότερο κοντά στο μικρό μας – δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Ένα είναι το σίγουρο: Τη λύση θα τη βρούμε – όχι απαραίτητα μόνες μας, αλλά με τη βοήθεια των δικών μας ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να βλέπουν κάποια πράγματα πιο καθαρά όταν εμάς μάς κυριεύει ο πανικός και η απογοήτευση.

Leave a Reply