Ματάκια… σε διαφωνία

Ο συγγενής στραβισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι η στενή παρακολούθηση και η συμβουλή του ειδικού αν κι εφόσον χρειαστεί.

Μια πολύ συχνή παρατήρηση των νέων γονέων είναι ότι τα ματάκια του μωρού τους δεν κοιτούν ευθεία, φαίνεται δηλαδή να αλληθωρίζουν. Πρέπει να ξέρετε πως είναι φυσιολογικό για τους 3 πρώτους μήνες ζωής, τα βρεφικά μάτια να αλληθωρίζουν περιστασιακά. Αν αυτό όμως συμβαίνει μόνιμα ή δεν διορθωθεί μετά την ηλικία αυτή, τότε το μωρό θα πρέπει να το εξετάσει παιδοοφθαλμίατρος ώστε να διαπιστώσει αν πάσχει από συγγενή στραβισμό -αφορά στο 2% των νεογέννητων. Στο συγγενή στραβισμό τα ματάκια δε είναι ευθυγραμμισμένα και έτσι, το ένα βλέπει ευθεία και το άλλο βλέπει κάπου αλλού. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να απορρίπτει το είδωλο που προέρχεται από αυτό το ματάκι, το οποίο τελικά αρχίζει να «τεμπελιάζει».

  • Στα μωράκια των οποίων ο μπαμπάς ή η μαμά έχουν την πάθηση.
  • Στα πρόωρα.
  • Στα μωράκια των οποίων η μαμά κάπνιζε αρκετά ή κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να ξέρετε: Στο συγγενή στραβισμό, η απόκλιση μεταξύ των οφθαλμών είναι έντονη και ο μοναδικός τρόπος για να διορθωθεί είναι ο χειρουργικός. Η επέμβαση γίνεται πριν το παιδί κλείσει τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ένας παιδοφθαλμίατρος πρέπει να αξιολογεί τακτικά την ποιότητα της όρασής του. Το 80% των μωρών που υποβάλλεται σε χειρουργική διόρθωση αποκτούν φυσιολογική όραση. Στο υπόλοιπο 20% θα χρειαστεί να ξαναγίνει η επέμβαση πριν τα 2 τους χρόνια για να μπορέσουν τα ματάκια τους να ευθυγραμμιστούν. Όταν ο στραβισμός εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 μηνών  και συνήθως σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών, ονομάζεται «επίκτητος» και ανάλογα με τη ποιότητα της όρασης, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με γυαλιά είτε χειρουργικά.

Leave a Reply