Μαθήματα… ήττας

H αληθινή αποτυχία στη ζωή, είναι αυτή που δεν μας έγινε μάθημα…

Τα μικρά παιδάκια όταν χάνουν στο επιτραπέζιο παιχνίδι ή δεν μπορούν να τελειώσουν το παζλ που με τόσο ενθουσιασμό ξεκίνησαν, ξεσπάνε σε ουρλιαχτά και φωνές αφού δεν έχουν μάθει ακόμα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Μεγαλώνοντας όμως αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πάντα να νικάνε και συγχρόνως κατανοούν τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων, κάτι που περιορίζει τις έντονες αντιδράσεις. Μέχρι τότε όμως βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χάνει με… αξιοπρέπεια ακολουθώντας τα παρακάτω:

  • Εξηγήστε του το ρόλο που παίζει ο παράγοντας «τύχη» ώστε το παιδί να καταλάβει ότι η νίκη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο καλό είναι.
  • Μάθετέ το να δίνει συγχαρητήρια στους συμπαίχτες του και στους αντιπάλους του στο τέλος κάθε παιχνιδιού.
  • Χειροκροτήστε τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ειδικά όταν δεν έχουν να κάνουν με τη νίκη αλλά για παράδειγμα, περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Έτσι θα  καταλάβει ότι ο τρόπος που παίζει είναι πιο σημαντικός από το τελικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν πως όταν κάτι πάει στραβά τώρα, μπορεί και να «ισιώσει» μελλοντικά και θεωρούν πώς αν χάσουν μια φορά, θα είναι για πάντα χαμένοι. Αυτό συμβαίνει πιο έντονα στα πρώτα σχολικά χρόνια που αρχίζουν να «οριοθετούν» τον εαυτό τους ως «καλό» ή «κακό» σε κάτι με το οποίο καταπιάνονται. Τι κάνουμε λοιπόν;

  • Καταρχάς αναγνωρίζουμε το άγχος τους και τους λέμε ότι ακόμα και οι καλύτεροι αθλητές έχουν τις κακές και τις καλές τους μέρες.
  • Φροντίζουμε να εκθέτουμε σταδιακά το παιδί μας σε μικρές… απογοητεύσεις, ώστε να εξασκηθεί σε αυτές τις καταστάσεις. Έτσι δεν του αγοράζουμε, για παράδειγμα, κάθε φορά που πάμε στο σούπερμαρκετ κι από ένα γλυκό.
  • Δεν του μιλάμε αμέσως μόλις τελειώσει το παιχνίδι αλλά περιμένουμε πρώτα να ηρεμήσει και ύστερα του εξηγούμε ότι δεν έπρεπε να ξεσπάσει και να κλοτσήσει την μπάλα μακριά.

Leave a Reply