Κολλημένα στην οθόνη…

Ο χρόνος που ασχολείται το παιδί με τα ηλεκτρονικά μέσα και παιχνίδια μπορεί να αυξηθεί το καλοκαίρι καθώς χάνεται το πρόγραμμά και χαλαρώνουν τα όρια ή ακόμα επειδή είναι διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά…

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους υπολογιστές μπορεί να αποτελεί μια από τις αιτίες που το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για άλλα πράγματα και αισθάνεται μεγαλύτερη ανία όταν βρίσκεται εκτός οθόνης. Κι αυτό γιατί όταν ασχολείται πολύ ώρα μέσα στην μέρα με τα ηλεκτρονικά μέσα ο παιδικός εγκέφαλος συνηθίζει στις γρήγορες εναλλαγές εικόνων και στα ψηφιακά οπτικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας όπως το παιχνίδι έξω από το σπίτι, τα βιβλία, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.λπ. Μπορεί η ενασχόληση με την οθόνη να είναι η εύκολη λύση για ένα παιδί που βαριέται όμως το πρόβλημα δε λύνεται αλλά επιδεινώνεται, αφού αποκτά όλο και λιγότερα κίνητρα για δράση.

Τι προτείνουν οι ειδικοί…
Βάλτε συγκεκριμένα όρια στις ώρες που το παιδί θα βλέπει τηλεόραση και θα παίζει με ηλεκτρονικά παιχνίδια ελέγχοντας τι ακριβώς βλέπει ή παίζει και πότε. Θα πρέπει, ωστόσο, από την άλλη να του εξασφαλίζετε και πολλές ευκαιρίες μέσα στην μέρα για εξόδους και παιχνίδι έξω από το παιχνίδι.

Leave a Reply