Κοίτα τι κάνω!

Κάθε μωράκι γεννιέται με πλήθος δεξιοτήτων. Ας γνωρίσουμε ποιες είναι οι ικανότητες του… “πολυμήχανου” μικρού σας!


Μπορεί το νέο μέλος της οικογένειάς σας να φαντάζει μικροσκοπικό και ανυπεράσπιστο, έχετε όμως υπόψη πως είναι πολύ πιο δυνατό και ικανό απ όσο δείχνει. Η φύση έχει φροντίσει γι αυτό χαρίζοντας στο βρέφος τα απαραίτητα εφόδια που θα το βοηθήσουν να επιβιώσει, να γνωρίσει το καινούριο του περιβάλλον και να αναπτυχθεί σωστά μέσα σε αυτό.

Αντανακλαστικά, η πολύτιμη κληρονομιά

Αντανακλαστικά ονομάζουμε τις αυτόματες κινήσεις που κάνουμε σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα “αρχέγονα” (αλλιώς “πρωτόγονα” ή νεογνικά), αυτά δηλαδή που διαθέτουμε από τη στιγμή της γέννησης, και σε εκείνα που θα εμφανιστούν μερικούς μήνες αργότερα. Λέγοντας αρχέγονα εννοούμε ουσιαστικά τις κινήσεις που σχετίζονται με την αυτοπροστασία και την επιβίωση. Όσο το μωράκι σας αναπτύσσεται (και παράλληλα ωριμάζει το νευρικό του σύστημα), θα εξαφανιστούν για να δώσουν τη θέση τους σε πιο “ώριμες” και συντονισμένες αντιδράσεις. Τα πιο σημαντικά αντανακλαστικά με τα οποία η φύση προικίζει τη νέα ζωούλα είναι:

• Το αντανακλαστικό της βάδισης

Κάθε φορά που κρατάτε όρθιο το μωράκι σας και τα πέλματά του ακουμπούν σε μια επίπεδη επιφάνεια (κρεβάτι, τραπέζι κ.λπ.) βλέπετε έκπληκτες πως, αν και τόσο μικρό, προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βηματάκια. Στηριζόμενο αρχικά στις μύτες των ποδιών και αργότερα χρησιμοποιώντας το πέλμα του πραγματοποιεί παρόμοιες κινήσεις με αυτές του βαδίσματος δείχνοντάς σας… πόσο βιάζεται να περπατήσει! Το αντανακλαστικό της βάδισης υποχωρεί την 3η – 4η εβδομάδα.

• Το αντανακλαστικό της αρπαγής (αλλιώς του δραγμού ή της συλλήψεως)

Η δύναμη του μικρού σας είναι πολύ μεγαλύτερη απ όσο φαντάζεστε. Ανακαλύψτε το μέγεθός της βάζοντας στην παλάμη του το δάχτυλό σας, μια τούφα από τα μαλλιά σας, ένα αρκουδάκι, το σεντόνι κ.λπ. Θα διαπιστώσετε πως, σαν δεύτερος θρυλικός Ηρακλής, θα κλείσει τα δάχτυλα γύρω του σφίγγοντάς το δυνατά (η μυθολογία υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο αντανακλαστικό βοήθησε τον Ηρακλή να γλιτώσει πνίγοντας τα δυο φίδια που είχε στείλει η θεά Ήρα στην κούνια του για να τον σκοτώσουν). Η ικανότητα που έχουν τα βρέφη να αρπάζουν και να κλείνουν στη γροθιά τους οποιοδήποτε αντικείμενο ερεθίσει την μικροσκοπική τους παλάμη είναι πράγματι εντυπωσιακή! Έχετε κατά νουν πως το αντανακλαστικό της αρπαγής αναπτύσσεται πολύ πριν τη γέννηση και υποχωρεί το 2ο – 3ο μήνα.

• Το αντανακλαστικό του εναγκαλισμού (ή του Moro)

Αν το μωράκι σας τρομάξει από έναν δυνατό κρότο ή νιώσει πως το χέρι σας που στηρίζει το κεφαλάκι του απομακρύνεται, θα παρατηρήσετε πως ανοιγοκλείνει γρήγορα τα χέρια του (σαν να θέλει να πιαστεί από κάπου). Πρόκειται για την ενστικτώδη προσπάθεια να προστατέψει τον εαυτό του όταν νιώσει πως κινδυνεύει να πέσει. Κάθε βρέφος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, γι αυτό και αμέσως μόλις αισθανθεί εκτεθειμένο ή ανασφαλές (π.χ. δεν το κρατάτε καλά), αυθόρμητα κάνει την τοξοειδή αυτή κίνηση προκειμένου να αρπάξει, να αγκαλιάσει ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο που θα το “σώσει”. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα το δείτε να προσπαθεί να πιαστεί από κάπου ανοιγοκλείνοντας ασυντόνιστα τα χεράκια του στον αέρα, βοηθήστε το να αισθανθεί σιγουριά εξασφαλίζοντάς του μια πιο ασφαλή θέση στην αγκαλιά σας ή στο κρεβάτι. Επίσης θα ήταν καλό να αποφεύγετε τις απότομες μετακινήσεις ώστε να μην τρομάζει ή χάνει την ισορροπία του. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό υποχωρεί τον 3ο – 4ο μήνα.

• Το αντανακλαστικό του θηλασμού

Η αναζήτηση της τροφής με το στόμα και τα χείλη είναι από τα σπουδαιότερα αντανακλαστικά ενός μωρού. Θα παρατηρήσετε πως ακουμπώντας το μάγουλό του στο στήθος σας καταφέρνει χωρίς δυσκολία να βρει τη πηγή της τροφής και να ξεκινήσει να θηλάζει. Επίσης κάθε φορά που αγγίζετε με το δάχτυλό σας το κάτω χείλος του, εκείνο βγάζει τη γλωσσίτσα του και την κινεί προς το σημείο του χείλους που το έχετε τοποθετήσει, ενώ αν τραβήξετε απότομα το χέρι σας θα στρέψει το κεφάλι του ακολουθώντας την κίνησή σας. Αν χαϊδέψετε το κέντρο του άνω χείλους, θα δείτε πως αυτό ανασηκώνεται! Οι αυτόματες (και χαριτωμένες) κινήσεις που ικανοποιούν την ανάγκη για επιβίωση θα σταματήσουν όταν το μικρό πλασματάκι μπει στον 4ο μήνα.

Leave a Reply