Μαμά ή φίλη;

Πολλές μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το δίλημμα… Εσείς τι θα κάνετε;

«Δε θα γίνω σαν εσένα», είναι μια φράση που σίγουρα πολλές από εμάς είπαμε στις μαμάδες μας όταν ήμαστε στην εφηβεία. Όσο τα χρόνια περνούν όμως και ο ρόλος της μαμάς σοβαρεύει, καταλαβαίνουμε πόσο δίκιο είχε η δική μας μαμά, κι ας μας θύμωνε… Πάμε να καταρρίψουμε 3 μύθους που υπερασπίζονται οι μαμάδες-φίλες, πιστεύοντας ότι κάνουν το σωστό για το παιδί τους.

Μύθος 1: Η σωστή μαμά δε λέει «ΟΧΙ».
Τα όρια έχουν κάποιο λόγο που υπάρχουν. Δε μπορεί, λοιπόν, το παιδί…
• Να βλέπει τηλεόραση μέχρι αργά.
• Να παίζει ατελείωτες ώρες κάποιο video game.
• Να ασχολείται με το κινητό ή το tablet της μαμάς ή του μπαμπά.
• Να έχει λογαριασμό στο facebook.
• Να κοιμάται όποτε θέλει σε σπίτια φίλων του, ειδικότερα αυτών που δε γνωρίζει η μαμά.

Μύθος 2: Η σωστή μαμά δεν είναι αυστηρή.
Αυστηρότητα δε σημαίνει φωνές και –προφανώς– βίαιες συμπεριφορές. Αυστηρότητα σημαίνει τηρώ τα όρια που βάζω. Όταν, λοιπόν, εξηγούμε στο μικρό μας πως μπορεί να δει τηλεόραση μέχρι τις 9, προσπαθούμε να μένουμε πιστή στα χρονικά όρια που έχουμε θέσει, ακόμα κι αν αυτό προκαλέσει γκρίνιες… Βασική προϋπόθεση; Να προειδοποιούμε το μικρό μας πως η ώρα πλησιάζει δίνοντάς του ένα σχετικό περιθώριο να προσαρμοστεί.

Μύθος 3: Η σωστή μαμά δεν τιμωρεί.
Η σωστή μαμά οφείλει να τιμωρεί, αν θέλει να μεγαλώσει έναν σωστό άνθρωπο. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Τόσο οι καλές, όσο και οι κακές. Για το λόγο αυτό εκτός από το να τιμωρεί, η μαμά πρέπει και να επιβραβεύει το παιδί όταν κάνει κάτι καλό. Όταν λέμε τιμωρίες, εννοούμε μικρά πραγματάκια όπως να μη δει τηλεόραση ή να μην πάει να παίξει στο φίλο του, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Και κάτι ακόμα…
Ανάμεσα στους μύθους όμως υπάρχει και μια αλήθεια. Αυτή είναι ότι η σωστή μαμά πρέπει να συζητάει με το παιδί και μέσα από τη συζήτηση να του διδάσκει τις αξίες της ζωής. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού κι αυτό με τη σειρά του είναι η δική τους εικόνα!

Leave a Reply