Μαθαίνω παίζοντας… το καλοκαίρι!

Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια στις διακοπές καλό θα είναι να είναι προσαρμοσμένα τόσο στην ηλικία του παιδιού, όσο και στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του. Ας δούμε λοιπόν κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να διασκεδάσουμε δημιουργικά στις καλοκαιρινές μας διακοπές:

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το παιδί βελτιώνει τη βάδιση, τη στροφή, το σκαρφάλωμα ενώ αρχίζει πλέον να τρέχει. Μπορεί λοιπόν να περνά πολλή ώρα έξω παίζοντας με το νερό, τα κουβαδάκια και τα φτυάρια του, αλλά και με παιχνίδια που σπρώχνει, τραβά, τσουλά, όπως οι ρόδες, ή που πηδά από πάνω τους ή τα καβαλικεύει. Δίτροχα που προχωρούν ενώ το παιδί κουνά τα ποδαράκια στο έδαφος είναι μια πολύ ευχάριστη απασχόληση που προάγει ταυτόχρονα την ισορροπία του παιδιού.

2-3 ετών: Η παιδική χαρά με την κούνια, το μονόζυγο και την τραμπάλα, γίνεται πλέον συχνός τόπος επίσκεψης. Προσέξτε όμως για την ασφάλεια του, καθώς δεν είναι όλα τα παιχνίδια για τις ίδιες ηλικίες και σε αυτή την ηλικία ακόμα τα παιδιά παίζουν παράλληλο και όχι δυαδικό παιχνίδι. Για αυτή την ηλικία υπάρχουν πολλά τρίκυκλα για να κάνει το παιδί σας τις πρώτες του πεταλιές. Μέσα στο σπίτι, απασχολήστε το δημιουργικά με βιβλία, ζωγραφική με δαχτυλομπογιές ή νερομαρκαδόρους. Ταχτοποιείστε στο τέλος της ημέρας τα παιχνίδια ανά σχήμα, μέγεθος ή χρώμα καθώς το παιδί είναι πια έτοιμο να μάθει αντίθετες έννοιες (πχ μικρό-μεγάλο) και να ομαδοποιεί.

3-4ετών: Καλό είναι σε αυτή την ηλικία να δίνονται κάποια απλά μαθήματα κολύμβησης στο παιδί από εξειδικευμένο προπονητή ούτως ώστε το παιδί να μπορεί να χαρεί τη θάλασσα με ασφάλεια. Έξω από το νερό μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με οδηγίες σε χώρο και χρόνο, πχ παροτρύνετέ το να κινηθεί μπρος-πίσω, δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω, αργά ή γρήγορα, αλλά και τραγουδάκια ή στιχάκια, καθώς αναπτύσσεται σημαντικά το λεξιλόγιο και η μνήμη του.

4-5 ετών: Κατασκευάστε κολιέ ή βραχιόλια από κοχύλια και χάντρες, για να προάγετε τη λεπτή κίνηση του παιδιού που πλέον εξελίσσεται για να ετοιμαστεί το παιδί για τις δραστηριότητες προγραφής του σχολείου. Κάντε κολλάζ με πετρούλες που το ίδιο το παιδί θα διαλέξει μόνο του από την παραλία, ώστε να προάγετε την παρατηρητικότητα του αλλά και την υπομονή και επιμονή του σε λεπτή κίνηση. Μπορείτε επίσης ενώ κάνετε μια μεγάλη βόλτα στην παραλία να το μάθετε να ρίχνει βότσαλα μέσα στο νερό, κάνοντας «διαγωνισμό» ποιος θα το πετάξει πιο μακριά ή ποιο βότσαλο θα κάνει τα πιο πολλά πηδηματάκια στο νερό. Ο οπτικοκινητικός συντονισμός πλέον είναι κατάλληλος για να εξασκηθεί το παιδί σε τέτοιες δεξιότητες. Τέλος για να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα και τη δημιουργικότητά του, καθώς η φαντασία σε αυτή την ηλικία οργιάζει, κατασκευάστε ένα υπαίθριο θεατράκι και παίξτε με δαχτυλοκουκλάκια μια ιστορία δίνοντας του το έναυσμα να τη φανταστεί και να την εξιστορήσει μόνο του.

Extra Tip: Μετά την ηλικία των 4 ετών καθημερινά παιχνίδια όπως το πατίνι ή το ποδήλατο με βοηθητικές αποτελούν πλέον μια προσωπική κατάκτηση!

Στην πρώτη σχολική ηλικία, το παιδί πλέον μπορεί να ταξιδέψει περισσότερη ώρα με το αυτοκίνητο και έτσι ίσως αποφασίσετε να επισκεφτείτε καινούριους προορισμούς. Φροντίστε όμως η διαδρομή να είναι ευχάριστη για όλους. Απασχολείστε το παιδί με ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας, πχ κερδίζει όποιος δει έξω από το παράθυρο τα περισσότερα μπλε αυτοκίνητα ή όποιος βρει τις περισσότερες λέξεις που ξεκινούν από άλφα. Τις ίδιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε και σε μια ξένη γλώσσα που ενδεχομένως διδάσκεται. Εναλλακτικά μπορείτε να ακούσετε μουσική, να χορέψετε, να ζωγραφίσετε ή να δείτε μαζί μια ταινία σε ένα υπαίθριο κινηματογράφο. Το καλοκαίρι αυτό ίσως να είναι και το πρώτο που το παιδί θα βγάλει τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο. Δώστε του λοιπόν ευκαιρίες για εξάσκηση και μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος! Επίσης κολυμπήστε, παίξτε τένις, ρακέτες ή όποιο άλλο άθλημα πάντα με προσοχή στον ήλιο και στα ατυχήματα. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Στην ηλικία των 8 ετών, πολλά παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να πάνε κατασκήνωση. Είναι μια ηλικία όπου πλέον το παιδί είναι αυτόνομο στην καθημερινή του φροντίδα και υγιεινή και έχει ανάγκη από συνομηλίκους και κοινωνική επαφή. Εμπιστευτείτε το αφού πρώτα το έχετε βοηθήσει να είναι υπεύθυνο και να σας εμπιστεύεται για να μπορεί να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε ευχάριστο ή δυσάρεστο, μπορεί να το απασχολεί.

Leave a Reply