Μαμά ζαλίζομαι…

Οι πιο συχνές και μεγαλύτερης διάρκειας μετακινήσεις του καλοκαιριού μπορεί να φέρουν τους γονείς αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που μπορεί να σαμποτάρει ακόμα και το πιο καλά οργανωμένο ταξίδι. Την κινητική ναυτία. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις!

Ακόμα και ο πιο καλά προετοιμασμένος – κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού – γονιός δεν είναι εύκολο να διατηρήσει την ψυχραιμία του βλέποντας το μικρούλι του ξαφνικά να ζαλίζεται, να χλωμιάζει ή να κάνει εμετό. Και παρόλο που το μυαλό θα τρέξει ως συνήθως σε κάθε πιθανή ασθένεια, στην πραγματικότητα μάλλον πρόκειται για παροδικά συμπτώματα που συνδέονται με την κινητική ναυτία. Έτσι, είναι πιο πιθανό το παιδί να εκδηλώσει κινητική ναυτία το καλοκαίρι, γιατί οι μετακινήσεις και τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια είναι πιο συχνά.

Τι φταίει;
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το εσωτερικό αυτί με το λαβυρινθικό σύστημα ανιχνεύει κινήσεις που το οπτικό μας σύστημα δεν αντιλαμβάνεται. Έτσι, ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και αντικρουόμενα μηνύματα για τη θέση και την κίνηση του σώματος στο χώρο. Η κινητική ναυτία οφείλεται στην κίνηση του μεταφορικού μέσου σε σχέση με το συντονισμό ματιών και λαβύρινθου του αυτιού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σε κάποια παιδιά συμπτώματα ναυτίας, ζαλάδας, κρύο ιδρώτα και εμετό.

Πώς να την προλάβετε
* Προγραμματίστε, ιδιαίτερα αν το παιδί σας είναι μικρό, η ώρα αναχώρησης να συμπέσει με την ώρα ύπνου. Είναι λιγότερο πιθανό το παιδί να ζαλιστεί, αν κοιμάται.
* Μην επιτρέπετε στο παιδί να διαβάζει ή να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
* Όταν ταξιδεύετε με τρένο ή πλοίο, φροντίστε το παιδί να κάθεται προς την κατεύθυνση που πηγαίνει το ταξιδιωτικό μέσο κι όχι αντίθετα.
* Προτιμήστε τη μέρα που θα ταξιδέψετε να δώσετε στο παιδί στεγνά γεύματα, αποφεύγοντας τα πολλά υγρά.
* Αν θέλει να φάει κάτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προτιμήστε να του δώσετε κράκερς ή φρυγανιές.
* Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, προτιμήστε την ευθεία, αποφεύγοντας, εφόσον είναι δυνατόν, τις διαδρομές με πολλές στροφές, ακόμα κι αν χρειάζεται να διανύσετε παραπάνω χιλιόμετρα.
* Μην αποφεύγετε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Οι συχνές διαδρομές εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο και το ακουστικό σύστημα του μικρού παιδιού, ώστε να προσαρμοστεί γρηγορότερα.

Πώς να την αντιμετωπίσετε
Παρόλο τα όποια προληπτικά μέτρα πάντως, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα κινητικής ναυτίας τα οποία καλό είναι να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε. Γι’ αυτό:
* Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, κάντε στάση αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί δείχνει άτονο, έχει ιδρώσει, έχει αλλάξει χρώμα, δείχνει ανήσυχο ή άτονο ή παραπονιέται ότι ζαλίζεται.
* Βγάλτε το παιδί έξω ή ανοίξτε τα παράθυρα, για να πάρει φρέσκο αέρα και δώστε του χρόνο να συνέλθει.
* Αν το παιδί κάνει τις περισσότερες φορές εμετό στο ταξίδι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδοωτορινολαρυγγολόγο, για να του χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση της κινητικής ναυτίας.
* Εκτός από σιρόπι υπάρχουν στα φαρμακεία παιδικές τσίχλες και καραμέλες, ειδικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Leave a Reply