Καρκίνος του μαστού: Μπορούμε να προστατευτούμε!

Η μητρότητα και ο θηλασμός αποτελούν ασπίδες κατά του καρκίνου του μαστού! Ανακαλύψτε όλα όσα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενάντια σε μια πάθηση που μας αφορά όλες.

Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός αλλά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν για εμάς τις γυναίκες όπλα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ο Θεόδωρος Λιακάκος MD, PhD, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαστολόγος, μας μιλά για όλα όσα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενάντια σε μια πάθηση που μας αφορά όλες.

 

Γινόμαστε μητέρες γύρω στην ηλικία των 25 ετών
Από άποψη κινδύνου αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Το 20% τουλάχιστον των επιπλέον καρκίνων του μαστού φέρεται να αποδίδεται στην ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης, η οποία σήμερα είναι γύρω στα 30 χρόνια.

6 μήνες θηλασμός είναι ιδανικός
Ο κίνδυνος ελαττώνεται με τον αριθμό των παιδιών, περισσότερο δε αν αυτά είχαν θηλάσει: η ενδογενής έκκριση οιστρογόνων μειώνεται σημαντικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως τον απογαλακτισμό. Έτσι, μακροπρόθεσμα, η ορμονική επιβάρυνση των μαστών είναι μικρότερη.

Σωστή διατροφή από νωρίς
Η υγιεινή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του μαστού. Ανεξάρτητα με την παχυσαρκία, η κατάχρηση των λιπαρών ουσιών και ζάχαρης αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά τουλάχιστον δυο φορές. Αντίθετα σύμφωνα με έρευνες μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες ημερησίως) αποδεικνύεται ευεργετική όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και στην εξασφάλιση μια καλής υγειάς γενικότερα.

Πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι οινόπνευμα την ημέρα
Με την κατανάλωση 10gr αλκοόλ (ένα ποτήρι), τα επίπεδα των ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα (οιστρογόνα) αυξάνονται, όπως ακριβώς και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 9% για κάθε 10gr οινοπνεύματος. Επιπλέον το οινόπνευμα ενισχύει την αρνητική επίδραση της ορμονικής θεραπείας στην εμμηνόπαυση.

Το γάλα είναι φίλος μας
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Όσλο η κατανάλωση γάλακτος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας από 34 έως 39 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τους ορμονικούς παράγοντες, τον δείκτη μάζας σώματος, το μορφωτικό επίπεδο, τη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση οινοπνεύματος, η κατανάλωση γάλακτος στην ενήλικη ζωή φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση. Έτσι, οι γυναίκες οι οποίες πίνουν πάνω από τρία ποτήρια γάλα ημερησίως φαίνεται να έχουν δύο φορές μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από αυτές οι οποίες δεν έπιναν.

Περισσότερη άσκηση
Άλλος ένας καλός λόγος για να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια! Γάλλοι ερευνητές βεβαιώνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να σας προστατέψει από τον καρκίνο του μαστού. Και μην φείδεσθε χρόνου και κόπου, διότι η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου σχετίζεται με τη διάρκεια και την ένταση της προσπάθειας. Έτσι, από το 2002, οι συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο προτρέπουν τις γυναίκες να επιδίδονται σε τακτική σωματική άσκηση. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες, μισή ώρα βαδίσματος καθημερινά θα αρκούσε για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος
Τα υπερβολικό βάρος φέρεται πράγματι να συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, μια μελέτη που υπογραμμίζει τις αρνητικές συνέπειες της μεγάλης αύξησης του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από αμερικανούς και Φιλανδούς επιστήμονες, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές διασταύρωσαν τα εθνικά μητρώα Φιλανδών καρκινοπαθών με τα μητρώα των μαιευτηρίων και με τον δείκτη μάζας σώματος 27.000 γυναικών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν:
• Μια αύξηση βάρους από 11 έως 16 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να μεταβάλει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση
• Πέραν των 18 κιλών, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει
• Πέραν των 22,5 κιλών, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί
Αυτή η αύξηση του κινδύνου φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση οιστρογόνων που παράγουν τα λιπώδη κύτταρα. Γνωρίζουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των οιστρογόνων και εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πρώιμη ανίχνευση
Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι ανιχνεύονται από τις ίδιες τις γυναίκες. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις φυσικές αλλαγές του στήθους κατά τη διάρκεια του εμμηνορρησιακού κύκλου. Φροντίστε να κάνετε περιστασιακά ψηλάφηση των μαστών σας όταν αλλάζετε ρούχα ή όταν κάνετε μπάνιο και αν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή ενημερώστε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να παρακολουθούμε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρακολουθείτε είναι η εμφάνιση κάποιου ογκιδίου στο μαστό. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά τα ογκίδια είναι καλοήθη όπως κύστεις και ινοαδενώματα και δεν αποτελούν καρκίνο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση σημαίνει αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Οι άλλες ενδείξεις που πρέπει να παρακολουθείτε είναι:
• Η αλλαγή μεγέθους και σχήματος των μαστών.
• Η εμφάνιση δέρματος στρογγυλού με υφή φλοιού πορτοκαλιού.
• Ανωμαλίες του δέρματος, όπως εισολκή ή ρυτίδες στην επιφάνειά του.
• Η θηλή να εισέχει.
• Ένα μικρό, ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο δεν προϋπήρχε.
• Ογκίδιο ή οίδημα στη μασχάλη.
• Έκκριση από τη θηλή ή κοκκινίλα πάνω στη θηλή.

Leave a Reply